Відмова від солі не приносить користі

Канадські вчені спростовують поширене твердження про те, що відмова від солі є корисною для здоров'я. Як їм вдалося вияснити, набираюча популярності безсольова дієта може сприяти розвитку серцево-судинних захворювань у тій же мірі, як і надто солона їжа.

Масштабне міжнародне дослідження під керівництвом спеціалістів з університету Макмастера у Гамільтоні (Канада) показало, що безсольова дієта необхідна виключно гіпертонікам та людям, що зловживають солоною їжею. Для всіх інших безсольова дієта, навпаки, приносить шкоду здоров'ю.

Були вивчені дієтичні вподобання та спосіб життя, а також зразки крові понад 130 тис людей з 49 країн. Вчені намагались вияснити, чи існує взаємозв'язок між споживанням солі та хворобами серця, а також ризиком інсульту. Виявилось, що низький вміст солі у їжі пов'язаний з більшою кількістю серцево-судинних захворювань.

Низьке споживання солі дійсно знижує кров'яний тиск, однак ефект є досить незначним, якщо порівнювати з середніми показниками споживання солі. Тим часом відмова від солі пов'язана зі змінами гормонального фону, що може переважити будь-яку користь від зниження тиску, пояснює Ендрю Менте, автор дослідження. 

Вчені рекомендують здоровим людям їсти помірно солону їжу. Щоденна доза хлориду натрію повинна становити близько 3 г. В інакшому випадку, незалежно від того, страждає людина гіпертонією чи ні, з'являється ризик розвитку серцево-судинних захворювань: дослідження показало, що споживання 2 і менше г солі на добу призводить до збільшення ризику інфаркту та інсульту.

Сіль

Про 5 видів солі читайте у статті - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/5-vydiv-soli.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.