Зелений офіс у центрі Токіо

Свій центральний офіс, розташований у центрі Токіо, рекрутингова компанія Pasona Group перетворила у справжню плантацію. Прямо у величезному скляному приміщенні співробітники фірми почали вирощувати різноманітні фрукти, овочі та ягоди — лимони, кабачки, баклажани, маракуйю, салат.

Тепер зі стелі конференц-зали звисають грона свіжих черрі, у холі росте рис, у кімнаті для семінарів кущиться салат, а фасад будівлі покривають густі зарості апельсинових дерев та квітів. Усе це — фірма-ферма майбутнього у величезному мегаполісі (Токіо зі своїм населенням у 37,7 млн людей є за деякими підрахунками найкрупнішим містом-агломерацією у світі).

На площі у 1000 квадратних метрів вдалося сформувати повноцінну екосистему, у якій стало можливим те, про що ми навіть не читали у книгах фантастів 20 століття. Неймовірне стало неймовірним у квадраті. Для цього, звісно, довелось застосувати найостанніші досягнення у сфері екотехнологій: гідропоніку, безпечне штучне освітлення, автоматичний полив рослин. Обробляти ґрунт більш досконалим способом і відмовитись від пестицидів.

Зелений офіс Pasona Group ззовні

Зелений офіс Pasona Group

Зелений офіс Pasona Group

Зелений офіс Pasona Group

Зелений офіс Pasona Group

Для організаторів фірма-ферма в офісі — насамперед агрокультурний експеримент в умовах міського середовища. З цього надзвичайно важливого досвіду будуть зроблені відповідні висновки, винесені свої уроки. Адже хочемо ми того чи ні, але людство у нашу епоху концентрується у гігантських міських агломераціях, і сільське господарство у нетипових умовах стає буденної необхідністю.

Для Pasona – це уже другий експериментальний майданчик з городництвом у міських умовах. У 2007 році компанія у підвалі того ж самого офісу відкрила “підземну плантацію” по вирощуванню рису та овочів. Таким чином рекрутингова фірма вбивала одразу двох зайців однією “підвальною” плантацією — вирішувалась проблема японських фрітерів (японські фрілансери) та забезпечення мешканців Токіо свіжими овочами-фруктами. У теперішньому експерименті за овочами-фруктами доглядають не наймані працівники, а самі співробітники Pasona. У перервах між основною роботою вони збирають врожай, підготовлюють зібране до відправлення в столову офісу. Спільнота, приймаючи участь у сільськогосподарському циклі, починає чітко усвідомлювати кількість споживаних ресурсів, відповідно змінюється і ставлення до того, скільки людині реально потрібно споживати. Виникає уявлення і про ефективне та бережливе використання харчових ресурсів без нанесення шкоди собі та навколишньому середовищу.

Окрім того, “п'ятихвилинки” на збір бобових позитивно впливають на фізичний, розумовий та психічний стан співробітників. Усі залучаються до загального та цікавого процесу догляду за живими рослинами. І без того міцна корпоративна культура, властива японській корпорації, стає міцнішою від урожаю до урожаю. А ще як радісно співробітнику фірми-ферми заходити до зеленого офісу на фоні похмурих однотипних хмарочосів у Токіо

До речі, хол офісу, засіяний рисом і броколі, відкритий для вільного доступ усіх охочих.

Зелений офіс Pasona Group

Зелений офіс Pasona Group

Зелений офіс Pasona Group

Зелений офіс Pasona Group

Зелений офіс Pasona Group

Зелений офіс Pasona Group

А що і як можна виростити вдома розкаже стаття - http://harchi.info/articles/vyroshchuyemo-produkty-vdoma.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.