Чим харчуватись у дорозі

Світ стає усе меншим і меншим. Раніше люди були набагато більше прив'язані до одного міста та країни — через відсутність транспортного сполучення, можливості, або-що. Сьогодні ж ми усе частіше подорожуємо — по роботі або ж просто для відпочинку. Звісно, це дуже цікаво та захопливо, але разом зі зміною часових поясів та клімату, ми змінюємо ще й їжу з водою.

Для тих, хто подорожує рідко, харчування у дорозі не є настільки гострою проблемою, а ось люди, які значну частину свого часу проводять у мандрівках та відрядженнях і хочуть залишатись здоровими, задаються питанням, що ж такого з'їсти, щоб було і смачно, і корисно. Адже дієтологи нам радять харчуватися регулярно, простою їжею і, бажано, домашньою — щоб наш шлунок працював як відлагоджений механізм, і не дарма. Що ж робити, якщо мандрувати хочеться, а жертвувати заради цього своїм травленням ні?

Про те, які хвороби можуть виникнути від неправильного харчування, читайте тут - http://harchi.info/articles/hvoroby-yaki-vynykayut-vid-nepravylnogo-harchuvannya.

Мало того, що у дорозі усе дуже дорого, так ще й вибір є дуже обмеженим. І чим далі летиш, тим незвичнішими є продукти харчування, що становить ризик для нашого здоров'я. Щоб уникнути проблем, керуйтесь наступними правилами.

Запасіться водою настільки, наскільки це можливо

Ми рідко про це задумуємось, але навіть просто при поїздці до сусіднього міста вода вже змінюється. Якщо, звісно, вона не магазинна. А вода серйозно впливає на наше травлення — зміна води у гіршу сторону може відбитися на нас здуттям живота чи діареєю. Чим звичнішою є вода, тим краще.

Запасіться зручними пляшками для води зручного об'єму і наповнюйте їх перед тим, як вирушати у дорогу.

Пляшки для води

Візьміть у дорогу фрукти

Це відмінна їжа для мандрівників. Вона не мажеться, поміщається у будь-якій сумочці, насичує, надає заряд енергії та гарного настрою. Фрукти корисні, смачні, їх люблять і дорослі, і діти.

Надавайте перевагу бананам, яблукам, грушам, апельсинам і мандаринам. Вони є досить твердими та калорійними (наприклад, банани), тому не помнуться іншим багажем. Окрім того, після їх споживання залишається мінімум відходів, і тому не доведеться терміново зупинятися, щоб знайти смітник. До того ж, вони не бруднять руки.

Якщо їхати не дуже далеко, візьміть їжу з собою

Це збереже не тільки ваше здоров'я, а й гроші. Ціни у аеропортах та на вокзалах вражають. При чому, асортимент і якість не завжди радує. Часто вибір стоїть між шаурмою зі вчорашнього м'яса, шматком торту, салату не першої свіжості або піцою, що стікає жиром, ще є сендвічі.

Якщо уважно прочитати склад таких “корисних” сендвічів, то не дивуйтесь, якщо виявите, що навіть у вареному яйці містяться Е-добавки (консервант та антиокислювач), не кажучи про інші інгредієнти.

Якщо дорога займе стільки часу, що їжа не зіпсується, приготуйте ті самі сендвічі вдома та загорніть у фольгу. Нехай це і не супердієтична їжа, зате без консервантів та іншої хімії. Також, можна порізати овочі — найкраще, огірок, моркву, перець, які є досить твердими — і скласти їх у пластиковий контейнер або пакет. А доповнити пайок можна горіхами і сухофруктами.

Про корисні снеки, читайте у статті - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/idealni-sneky.

Їжа для подорожі

Якщо потрібно купити їжу (чого не уникнути, якщо дорога довга), вибирайте звичні та знайомі продукти

Не спокушайтесь на заморські делікатеси уже в дорозі. Вибирайте якомога простіші та звичні страви. Місцеву екзотичну кухню можна спробувати уже під час перебування у країні. Адже невідомо, як організм відреагує на нові продукти та поєднання, що буде зовсім не доречним у дорозі.

Вибирайте продукти із мінімальною кількістю цукру

Чому? Тому якщо з'їсти багато солодкого, ваш організм відреагує різкою втомою. Рівень глюкози у крові різко зросте, а потім так само різко впаде. А на додаток до стресу і втоми від перельоту чи переїзду, це взагалі позбавить вас сил.

До речі, стосується це і продуктів із цукрозамінниками та привабливими ярликами “без цукру”. Вони впливають на рівень цукру у крові таким самим, не підходящим для дороги, способом, як і звичайний цукор.

Вибирайте продукти із найменшою кількістю хімії

Не полінуйтесь і вивчіть етикетку того, що збираєтесь придбати (якщо продукт запакований). Не варто забувати про здорове харчування через поїздку у відрядження. Якщо взята із собою провізія закінчилась, то краще замовити їжу у кафе або ресторані, а не перебиватися сухими закусками із супермаркету.

Потяг із їжі

Запасіться магнієм у таблетках

Це хороший засіб від розладів травлення, які дуже часто трапляються у поїздках через зміну води в першу чергу. Навіть, якщо ви правильно харчуєтесь, травлення може сповільнитись просто від зміни води, оскільки організму потрібно звикнути до нової мікрофлори.

Окрім того, препарати магнію допомагають краще спати вночі. Вони розслаблюють м'язи. А порушення сну, також, часте явище при ночівлі у чужих ліжках та готелях. Тому, і тут магній прийде на допомогу.

Обов'язково візьміть у дорогу пробіотики

Пробіотики — це препарати із біфідобактеріями. Вони допоможуть травній системі швидко зорієнтуватись у новій обстановці, а, також, підтримають імунітет під час поїздки. Додатковий бонус — попередження розладів травлення.

Не зловживайте кавою та алкоголем

Ці напої погіршать якість вашого сну і нашкодять вашому травленню. Особливо це стосується алкоголю. Здається, що випивши келих вина на ніч засинаєш швидше, проте якість такого сну є набагато гіршим, ніж без вина.

Окрім того, алкоголь далеко не на користь нашому імунітету. А під час мандрівки міцний імунітет ніяк не завадить, адже організму потрібно пристосовуватись до нових умов.

Що стосується кави, є золоте правило — ніякого кофеїну після 14:00. Дієтологи радять дотримуватись його не тільки під час поїздки, а й весь час. Звісно, реакція на каву у кожного організму різна — залежно від міцності напою і звички, тому керуйтесь власними відчуттям. Захоплюватись кавою у будь-якому випадку не варто.

Їжа у поїзді

Купуйте їжу тільки у перевірених місцях

Якщо ви часто відвідуєте одні і ті ж міста, наприклад, у відрядженнях, то напевне у вас є улюблені та перевірені кафе, де можна добре та якісно поїсти. Якщо ж життя кидає вас у різні куточки світу, то, звісно, такої можливості у вас немає.

У другому випадку, надавайте перевагу мережам відомих світових брендів. Це не значить, що потрібно бігти у McDonalds, Burger King та подібні. Адже вам не потрібна величезна кількість пустих калорій та біль у животі через пів години після трапези? Обирайте мережі ресторанів, які запропонують вам не тільки бургери та картоплю фрі, а й домашні страви.

Якщо перевірених та закладів, що викликають довіру немає, краще взагалі нічого не їсти

Так, звучить дивно, але людина без їжі може прожити 30 днів. Що казати, що протягом 1-2 днів ви точно протримаєтесь. Головне — пити якомога більше чистої води та трав'яних чаїв.

У такому випадку навіть голод не буде відчуватися сильно. Як не дивно, якщо не їсти цілий день, а пити достатньо, то і їсти не дуже хочеться. Не дарма, дієтологи радять іноді влаштовувати собі розвантажувальні дні.

Часом набагато краще не з'їсти нічого, ніж з'їсти що-небудь сумнівної якості.

Вказівник місця їжі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.