Що треба знати про голод

Щодня тонни їжі викидають у сміття і при цьому голод - одна із найважливіших проблем людства. Що ми знаємо про голодуючих?

Глобус 

800 мільйонів людей щодня засинають голодними

Це 1 з 9 при глобальній кількості населення 7,6 млрд людей.

98% усіх, хто голодує у світі, живуть у регіонах, що розвиваються, більша частина -  в Азії

Близько 550 млн усіх голодуючих - з Азії та Океанії, зокрема Індонезії і Філіппін. Ще 220 млн живуть в Африці, в основному у засушливих країнах на південь від Сахари: Ефіопія, Нігер і Малі. Інші - мешканці Латинської Америки і Карибських островів, таких місць як Гватемала і Гаїті.

75% найбіднішого населення Землі не купують собі їжу: вони її вирощують

Багато малозабезпечених родин повністю залежать від землі та домашньої худоби: як у продовольчому, так і в фінансовому плані. Тому вони дуже вразливі перед природними катаклізмами. Посухи як результат кліматичних змін і непередбачуваних осадів - одна з найбільш поширених причин нестачі продовольства у світі. Посухи приводять до поганого врожаю, вбивають цілі стада худоби і висушують сільськогосподарські угіддя бідних громад, де немає інших засобів для виживання.

Рис 

Дивно, але багато голодуючих живуть у країнах з надлишком продовольства, а не його нестачею

Проблема у тому, що люди, які потребують їжі, просто не мають до неї постійного доступу. У найбільш “голодних” країнах родини з важкістю добувають їжу через недорозвиненої інфраструктури у вигляді доріг та продуктових складів, а також через часті війни і переселення, природні катаклізми, кліматичні зміни і хронічну бідність.

Третина виробленого об’єму їжі у світі не споживається

Багато їжі псується у країнах, що розвиваються, через неадекватність схем виробництва продуктів харчування. Деякі з факторів, які впливають на продовольчі втрати - це неефективні методи ведення сільського господарства, нестача складів для зберігання зібраного врожаю і слабкі ринкові зв’язки.

60% голодуючих світу - жінки і дівчата

У багатьох країнах з соціальним устроєм чоловічого домінування жінки мають обмежений доступ до роботи, навчання і фінансових послуг. Це робить жінок більш вразливими до бідності і голоду, і також впливає на їх дітей. Мати, що недоїдає, має високий рівень народження дитини з недостатньою вагою, що часто означає фізичне та розумове відставання у розвитку.

Мати з дитиною 

Розширення прав і можливостей жінок-фермерів може врятувати 150 млн людей від голоду

Розширення прав і можливостей жінок - дуже важливий крок у забезпеченні глобальної продовольчої безпеки. Майже половина фермерів у світі - жінки, але їм не вистачає тих засобів, які доступні чоловікам: права на землю, фінансування, навчання. І в результаті “жіночі” ферми є менш продуктивними. При вирівненні доступу жінок до сільськогосподарських ресурсів вони можуть збільшити продуктивність землі і тим самим врятувати мільйони людей від голоду.

Кожні 10 секунд від голоду помирає одна дитина

Погане харчування - причина майже половини випадків дитячої смертності у віці до 5 років: близько 3 млн дітей помирають щороку через нестачу основних поживних речовин, необхідних для росту і повноцінного функціонування організму.

Дитина 

Щороку голод вбиває більше людей, ніж СНІД, малярія і туберкульоз разом

Близько 9 мільйонів людей у рік помирають від голоду або хвороб, пов’язаних із голодом. Ця кількість майже у два рази перевищує кількість смертей від СНІДу, туберкульозу і малярії.

Світ виробляє достатньо їжі для того, щоб усі жили здоровим життям

Зараз у світі на 17% більше їжі у розрахунку на людину, ніж було 30 років тому. Якщо б усі продукти харчування розподілялись по світу рівномірно, кожний міг би отримати 2700 ккал на добу, що цілком відповідає або й більше необхідного мінімуму. Позаяк проблема не у нестачі їжі, а у тому, щоб робити її доступною для всіх, хто її потребує.

 Високоенергетичне печиво

Більше про голод розкаже стаття - https://harchi.info/articles/golod-u-sviti.

А про організації, що займаються проблемою голоду читайте тут - https://harchi.info/articles/svitovi-organizaciyi-shcho-zaymayutsya-harchuvannyam.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.