Звична їжа незвичного кольору

Майбутнє вже настало. Чай вже не зелений, кава не чорна, а морквяний колір не помаранчевий, а фіолетовий. І це не кажучи про часник і помідори.

Давайте дізнаємося про продукти, які останнім часом стали дуже популярними через свій незвичайний колір.

Біла кава

Біла кава - це всього лише слабо обсмажене зерно, однак його популярність почалася з влучного маркетингового ходу у малазійському місті Іпох. Саме там вперше придумали особливий спосіб обсмажки зерна: слабка обсмажка з додаванням пальмового маргарину. Кава на смак, чесно кажучи, поганенька, і пальмовий маргарин апріорі додавався до процесу тільки для того, щоб пом’якшити різкий смак поганої кави.

Не дивно, що такий напій не отримав багато прихильників, тому зараз у Малайзії практично сире зерно у комбінації з дешевим маргарином змішують з вершками, вареним згущеним молоком і цукром, щоб готовий напій вийшов солодким, ситним та більш їстівним.

Куди цікавішим є єменський варіант білої кави: там кавове зерно взагалі не обсмажують, а висушують, потім змішують з імбирем, подрібнюють у порошок та заварюють. Напій має досить оригінальний смак і за рахунок імбиру ефективно пригнічує відчуття голоду.

Біла кава

Блакитний чай

Якщо зелений чай матча представляє собою розтетий у порошок зелений японський чай, а за зелений колір усім відомого напою відповідає хлорофіл, то блакитний матча виробляється з яскраво-блакитних квітів вічнозеленої трав’янистої ліани.

Блакитний матча не тільки стильно виглядає, а й дає вам ціле поле для експериментів: з ним можна приготувати не тільки чай, а й лате, а також коктейлі та смузі. Окрім того, така добавка володіє багатьма корисними властивостями: покращує кровообіг, знімає стрес та втому, а також бореться із запаленнями та вірусами.

Блакитний чай

Фіолетова морква

Звична нам морква має помаранчевий колір через наявність каротину у її складі. А ось предки, навпаки, усі були виключно фіолетового кольору. Таким незвичайним забарвленням морква володіла через пігментні речовини антоціани, які, наприклад, містяться у чорниці, ожині, баклажанах і багатьох інших продуктах фіолетового кольору.

Фіолетова морква була далеко не такою смачною, як звичайна: ймовірно, вона володіла кислим і навіть гірким смаком. У результаті довгого процесу цілеспрямованої селекції моркви на ринку почали переважати помаранчеві сорти цього продукту, але завдяки новітнім можливостям і споживацькому інтересу були виведені спеціальні сорти “фіолетовий дракон” та “індиго”, які точно слід спробувати кожному.

Фіолетова морква

Чорний часник

Ні, це не якийсь особливий сорт, та і в чорний колір його фарбують не спеціально. Це звичайний часник, який стає чорниим у результаті ферментації. Декілька місяців його витримують при високій температурі, і внаслідок  цього продукт позбувається свого характерного часникового запаху та стає солодкавим на смак, а за текстурою нагадує сухофрукти.

До плюсів чорного часнику можна віднести, по-перше, приємний смак та відсутність різкого запаху, по-друге, те, як легко він засвоюється організмом, і, нарешті, його посилені після ферментації антиоксидантні властивості.

Чорний часник

Чорні помідори

Ми зараз не про помідори сорту “чорний принц” або “кумато”. А про чорні-пречорні помідори, які за кольором нагадують найтемніші баклажани. Чорні помідори володіють таким незвичайним забарвленням, знову ж таки, через антоціани, як є і у фіолетовій моркві. Змішуючись з фарбуючими речовинами лікопіном та каротиноїдами, ці пігментні речовини впливають на темний колір плодів: так, ми можемо знайти як зовсім чорні томати, так і насиченого темно-червоного кольору.

Основна відмінна риса цього оригінального сорту - підвищена кількість цукрів та органічної кислоти у складі, через що чорні помідори мають дуже насичений і солодкий смак.

Чорні помідори

Жовтий кавун

На перший погляд він нічим не відрізняється від звичного нам червоного кавуна: така ж товста шкірка і смугасте забарвлення. Але якщо ви розріжете такий кавун, вас буде очікувати сюрприз: м’якоть яскраво-жовтого кольору і менша кількість кісточок.

Цей сорт літньої ягоди (ви ж в курсі, що кавун - це ягода?) з’явився внаслідок схрещування звичайного кавуна з неїстівним диким. При цьому у жовтого кавуна є деякі смакові переваги перед своїм старшим братом: він більш соковитий та ніжний, хоча і не такий солодкий, як червоний.

Жовтий кавун

А чим небезпечна така популярна зараз чорна їжа читайте тут - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/nebezpeka-chornoyi-yizhi.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.