Як контролювати апетит за допомогою ароматерапії

У 2011 році б’юті світ облетіла новина про появу парфумів з привабливою властивістю - вони сприяли схудненню. Аромат Prends Moi розробила французька марка натуральної косметики Ved’s спільно зі спеціалістами парфумерної компанії Robertet.

На перший погляд це були звичайні парфуми. Сріблястий флакон, піраміда з верхніми нотами (грейпфрут, бергамот, мандарин), середніми (бузок, жасмин, іланг-іланг) та базовими (мускус, пачулі, сандал, ваніль). Насправді ж все було трохи складніше.

Ефірні олії

Як аромати впливають на апетит

Автори формули керувались знаннями ароматерапії та нейрокосметики, в результаті чого зірковим інгредієнтом новинки став бетафролін (betaphroline) - екстракт насіння тефрозії пурпурної. Він активізує вироблення нейропептидів бета-ендорфінів, які зменшують стрес, а також 2 ферментів з жироспалювальною активністю. Цими властивостями скористалися і розробники аромату.

Ароматерапевтичними знаннями вони керувалися не меншою мірою - не дарма у композиції опинилися ноти цитрусів. Ці запахи також допомагають виробляти ендорфіни та стабілізувати емоційний фон. Позаяк парфуми виявилися корисними для всіх, хто звик заїдати стрес. До листа очікування записалися 6 000 людей, якщо вірити публікації Daily Mail.

Втім, не обов'язково купувати рідкісні дорогі парфуми для того, щоб полегшити боротьбу з зайвою вагою. Не менш ефективну дію матимуть ефірні олії рослин: запахи багатьох з них здатні зменшувати відчуття голоду та сприяти схудненню.

Трави у склянках

М’ята

Аромат-енергетик, який підвищує концентрацію та витривалість, знижує втому. Стане у нагоді всім, хто багато часу проводить у спортзалі. Ще одна властивість ефірної олії м’яти - полегшувати здуття та синдром подразненого кишківника: для цього рекомендується додавати 1-2 краплі олії у воду чи чай.

Дослідження, проведене в американському Wheeling Jesuit, показало, що запах м’яти здатний зменшувати апетит. Добровольці вдихали аромат цієї ефірної олії перед споживанням їжі, в результаті чого їх тижневий раціон зменшився на 2800 ккал. Правда, для досягнення такого ефекту ароматерапія потребувала щоденних 2-годинних так званих тренувань.

М’ята

Грейпфрут

Цей цитрусовий аромат з характерною гіркуватою нотою допомагає налагодити метаболізм і контролювати напади голоду. А молекула лімонен, яка міститься в ефірній олії грейпфруту в концентрації 70%, активізує процес ліполізу, тобто розщеплення жирів. Вчені з Університету Осаки провели експеримент на лабораторних щурах, у ході якого встановили, що тварини, які вдихали запах грейпфруту 15 хвилин протягом 3 днів, показували зниження апетиту та маси тіла.

Грейпфрут

Лимон

Вибуховий кисло-солодко-гіркий аромат лимонної цедри надає бадьорості і загалом працює як тонізуючий засіб. Серед властивостей лимонної ефірної олії є також здатність знижувати рівень холестерину і працювати як природний ліполітик. Цим вже активно користуються не лише ароматерапевти, а й компанії зі сфери харчової промисловості. Це все знову завдяки лімонену.

Лимони

Бергамот

Ще один цитрусовий запах, який володіє потенціалом для схуднення. Відбувається це завдяки здатності аромату покращувати настрій та слугувати емоційною підтримкою при високому рівні стресу. Зберігайте флакон з ефірною олією бергамоту на робочому столі, щоб сповна оцінити ефект. Також є дані про те, що аромат бергамоту знижує рівень холестерину.

Бергамот

Імбир

Пекучий, гострий, теплий аромат імбиру сприяє травленню і хорошому засвоєнню поживних речовин, допомагає зберігати енергію і більше рухатися протягом дня. А чим вищою є фізична активність - тим більше спалюється калорій. При споживанні всередину імбир має позитивний вплив на процес травлення, балансує мікробіом кишківника.

Імбир

Лаванда

Ефірна олія лаванди - перевірений часом та мільйонами людей натуральний засіб проти тривожності, неспокою, пригніченого стану. А значить, це один з найбільш ефективних ароматів проти заїдання стресу. Сеанси ароматерапії із застосуванням лавандової олії краще проводити ввечері перед сном.

Лаванда

Фенхель

Солодкавий зелено-лакричний запах фенхелю - природний релаксант. Заспокоює нерви, підвищує рівень гормону мелатоніну, який відповідає за міцний сон, а заодно і налагодження процесів обміну в організмі. Правда, аромат фенхелю, як і аромат лаванди, може бути підступним. Оскільки вони обидва володіють розслабляючою дією,то можуть приводити до зворотного результату - провокувати зайву вагу. Адже спокійні люди їдять смаколики без будь-яких мук совісті.

Фенхель

Кориця

Не можете вгамувати потяг до солодкого і постійно зриваєтеся? Вдихайте аромат кориці. Теплий кондитерський запах слугує гарною заміною тістечкам і цукеркам, при цьому ви не будете відчувати, що у чомусь себе обмежуєте (як відомо, будь-які обмеження - шлях до стресу). Також кориця регулює рівень цукру у крові, а відповідно до даних дослідження, проведеного в Університеті Мічигану - стимулює в організмі процес термогенезу, важливого для спалювання калорій.

Кориця

Як користуватися ефірними оліями для схуднення

Існує багато способів, позаяк сміливо комбінуйте їх залежно від вибраного аромату та бажаного ефекту.

  • Вдихайте аромат ефірної олії з флакону. Зробіть 3 повільних глибоких вдихи спочатку однією ніздрею, а потім іншою. Можна присвятити цьому заняттю 3-5 хвилин, щоб протистояти спокусі солодкого перекусу.

  • Нанесіть ефірну олію на шкіру на точки пульсу - і також вдихайте. Попередньо розбавте водою або рослинною олією-основою (жожоба, кокосова, оливкова), щоб не отримати подразнення. Пам’ятайте, що багато ефірних олій можуть викликати фотосенсибілізацію - подразнення шкіри при впливі УФ-променів.

Цитрусові та інші ефірні олії

  • Помістіть кілька крапель ефірної олії в аромалампу. Нехай цілющий аромат пошириться по всій кімнаті.

  • Зробіть аромадифузор. Кілька крапель ефірної олії додайте у пульверизатор з водою та розпилюйте у приміщенні.

  • Запаліть парфумовану свічку з будь-яким із ароматів, описаних вище.

  • Додайте ефірні олії у теплу ванну. Використовуйте розслаблюючі запахи, які не лише сприяють схудненню, а й налаштовують на міцний сон. Для ефекту буде достатньо 10-12 крапель.

Ефірні олії



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.