Як організувати домашній міні-бар

Уміння мішати коктейлі — у всі часи корисна навичка, але у пору домашніх вечірок особливо цінна. Облаштувати власний міні-бар на кухні по силам кожному, для цього не потрібні тисячі гривень та величезна кухня (правда, місце для зберігання алкоголю та усіх приладь знайти все ж доведеться). Давайте дізнаємось, які пристосування необхідні ентузіастам, як не помилитись при їх виборі і як отримати від такої домашньої задумки мінімум головного болю.

Книга рецептів

У хороших книгах є не тільки рецепти, а й історія коктейльної справи, окремих коктейлів та напоїв. Вивчити це все варто не тільки для того, щоб розважати друзів розмовами, поки вони чекають на ваш коктейль, а й щоб просто чітко уявляти собі характер напоїв, із якими маєте справу. Рекомендована література для бармена-початківця: “Біблія бармена” Федора Євсевського, “The Craft of The Cocktail” Дейла Дегроффа, а також “The Essential Bartender's Guide” Роберта Хесса — вона інформативна і досить компактна, щоб постійно бути під рукою.

Книга “The Craft of The Cocktail” Дейла Дегроффа

Шейкер

Шейкери бувають 2 конструкцій. Новачкам найчастіше рекомендують коблер: він менший (навіть недосвідчений бармен впорається із ним однією лівою), і в нього вже вбудований фільтр. Бостонський шейкер є значно більшим , фільтра у ньому немає, але саме до нього треба призвичаїтись: збирається швидше, ніж повністю металевий коблер, через простоту конструкції його не може заклинити, а прозора склянка для змішування мінімізує можливі помилки. Заморочуватись надміру із вибором матеріалу теж не варто: метал довговічний, має хорошу теплопровідність, тому контролювати температуру напою виходить автоматично.

Шейкери

Джиггер

Візьміть за правило не мішати на око. Найпростішого сталевого джиггера буде достатньо: коштує він смішних грошей, але відміряти вірну позицію напою дозволяє, а тільки це від нього і вимагається. Джиггери бувають різних об'ємів. Насправді звикнути можна до будь-якого варіанту, тому обирайте джиггер, який вам до вподоби, а трохи попрактикувавшись зрозумієте, яке поєднання об'ємів є для вас найзручнішим. І тоді вже з чистою совістю можна купувати розкішні джиггери.

Джиггери

Стрейнер

Більшість коктейлів задумані однорідними за консистенцією, тому фільтр є необхідним. Окрім того, він дозволяє затримати лід у шейкері і не висипати його у келих або склянку (хто вже набив руку, може обійтись і без стрейнера, але будьмо реалістами). Найбільш зручний варіант — із пружинкою, він щільно прилягає до склянок різного діаметру. Втім, безпружинні стрейнери бувають дуже ефектними, тому, якщо краса для вас на першому місці, то можна повозитися і з ними.

Стрейнери

Ложка, штопор і мадлер

Дрібне приладдя для бару не менш важливе за велике. Про штопор нагадувати навіть соромно, але якщо ви все ще не придбали міцний та ефектний, саме час це зробити. Ще знадобиться барна ложка. У неї довга ручка, щоб змішувати коктейлі навіть у високих склянках, рукоятка — спіралевидна, а основа в основному пласка: так навіть найгустіша рідина потрапить у стопку, суттєво сповільнившись, і вкладеться шарами. Мадлер (товкачка) також знадобиться — для деяких коктейлів доведеться чавити зелень, ягоди і фрукти, і робити це зручніше саме товкачкою із зубчиками.

Барна ложка і мадлер

Ножі

Вам доведеться різати багато фруктів, ягід та зелені, тому краще завести для цього окремий ніж і стежити за його гостротою. А ще краще не скупитися на ніж для цедри: вона часто використовується для прикрашання та аромату, тому зрізана повинна бути естетично і рівномірним шаром. Ножі також бувають різні: тими, що більше схожі на овочечистку, вийде відділити крупні листи шкірки, а “кастетами” - тонку стружку. У більшості фігурних ножів, до речі, є спеціальне вушко, щоб зрізати цедру смужками.

Барні ножі

Келихи

Келихів, як і біттерів, багато не буває, але насправді необхідними є 3 види. Хайболи, або високі склянки, знадобляться, наприклад, для тропічних коктейлів, у які додають багато соків, або для газованих фіззів. У приземкуваті товстостінні рокси розливають негроні та олд-фешн, а у V-подібні на ніжках — мартіні та манхеттен (одразу це все запам'ятовувати не обов'язково, зазвичай у рецептах вказують, який келих потрібен для конкретного коктейлю). Якщо куштувати вам цікавіше, ніж випивати, у нагоді стануть лікерні стопки: з їх допомогою однією порцією коктейлю вийде пригостити одразу 2-3 людей.

Келихи і склянки для коктейлів

Форми для льоду

Коктейль повинен бути холодним (якщо це не гарячий коктейль, звісно). Певне, бажання купувати генератор льоду є далеко не у всіх, тому найрозумніше запастись пакетами і формами для льоду. Якщо ви вирішили пограти в бармена, то заповність ними стільки місця у морозилці, скільки є вільного: гірше льоду, який раптово закінчився у розпад вечірки може бути тільки дзвінок від начальника в п'ятницю ввечері. Перфекціоністам слід звернути увагу на форми, у яких лід застигає рівномірними кубиками або кульками. Також, можна знайти цікаві форми із незвичайним дизайном.

Форми для льоду

Пляшки для наливок і настоянок

Настоянки хороші і самі по собі, але в коктейлях також використовуються. Витримувати і зберігати їх краще всього у скляних пляшках: це не тільки гарно, а й виключає можливість проникнення стороннього запаху у напій. Найпростіші пляшки із зручним прогумованим корком можна знайти будь-де, але найкраще завести пляшки різних кольорів та розмірів: так, по-перше, ваш бар виглядатиме ефектніше, а, по-друге, можна у будь-який момент поділитися із другом настоянкою, що припала йому до душі. І, звісно, не кожна настоянка буде потрібна у великому об'ємі.

Пляшки для наливок і настоянок

Алкоголь

І, звісно, те, заради чого усе попереднє приладдя і зібране. Спочатку хочеться скупити все і одразу, але вийде дорого. Краще вибрати 1-2 напої, які вам цікаво проробляти (наприклад, джин або ром), і докупляти інгредієнти, орієнтуючись на конкретні рецепти. Нудно не буде: коктейлі — це не тільки алкоголь, а й маса їстівних інгредієнтів від зелені і ягід до сирих яєць. Якщо готові до витрат, то можна купити одразу усі основні напої: джин, світлий і темний ром, текілу, бурбон, житній віскі, солодкий та сухий вермути, абсент, горілку та куантро. І не забувайте про біттери: це, грубо кажучи, спеції для коктейлів, різноманіття котрих просто приголомшує. Почати можна з оригінальної апельсинової ангостури та якогось хитрого біттера, на кшталт селерового, щоб був додатковий ґрунт для роздумів.

Алкоголь



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.