Яким має бути совіньйон блан

Причини популярності совіньйон блан є зрозумілими: яскраві та чіткі фруктові аромати, відмінна гастрономічна поєднаність, а також вино п'ється легко та багато — охолоджене і влітку зокрема. Проте, сорт совіньйон блан є складнішим, ніж здається на перший погляд. Вина із совіньйону (sauvignon blanc) переживають пік популярності по обидві сторони океану. Останнього разу таке відбувалось кілька років тому із піно гріджіо. Совіньйон блан може бути настільки ж привабливим, наскільки і різноманітним.

Види і країни совіньйон

У світі совіньйону є 2 основних тренди. Є вина, букет яких тяжіє до ароматів персика, абрикосу, екзотичних фруктів типу лічі і маракуйї, і є вина, де “вишенькою на пирозі” працюють запахи цитрусових і їх цедри — лимону, лайму, грейпфруту. Перші частіше всього походять із Нової Зеландії, ЮАР та інших країн Нового Світу, другі — непохитна французька класика, архетип сорту, як його бачать на історичній батьківщині, у долині Луари. І у тому, і у другому випадку у якості бази у букеті також обов'язково будуть присутніми “зелені”, трав'янисті тони — свіжескошеної трави, лугу в цілому, лемонграсу. Совіньйон також є дуже мінеральним сортом.

Виноградник совіньйон блан

Особливості аромату

Якщо спробувати уявити усю ароматичну країну совіньйону в цілому, то у її абсолютному центрі знаходяться аромати аґрусу та смородинового листя. Зміщення акцентів у той чи інший бік буде залежати від місця вирощування та часу збору винограду. Совіньйон в принципі сорт, що любить холод, але і холодний клімат може бути різним: наприклад, у новій Зеландії, яка омивається Східно-Австралійською течією більш волого та тепло, ніж у також досить холодній Луарі. Як результат: більш стиглий виноград і більш розгорнута фруктова гамма ароматів у букеті вина.

Досить близько у гамі букету від нот смородинового листя стоїть ще один аромат, типовий для совіньйон блану, переважно для вина із Луари, а саме тону котячої сечі. Винний світ є досить консервативним, тому жартів тут обмаль, позаяк pipi de chat у луарському совіньйоні (більш сором'язливі винолюби зазвичай висловлюються евфемізмами та говорять, наприклад, про запах старого під'їзду) — одна із найулюбленіших причин для веселощів. Зрештою, це не заважає самій Луарі перманентно залишатися Меккою для усіх фанатів совіньйону, найбільш популярними винами, що користуються стійким попитом вина — із Сансерра (Sanserre) та Пуйі-Фюме (Pouilly-Fumé). Обидва є дуже мінеральними та свіжими, а другі також відрізняються характерним димним відголоском.

Два келихи вина

Особливості смаку та регіони походження

Не варто шукати згадки про совіньйон блан на етикетках білого Bordeaux, але це також непохитна французька класика, при цьому зазвичай при подібному рівні якості Бордо виявиться дорожчим за Луару. Згідно із законодавством, совіньйон входить до “офіційного” бленду білого бордо апріорі. Воно може бути як сухим, так і солодким. Найвідоміше солодке вино за участі совіньйону роблять не тільки у самому Сотерні, а й у сусідніх апеласьйонах , таких як Sainte-Croix-du-Mont або Barsac. Що стосується сухих версій, то шукайте на етикетках надписи “Грав” (Graves), “Пессак-Леоньян” (Pessac-Leognan) та “Антредьо-Мер” (Entre-Deux-Mers). Абсолютна ікона серед білих бордо — майже повністю складається із совіньйону Smith Haut Lafitte, де сорт розкривається із неймовірною потужністю: у складній та багаторівневій грі ароматів цитрусових, персиків, абрикосів, спецій і трав. Якщо ж говорити про бюджетні європейські варіанти, то можна звернути увагу на вина із півночі Італії або навіть Румунії.

Якщо ж говорити про вина Нового Світу, то окрім новозеландського совіньйону варто пам'ятати про південноафриканські та чилійські. Зрештою, у випадку із Новою Зеландією виходить майже ідеальне співпадіння сорту та місцевості. Долини Мальборо, Мартинборо, Хоукс-Бей дають вина дуже різні, але неймовірні — у найкращих із них зрозумілі фруктові аромати у всьому їх різноманітті поєднуються із свіжою кислотністю та відсутністю приторності, тобто те, що винороби називають “баланс”, дано цим винам практично від природи. Новозеландці наразі на хвилі моди, тому такі вина коштуватимуть дорожче за чилійські, але якість повністю відповідає ціні.

Келих вина і гроно винограду

Із їжею

Гастрономічні можливості совіньйон блану є дещо прямолінійними, але досить переконливими. Луара буде смакувати із луарськими ж сирами, або взагалі козячими або овечими, або салатами із використанням таких сирів. Совіньйон Нового Світу добре підійде до салатів із манго та іншими екзотичними фруктами. Найголовніше — це ідеальне вино до риби та морепродуктів. До легких варіантів страв (на пару, без соусу, у салатах) краще підібрати щось легше із країн Нового Світу. Для більш ситних варіантів (гриль, соусу, фритюр) можна підібрати вино, витримане у дубі, а витримують совіньйон у бочках переважно у Бордо та Луарі, хоча бувають і винятки.

Совіньйон блан з устрицями

Яким має бути вино піно-нуар читайте у статті - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/yakym-maye-buty-pino-nuar.

Також читайте про те, як поєднати гарбуз і вино - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/yak-poyednaty-garbuz-i-vyno.

І про найпоширеніші помилки у споживанні вина - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/ne-istyna-v-vyni-poshyreni-pomylky-spozhyvannya.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.