Найпоширеніші помилки у приготуванні стейку

Якщо ви не дуже часто готуєте вдома, цілком ймовірно, що деякі страви викликають питання. Можливо, ви купили просто чудовий шматок м’яса у магазині, але принісши додому його пересмажили. А, можливо, зробили ніби усе вірно, та результат вийшов дуже далеким від того, що ви отримуєте у стейкхаусі.

Попри те, що вам чудово вдається приготувати яєшню, кашу чи млинці, ви можете зробити кілька помилок у приготуванні стейку. Давайте дізнаємося, які з них найчастіше роблять люди вдома, на думку шеф-кухарів.

Стейк рібай

Приготування стейку прямо з холодильника

Багато людей не вважають, що стейку потрібно дати трохи часу, щоб він нагрівся до кімнатної температури, перш ніж готувати. Якщо ви почнете готувати м’ясо одразу з холодильника, буде важче отримати бажаний ступінь просмажки.

Тепло від пательні потребує більше часу, щоб проникнути всередину м’яса, а отже стейк готуватиметься довше, і в результаті ви можете отримати занадто сиру серединку і занадто пересмажену скоринку.

Не поспішайте і дозвольте стейку нагрітися до кімнатної температури протягом півгодини-години перед приготуванням.

Сирий стейк на пательні

Викладання стейку на погано розігріту пательню

Якщо ви готуєте стейк на плиті, переконайтеся, що готуєте його при достатньо високій температурі.

Під час приготування стейку потрібен хороший контакт між пательнею та м’ясом, щоб створити необхідний ефект для ідеальної просмажки.

Одним із важливих моментів є правильний вибір пательні для приготування стейку. Використовуйте посуд з товстим важким дном — наприклад, чавунну пательню. Додайте олію та дозвольте їй розігрітися на середньому вогні трохи нижче точки димлення. Після цього викладіть м’ясо у гарячу олію та добре притисніть, щоб забезпечити належний контакт з пательнею.

Стейк на пательні

Приправи

Хоч це і рідко спадає на думку, під час приготування стейку краще уникати сухих трав, оскільки вони легко підгорають.

Якщо хочеться трав’яного відтінку, замість того, щоб додавати сухі трави до солі, змішайте свіжий розмарин чи чебрець з соком, який виділяється при приготуванні м’яса і полийте стейк зверху.

Ще один важливий момент — не посипати стейк сіллю занадто рано. Багато людей посипає м'ясо сіллю та перцем одразу витягнувши з холодильника. Це є помилкою, оскільки сіль витягує вологу, через що стейк вийде сухим. Найкраще додавати усі приправи, коли м’ясо вже добре розігрілося на пательні.

Соління стейку

Занадто часте перегортання стейку

При приготуванні стейку на пательні може виникнути спокуса знову і знову перегорнути його, щоб перевірити, як він готується. Однак кухарі попереджають, що не слід занадто часто перегортати м’ясо, оскільки це може завадити досягти правильної просмажки.

Ідеальний варіант — перегортати стейк лише раз. Постійне перегортання м’ясо не допоможе оцінити ступінь його готовності, проте ви ризикуєте отримати пересмажений шматок м’яса чи стейк з нерівномірною просмажною.

Перегортання стейку

Поїдання стейку одразу після приготування

Звісно, дуже важко втриматися, і не почати насолоджуватися стейком одразу знявши його з гарячої пательні, втім, цього робити не слід.

Перша помилка більшості кухарів-початківців полягає в тому, що вони недооцінюють те, скільки часу стейк чи інші страви повинні відпочити після приготування.

Щоб отримати максимум смаку від кожного шматочка соковитого ароматного стейку, слід набратися терпіння. Час відпочинку дозволяє всьому соку осісти, утворюючи неймовірно соковитий шматок м’яса. Якщо ви нарізаєте стейк одразу після приготування, сік не поширюється належним чином, і м’ясо вийде більш сухим.

Стейк на дошці



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.