Як дзеркало впливає на наш вибір їжі

Дзеркало у обідньому приміщенні сприяє вибору здорової їжі: якщо під час їжі час від часу дивитись у дзеркало, то некорисні страви здаватимуться не такими смачними. До такого цікавого висновку прийшли вчені в Університеті Центральної Флориди.

Для участі в експерименті запросили 185 студентів. Добровольцям запропонували вибрати один із двох десертів: фруктовий салат або шматок шоколадного торту, та оцінити смак страви. Причому одна частина добровольців їла у приміщенні без дзеркала, а інша — з.

Як виявилось у результаті дослідження, тим, хто їв у кімнаті з дзеркалом, більше прийшовся до смаку фруктовий салат, а ось шоколадний торт здався менш смачним.

Дівчина їсть шоколадне тістечко перед дзеркалом

Вчені пояснили це тим, що відображення у дзеркалі дає нам можливість побачити, наскільки ми привабливі зі сторони — подивитись на себе об'єктивно з точки зору оточуючих. Ніби-то відображення у дзеркалі спонукає нас до порівняння своєї поведінки із загальноприйнятими нормами та, відповідно, її корекції. При цьому, коли ми порушуємо ці самі соціальні стандарти, то починаємо відчувати дискомфорт.

Якщо спроектувати це на споживання їжі, то присутність дзеркала погіршує для нас смак некорисних продуктів, адже пробуджує у нас відповідальність за свій вибір. На думку вчених, такий маленький крок, як дзеркала у приміщеннях кафе та ресторанів — допоможе заохотити гостей закладу харчування вибирати здорову їжу.

Вибір між корисною та не корисною їжею

Також читайте про те, як розмір обіднього столу впливає на апетит людини - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/apetyt-zalezhyt-vid-rozmiru-obidnogo-stolu.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.