У чому різниця між середземноморською та нордичною дієтами

Середземноморська та нордична дієти - абсолютно небезпідставно вважаються одними з найбільш здорових систем харчування. Багато досліджень довели їх ефективність. Ці дієти є дуже схожими, втім є деякі відмінності. Давайте дізнаємося більше про основні нюанси цих систем харчування і з’ясуємо, яка з них є кращою.

Овочі

Загальні принципи середземноморської дієти

Ця система харчування вже протягом багатьох років вважається однією з найбільш збалансованих. В основі раціону дієти - риба, птиця, нежирне м’ясо, які рекомендовано їсти щотижня, але не кожного дня. Основну ставку слід робити на джерела рослинного білка, зокрема, бобові, цільнозернові, оливкову олію, сир твердих сортів або фета, грецький йогурт без додатків. Загалом середземноморська дієта не передбачає ніяких заборонених продуктів, є тільки такі, які рекомендовано їсти в обмежених кількостях. Серед них - червоне м’ясо, молочні продукти, солодощі, випічка та напівфабрикати.

Риба та салат

Загальні принципи нордичної дієти

Ця система харчування схожа на середземноморську, адже обидві мають у своєму раціоні рибу та морепродукти, злаки і бобові, коренеплоди, овочі та фрукти, трави та спеції, горіхи та насіння. У ній також є не забороненим, але обмеженим, споживання солодощів, червоного м’яса та алкоголю. Риба та яйця рекомендовані до споживання не щодня, доповнювати їх можна ферментованими продуктами, яких у кухні країн Скандинавії достатньо: серед них мариновані овочі, квашена капуста, солений оселедець, кефір.

Страви з раціону нордичної дієти

Переваги середземноморської та нордичної систем харчування

Середземноморська дієта рекомендована спеціалістами з метою профілактики серцево-судинних захворювань, інсультів, хвороби Альцгеймера і навіть депресії. Вона допомагає тримати під контролем діабет II типу, запобігає онкології. Такий цілющий ефект зумовлений скороченням споживання червоного м’яса.

Нордична дієта дотримується схожих принципів, що й середземноморська. Однак, у цій системі харчування робиться наголос на споживання жирних порід риб, що приводить до підвищення в організмі рівня поліненасичених жирних кислот омега-3, які позитивно впливають на стан шкіри, волосся та нігтів і на загальне самопочуття. Окрім того, вона дозволяє контролювати хронічні захворювання та діабет.

Люди обідають

Різниця між середземноморською та нордичною дієтами

Основна відмінність між цими системами харчування полягає в тому, що з білкових продуктів у раціоні нордичної дієти - тільки жирні сорти риби, у той час, як середземноморська рекомендує додати до раціону будь-яку рибу, морепродукти та птицю. Жирна дика морська риба є набагато кориснішою за нежирну рибу та інші продукти, тим паче за нежирну курку, оскільки містить у своєму складі вітамін D та корисні омега-3 жирні кислоти, які запобігають ожирінню та серцево-судинним захворюванням.

Окрім того, нордична система харчування рекомендує споживати рапсову олію, в той час, як середземноморська надає перевагу оливковій. Олії у дієтології є настільки ж  цінними, як і морепродукти - завдяки жирним кислотам у складі та співвідношенню цих жирних кислот, зокрема співвідношенню омега-3 і омега-6.

Канапки з оселедцем

Жирні кислоти омега-3 роблять кров більш рідкою, прискорюють процеси обміну та сприяють схудненню. Омега-6 також мають багато корисних властивостей: вони знижують рівень холестерину у крові, позитивно впливають на шкіру та функцію нирок. Але жирні кислоти омега-6 при надмірному споживанні та неправильному співвідношенні з омега-3 роблять кров густішою, сповільнюють процеси обміну, провокують розвиток запалень та пухлин. Доведено, що у людей, які споживають надмірну кількість омега-6, частіше виникають захворювання серця та судин. Позаяк, необхідно дотримуватися правильного балансу жирних кислот.

Ідеальним співвідношенням омега-3 до омега-6 є 1 до 2-4. Співвідношення омега-3 до омега-6 в оливковій олії становить 1:13, а ось у рапсовій - 1:1,8. Беручи до уваги, що раціон людини загалом багатий на омега-6 жирні кислоти, які у надмірній кількості приводять до запальних процесів в організмі, то можна зробити висновок, що нордична дієта буде більш корисною.

Хумус з додатками



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.