Яких дієт не варто дотримуватись

Хоч кожного року з’являється усе більше цікавої та актуальної інформації про харчування, модні токсичні дієти все ще користуються популярністю, обіцяючи швидко позбавити від зайвих кілограмів. Більшість з них виключають цілі групи продуктів, а деякі взагалі передбачають утримання від їжі.

Як вам, наприклад, так звана дієта ельфа, коли моделі або інші бажаючі схуднути їли ватяні кульки, як персонаж Вілла Феррелла, ельф Бадді у фільмі “Ельф”. Щоб нібито насититися без калорій, попри вплив безлічі хімічних речовин, які загрожують рядом ускладнень зі здоров’ям.

Більшість модних дієт сьогодні є набагато менш екстремальними, та все одно можуть бути як мінімум неефективними, як максимум — досить небезпечними. Не кажучи про те, що більшість дієт для схуднення є нестійкими протягом тривалого часу, позаяк скинуті кілограми швидко повернуться назад. У гіршому випадку незбалансоване харчування може завдати шкоди здоров’ю.

Давайте згадаємо деякі з популярних токсичних дієт, які пропонуються для схуднення, і дізнаємося, що насправді думають про них лікарі та експерти з харчування.

Різні продукти

Дієта воїна

Це популярний тип інтервального голодування, який пропонує утримуватись від їжі протягом 20 годин на день, а їсти лише протягом 4-годинного вікна вночі. Це набагато суворіший варіант популярного голодування 16:8, коли ви утримуєтеся від їжі 16 годин (зазвичай вночі) і їсте протягом 8 годин, наприклад між 13 і 20. Таке голодування може мати певну користь для здоров’я, і навіть приводить до схуднення, оскільки обмежує кількість калорій. Зазвичай, ви встигнете з’їсти менше під час стислого вікна їжі.

Суть кожного дієтичного плану, спрямованого на схуднення — це обмеження. Основна мета полягає у тому, щоб у людини, яка дотримується системи харчування, виник дефіцит калорій. У такому випадку організм буде використовувати інші запаси енергії.

Це приводить до того, що організм переходить у стан стресу, коли він робить усе можливе, щоб зберегти енергію. Тіло не знає різниці між дієтою та голодом. У випадку дуже суворих обмежень організм може сповільнити частоту серцевих скорочень, метаболізм та припинити виробляти достатню кількість репродуктивних гормонів, серед всього іншого, заради збереження енергії. Це захисна реакція, але вона також може бути нездоровою, особливо коли в цьому немає потреби.

Приготування салату

Дієта перевертня (місячна дієта)

Вити не потрібно, але потрібно стежити за місяцем. Коли він повний або наростаючий, пора голодувати протягом 24 годин. У цьому плані дозволені лише вода та сік.

Ось як це нібито працює: оскільки людське тіло здебільшого складається з води, дієта начебто використовує потужне гравітаційне тяжіння Місяця, щоб допомогти очистити тіло та схуднути.

Жінка п'є сік

24-годинна дієта для спалювання жиру

Дієтолог Енн Луїза Гіттлман опублікувала цю дієту у книзі 2002 року і з тих пір створила додаткові плани для схуднення, лінійку дієтичних добавок і кулінарні книги. Це так званий план детоксикації, який обмежує споживання калорій у вигляді рідини приблизно до 300 ккал і виключає будь-яку тверду їжу на 24 години.

В принципі, голодування протягом 24 годин навряд зашкодить більшості здорових людей, за винятком того, що приведе до дратівливості, нижчого рівня енергії, головного болю та втрати концентрації. Та все ж спеціалісти не радять пробувати системи харчування, які передбачають так звану детоксикацію чи голодування.

Вони є контрпродуктивними та не приводять до будь-яких значущих змін. Будь-яке схуднення відбувається за рахунок втрати ваги води.

 

Приготування зеленого соку

Голлівудська 48-годинна диво-дієта

Хочете позбутися до 5 кг і кілька сантиметрів всього за 2 дні? Ця дієта саме для вас на думку її шанувальників. Втім, слід бути обережними: ви будете голодні, нервові і ризикуєте захворіти. Ця дієта каже пити 120 мл суміші фруктових соків, змішаних з водою, 4 рази на день та утримуватися від їжі та інших напоїв, окрім води. У результаті ви споживаєте тільки 400 ккал на день із соку.

Зазвичай усе, що становить менше 1 000 ккал на день вважається дуже низькокалорійною дієтою. Такий експеримент слід проводити тільки під наглядом лікаря і протягом дуже короткого періоду часу. Чим менше калорій ви споживаєте у рамках тієї чи іншої дієти, тим більшою є ймовірність того, що довго не протримаєтеся. Отже, які шанси, що ви чогось досягнете?

Напій для детоксу

Левова дієта

Якщо після дієти перевертня у вас бурчить у животі, можливо, вам сподобається левова дієта, яка пропонує їсти тільки червоне м’ясо, воду та сіль. Вона нібито призначена для визначення харчової чутливості, зменшення запалення та загоєння кишківника. Але це все не має сенсу, оскільки ця система харчування виключає всі продукти, які мають протизапальну дію та можуть бути корисними для кишківника, наприклад, фрукти, овочі, горіхи, насіння та цільне зерно.

Будь-який раціон, що базується виключно на м’ясі чи тваринних продуктах, викликає запалення. Продукти, що мають протизапальну дію, переважно мають рослинне походження.

Люди не створені для того, щоб їсти, як лев: така система харчування ставить здоров’я під загрозу. До того ж, велика кількість м’яса та солі є особливо не рекомендованою для тих, хто має гіпертонію. Високе споживання насичених жирів створює навантаження на метаболізм та серцево-судинну систему. Також, ця дієта не містить клітковини, яка необхідна для регулярного травлення, здоров’я серця та контролю рівня цукру у крові.

Стейк

Детокс на чаях

Це стосується різних планів, що передбачають споживання трав’яних чаїв, часто змішаних зі стимуляторами, діуретиками та проносними, призначеними для так званої детоксикації організму.

Використання проносних та сечогінних засобів не є ефективним способом схуднення, оскільки зазвичай втрата ваги відбувається виключно за рахунок виведення води. Як тільки ви почнете пити достатню кількість рідини, включно з чаями, вага буде стояти на місці.

Зверніть увагу на список інгредієнтів у пропонованих чаях та напоях. Часто ці продукти не регулюються належним чином і можуть містити приховані інгредієнти, яких немає у списку, але які можуть бути шкідливими чи вступати в реакцію зі звичайними ліками.

Трав'яний чай

Супер-детокс

Стара дієта з лимонадом, каєнським перцем і кленовим сиропом не втрачає популярності у соціальних мережах, особливо після свят і перед пляжним сезоном. Так званий детокс, який зробила популярною кілька років тому Бейонсе, передбачає споживання від 6 до 12 склянок суміші протягом дня.

Можна спробувати такий детокс протягом кількох днів і помітити певний результат, але це однозначно не та система харчування, якої можна дотримуватися довгостроково, отже втрачена вага повернеться назад.

Взагалі, усе, що претендує на очищення чи детоксикацію, не має сенсу. Поки у вас нормально функціонує печінка, вона виконуватиме усю необхідну детоксикацію для організму.

Приготування лимонного соку

Отже, якщо це не продумана збалансована система харчування, як, скажімо, середземноморська дієта, ефективність якої, до речі, підтверджується наукою, краще її не починати.

Виробіть звички у харчуванні та способі життя, які допоможуть досягти здорової ваги і підтримувати її у довготривалій перспективі. Проста заміна оброблених продуктів харчування свіжими джерелами високоякісного білка, овочами та цільним зерном уже буде вагомим кроком до схуднення.

Обов’язково додавайте нежирні джерела білка, наприклад, яйця, птицю, нежирну яловичину, рибу, бобові, горіхи на насіння до кожного прийому їжі та закусок. Білок забезпечує довше відчуття ситості та задоволення після їжі, стабілізуючи рівень цукру у крові. Також додайте до раціону більше багатих на клітковину овочів та цільного зерна. Добре взяти собі за звичку 30-хвилинну прогулянку після обіду чи вечері при можливості, особливо якщо ви їли страви з високим вмістом вуглеводів, щоб допомогти ввести глюкозу у м’язи.

 Корисна страва



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.