Вода

Вода в організмі людини

Близько 60-65% нашої ваги — вода, а 70% наших м'язів повністю складаються із води. Кожна клітинка нашого тіла напряму залежить від води і просто не може без неї існувати. І це стосується не лише людини, а й усіх живих організмів. Вода є найважливішою речовиною для підтримання хорошого самопочуття та здорової фізичної сили.

Сумарні втрати води організмом людини за одну добу становлять від 2,5-2,6 літрів. Якщо розбити на частини, то виглядає таким чином:

  • добові втрати води із сечею становлять 1,5 л;
  • шкіра є джерелом виведення 500 мл води;
  • через легені виходить 400 мл;
  • із калом — 100 мл.

Вода вимиває токсини із життєво важливих органів, доставляє поживні речовини до усіх клітин організму, забезпечує вологе середовище для тканин вушної, носової та ротової порожнин, підтримує здоровий (і такий необхідний) рівень вологи шкірного покрову, живить наші суглоби та м'язи і виконує ще багато корисних та життєво важливих речей. Проте, однією із найважливіших властивостей, якими володіє вода, - здатність втамувати спрагу, компенсувати нестачу рідини у живому організмі.

Дефіцит води в організмі може привести до зневоднення — стану, який виникає у кожної живої істоти, коли її організм зазнає нестачу води для виконання своїх звичних функцій. Навіть незначне зневоднення може позбавити природної енергії, викликати відчуття втоми та виснаження, а, також, стати причиною головного болю.

Вміст води у організмі людини

  • Тіло — 65%;
  • Скелет — 22%;
  • Жирова тканина — 99%;
  • Кров — 83%;
  • Скловидне тіло ока — 99%;
  • Мозок — 85%;
  • Зубна емаль — 0,2%.
65% води у тілі людини

Для чого організму необхідна вода

Живлення суглобів

Болі у суглобах часто є наслідком нестачі води в організмі. Наприклад, болі у спині — спинні диски, що слугують нам для пом'якшення навантаження на позвонки, на половину складаються із води. Таким чином, коли організм відчуває нестачу води, ці самі диски втрачають половину своїх функцій, що приводить до виникнення болів у спині. Інакше кажучи, будь-якому органу, клітині та тканині організму для нормального функціонування вода є просто необхідною.

Зменшення голоду

Спеціалісти в області дієтології та медики часто відмічають, що відчуття голоду — це побічний ефект нестачі води у нашому організмі. Спробуйте перед прийомом їжі випити натщесерце склянку води і одразу помітите, що відчуття голоду та апетит значно знизяться, і , відповідно, з'їсте ви значно менше.

Покращення травлення

Через приблизно 30 хвилин після того, як ви вип'єте склянку води, організм почне працювати швидше, ніби “підігріваючи” воду, що опинилась всередині організму, та піднімаючи температуру вашого тіла.

Контроль ваги

Як уже згадувалось раніше, вода є важливою поживною речовиною, необхідною для нашого організму. Абсолютно усі хімічні реакції, що відбуваються всередині організму, залежать від води. Наприклад, якщо ви хочете втратити зайву вагу — вода є ще більш необхідною, ніж за звичайних умов. Без споживання визначеної кількості води неможливо скинути зайву вагу, оскільки жирові відкладення є побічним ефектом від споживання їжі, неправильного харчування та неправильного функціонування нашого організму. Коли організм відчуває нестачу води, у нирках починають утворюватись відкладення (або, як прийнято називати це у медицині, каміння), що викликане нездатністю організму ретельно та ефективно перетравлювати їжу та виводити непотрібні відходи продуктів. Якщо ж наші нирки працюють погано та не справляються зі своїми функціями, то у процес обміну речовин вступає печінка. У випадку дефіциту води у організмі, печінка, як і нирки, дає “збій” у своїй роботі та починає здійснювати свої функції не повною мірою. Як наслідок, процес спалювання жирів сповільнюється, а ми здобуваємо зайві кілограми та жирові відкладення.

А також

  • Транспортування поживних речовин та кисню до клітин.
  • Покращення процесу метаболізму в організмі.
  • Зниження ваги та позбавлення від зайвих жирових відкладень у тканинах.
  • Регулювання температури тіла.
  • Захист тканин та внутрішніх органів.
Крапля води

Добова норма споживання води

Це дуже поширене питання, проте, на жаль, відповісти на нього нелегко. Існує безліч різних факторів, що визначають кількість води, яку людина повинна споживати щодня для підтримки оптимального рівня здоров'я та хорошого самопочуття.

Стара та загальноприйнята норма споживання води — 8 склянок на добу. Вважається, що одна склянка рівна 8 унціям, тобто 8 склянок води — 64 унції (біля 2 літрів). Однак, як відомо, кожне правило не є досконалим. Наприклад, людині, яка важить близько 200 фунтів (90 кг,) води необхідно у декілька разів більше, ніж маленькій дитині вагою у 10 фунтів (5 кг).

Можливо, найкращим способом розрахувати необхідну кількість води для щоденного споживання, застосувати наступну формулу розрахунку: 1/2 унції води помножити на 1 фунт ваги. Давайте розрахуємо кількість води на добу на конкретному прикладі. Припустимо, вага людини — 200 фунтів. Таким чином, 200*1/2 унції води та отримаємо значення 100. Тобто, людині із вагою у 200 фунтів необхідно споживати 100 унцій води на добу (приблизно 3 л). Однак, варто пам'ятати, що такий розрахунок не є категоричним та обов'язковим, адже кількість необхідної для споживання води на добу залежить від великої кількості різноманітних факторів. Нижче наведені деякі з них.

Кількість води залежить від

  • Ваги тіла — чим більша вага, тим більше води потрібно випивати щодня.
  • Рівня фізичної активності — заняття спортом, фізичні навантаження, рухливий вид діяльності, тощо. Чим більше енергії ви витрачаєте протягом доби, тим більше води необхідно споживати.
  • Місце проживання — кліматична зона, у межах якої мешкає людина, також, відіграє не сотанню роль. Наприклад, якщо ви проживаєте у місці із спекотним та вологим кліматом, то, зрозуміло, ви більше пітнієте (витрачаєте енергію організму), а, відповідно, швидше починаєте відчувати спрагу. Так, наприклад, перебуваючи на висоті більше 8200 фунтів (біля 2500 метрів), людина може відчувати частішу потребу у сечовиведенні, на відміну від людей, що знаходяться у нижчій місцевості. Звісно, будь-які виділення із нашого організму — це, свого роду, витрати енергії та втрата рідини. Відповідно, організм повинен поповнювати запаси витрачені запаси води, що приводить до виникнення відчуття спраги. Такі самі справи і з використанням штучних способів підігріву повітря у приміщеннях: при підвищенні температури закритого приміщення (будинку, офісу), шкіра починає висихати, а організм — виділяти воду, необхідну для підтримання потрібного рівня вологи шкірного покрову. Як наслідок, людина починає споживати більшу кількість води для відновлення водного балансу організму.

Варто відмітити, що біля 20% рідини (води) людина споживає у процесі харчування разом із продуктами, які вона споживає у їжу.

Намагайтесь не споживати багато чаю, кави, газованих напоїв та солодких вод. Кава та чай містять у собі кофеїн, що володіє сечогінним ефектом та приводить до втрати води. Газовані напої та соки є досить солодкими, тому не підвищують рівень рідини в організмі, а, навпаки, приводять до втрати води та викликають зневоднення.

Споживання води (в літрах) залежно від фізичної активності

Вага (кг)

50

60

70

80

90

100

Низька фізична активність

1,55

1,85

2,20

2,50

2,80

3,10

Помірна фізична активність

2,00

2,30

2,55

2,95

3,30

3,60

Висока фізична активність

2,30

2,65

3,00

3,30

3,60

3,90

Вода
Декілька корисних порад

  • Зранку випивайте склянку води натщесерце перед споживанням їжі. Вода може бути будь-якої температури: охолоджена, тепла, кімнатної температури.
  • Пийте воду протягом дня невеликим порціями. Не варто зловживати водою перед сном.
  • Перед виходом із дому обов'язково прихопіть із собою пляшку питної води.
  • Придбайте хороший фільтр для очищення води.
  • Намагайтесь уникати споживання води із пластикових пляшок. Краще придбати спеціальну пляшку, призначену спеціально для зберігання води.
  • Спробуйте додати скибочку лимону у воду. Смачно та корисно.
  • Корисно пити воду сиру, джерельну. Якщо стан екології не дозволяє, то рекомендується пити фільтровану або кип'ячену воду, але бажано свіжу.
  • Оскільки у кип'яченій воді вже немає тих мікроелементів, що присутні у сирій, збагачуйте її мікроелементами, додаючи несолодкий настій листя чорної смородини, малини, суниці, м'яти.
  • Якщо ви п'єте кип'ячену воду, то корисно перелити її зі склянки у склянку — збагатити киснем.
  • Залишки води у чайнику не кип'ятіть вдруге, така вода вже є шкідливою для організму.
  • Сиру воду перед використанням відстоюйте у відкритому посуді протягом 8-10 годин.

Яку воду пити

  • Питна вода із муніципальних водних споруд.
  • Кип'ячена вода.
  • Фільтрована або очищена вода.

Існують й інші варіанти отримання питної води, проте, вищеперераховані є найбільш доступними та поширеними. Що ж краще для нашого організму? Без сумнівів, було б чудово, якби ми могли б спуститись до джерела із кришталево чистою питною водою та насолодитись надзвичайно чистою водою. Проте, на жаль, у сучасному світі це стало практично неможливим через те, що більша частина джерел води на Землі є забрудненою. Через широке застосування штучних хімічних речовин, промислових відходів, та неочищених стічних вод, водні ресурси Землі стали дуже токсичними та небезпечними для здоров'я живих створінь.

Уся вода на нашій планеті пов'язана між собою, чи то моря та океани, озера та річки, джерела, які зв'язані між собою природним шляхом або штучним.

Давайте розглянемо 3 основних види джерел питної води.

Питна вода із муніципальних водних споруд

Враховуючи те, що вода містить у собі ряд різноманітних елементів та речовин, то отримати абсолютно чисту воду (виключно Н2О і нічого більше) із звичайного крану просто неможливо. Уся вода поза межами науково-дослідницьких центрів та лабораторій містить у собі різноманітні речовини, домішки та елементи. Навіть дистильована вода, котра продається у пластикових пляшках у магазині, у кінцевому рахунку має у своєму складі вуглекислий газ (СО2), отриманий із повітря, що потрапив у ємність при заповненні її водою. Що гірше, така вода дуже часто містить у собі ще й хімічні елементи та речовини, що знаходяться на стінках пластикових (і будь-яких інших) пляшок.

Кран з водою

Що може потрапити у воду

  • Розчинні гази (кисень, двоокис вуглецю, азот, радон, метан, сірководень, тощо).
  • Метали та їх сполуки (свинець, ртуть, алюміній, миш'як, тощо).
  • Нітрати, нітрити та ціаніди.
  • Синтетичні та органічні сполуки, що містять пестициди, використовувані у сільському господарстві, пластмаси, синтетичні тканини, барвники, добавки, розчинники (наприклад, чотирихлористий вуглевод та багато інших хімічних речовин та сполук.
  • Тригалометани.

Вода у пляшках

У ході ряду досліджень та тестів якості пляшкової води, було доведено: вода, котра продається у пластикових пляшках, не набагато краща води з-під крану. Вчені проводили лабораторні аналізи 10 різноманітних марок виробників питної води у пляшках. У всіх зразках продукції була виявлена наявність 38 різноманітних хімічних речовин, шкідливих для здоров'я та організму людини. Серед них алкалоїд кофеїн, анальгетик ацетамінофен, добрива, розчинники, хімічні ферменти, застосовувані при виготовленні пластикових товарів, і радіоактивний ізотоп стронцій. За словами експертів, деякі екземпляри води у пляшках забруднені не менше, ніж вода із водопроводу.

Підводячи підсумок, пляшкова вода — не досить надійне джерело питної води. Прослідкувати за процесом очищення, фільтрації та обробки непросто, не кажучи про те, чи були дотримані усі норми та правила обробки води при її виробництві. Вода у пляшках є дуже зручним вибором для мандрівок. Проте, найкращим способом отримати безпечну питну воду є її самостійне очищення та фільтрація.

Вода у пляшках

Очищення води в домашніх умовах

Фільтрація води в домашніх умовах для більшості — річ звична, буденна та надійна. Ваша система фільтрації та очищення питної води завжди буде напряму залежати від місця проживання. Для того, щоб вибрати кращу систему фільтрації води, потрібно провести невелике дослідження: просто вияснити, що міститься у вашій водопровідній системі, щоб правильно обрати кращий варіант для очищення питної води. Також, можна обрати спеціальні фільтри, на зразок колб із встановленим фільтром, у які заливається вода, для швидкого очищення невеликої кількості води.

Фільтр для води

Система очистки води



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.