Голод у світі

 Загальна картина голоду у світі

Згідно із даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) станом на кінець травня 2015, кількість людей, що страждають від голоду, у світі становить 795 млн. Це на 216 млн людей менше, порівняно із 1990-92 роками. При чому, населення планети за цей час зросло на 1,9 млрд людей.

Помітне скорочення масштабів голоду можна спостерігати у Східній Азії. Також, стрімкого прогресу досягли країни Латинської Америки та Карибського басейну, Південно-східної та Центральної Азії, а, також, країни у деяких частинах Африки. Держави цих регіонів довели, що за допомогою економічного росту, інвестицій у сільське господарство та програм соціального захисту у поєднанні із політичною стабільністю можна викорінити голод.

Як повідомляють новини FAO, у країнах, що розвиваються, кількість людей, що не споживають достатню кількість продовольства для ведення здорового та активного життя, знизилось до 12,9%. А ще чверть століття назад таких було 23,3%.

Основною перешкодою для прогресу у боротьбі із голодом на планеті є погодні явища, стихійні лиха, політична нестабільність та громадські безлади. Наразі 24 африканські країни зіштовхуються із продовольчими кризами — це у 2 рази більше, ніж у 1990 році.

FAO, також, повідомляє, що близько 150 млн людей у всьому світі змогли вирватись із бідності, завдяки програмам соціального захисту, але більше 2/3 бідних людей усе ще не отримують регулярної та стабільної соціальної підтримки.

Голодні діти

Карта голоду 2015

Африка на південь віл Сахари є регіоном із найбільшим показником недоїдання у світі — 23,3%. Що значить, що голодує практично кожна четверта людина. Тим не менш, ті африканські країни, які інвестували більше коштів у підвищення продуктивності сільського господарства та базову інфраструктуру, також, досягли плану, поставленого FAO, зокрема, крани Західної Африки.

Частка населення, що голодує, у країнах Латинської Америки та Карибського басейну на даний момент знизилась із 14,7 до 5,5%, порівняно із 1990 роком. Також, значно знизилась частка дітей із недостатньою вагою (віком до 5 років). Активна діяльність щодо скорочення голоду відображається у програмах соціального захисту, які у поєднанні із швидким економічним ростом, приводять до загальноконтинентального прогресу.

Успіхи у різних частинах Азії є мінливими. Країни Східної та Південно-східної Азії досягли стійкого та швидкого зниження показників недоїдання, чому сприяли інвестиції в інфраструктуру водопостачання та санітарії, а, також, сприятливі економічні прогнози.

У Південній Азії частка недоїдання знизилась не дуже суттєво — із 25,7 до 23,9%, але більші успіхи досягнуті у зменшенні кількості маленьких дітей із недостатньою вагою.

Продовольчий дефіцит у Північній Африці є близьким до знищення. Частка населення, що голодує, становить менше 5%. Але якість раціону харчування є серйозним приводом для занепокоєння, оскільки помітно зростає кількість людей із зайвою вагою та ожирінням.

У західній Азії, де гігієна, як правило, знаходиться на високому рівні, а частка дітей із недостатньою вагою є низькою, рівень голоду зріс через війни, громадянські конфлікти та пов'язаною із цим появою великої кількості мігрантів та біженців у деяких країнах.

Найнижчий показник по недоїданню серед населення — менше 5% - у Європі. Це значить, що на даний момент у регіоні від голоду страждаю менше 6 млн людей. А на початку 1990 року таких людей було 9,9 млн.

 Карта голоду 2015

Натисніть на малюнок щоб збільшити.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.