Що потрібно знати про полуничну дієту

Вічне питання влітку “Як схуднути на пару кілограмів, не відмовляючи собі у сезонних гастрономічних радощах?” декілька років тому отримало несподіване рішення у вигляді полуничної дієти. Дієтологи-аматори стверджують, що “всього лиш” 1-1,5 кг ягід на добу дозволить не тільки схуднути, а й компенсувати дефіцит вітаміну С. Та чи так це насправді?

Полуниця

Монодієти є апріорі поганим рішенням

Сама назва  - полунична дієта - асоціюється з класичною монодієтою: ягоди, ягоди і нічого крім ягід протягом 2-3 днів. Та чи потрібно казати, що така система харчування - страшний сон будь-якого професійного дієтолога. Надмірне та одноманітне споживання солодкої полуниці, швидше всього, спровокує стрибки інсуліну, а це може викликати цілий спектр проблем зі здоров’ям, від швидкої появи зайвої ваги після закінчення дієти до розвитку інсулінорезистентності та переддіабету.

Ще один можливий і дуже неприємний наслідок таких експериментів з раціоном - алергічні реакції. Навіть якщо у вас немає алергії безпосередньо на полуницю, гігантська порція ягід може спровокувати підвищення рівня гістаміну в організмі. А це, у свою чергу, загрожує порушеннями функцій травної системи, симптомами дерматиту або кропивниці, а то й алергічними проблемами з диханням.

Чізкейк з полуницею

Як правильно

Полуниця у розумних межах корисна у будь-яких кількостях. Головне, їсти ягоди невеликим порціями, розтягуючи задоволення на весь день, і не перевищувати рекомендовану дієтологами норму у 300-350 г на добу. Деякі спеціалісти стверджують, що при відсутності протипоказань на кшталт гастриту за день можна з’їсти до 800 г полуниці. Але тут же уточнюють: це не відміняє потреби організму в білках і жирах, а також у правильному фізичному навантаженні.

Нарізана полуниця

Чи можна схуднути за допомогою полуниці

Так. По-перше, полуниця належить до продуктів з так званою негативною калорійністю - це значить, що на травлення та засвоєння з’їдених ягід організм витратить більше калорій, ніж у них міститься. Позаяк навіть символічні 41 ккал на 100 г полуниці не залишаться на талії та боках. А по-друге, полуниця входить до числа продуктів, які можна їсти на ніч. Тому, якщо ви схильні до нічних набігів на холодильнику, замініть канапки та сирки на полуницю з кефіром, і результат на вагах не змусить на себе довго чекати.

Смузі боул з полуницею

Чи є корисною полуниця

Дуже. Полуниця багата не лише на вітамін С, а й вітамін A - мабуть, найпотужніші природні антиоксиданти. Серія досліджень довела, що полуниця (і навіть харчові добавки на її основі) знижує кардіоваскулірні ризики, допомагає стабілізувати рівень холестерину та взагалі є корисною для серця.

Втім, на цьому список корисних ефектів літньої ягоди не закінчується: у полуниці містяться вітаміни групи B, калій і магній, а також фолієва кислота та вітамін K, корисні для кровотворної функції організму.

Миска з полуницею

Готуємо салат з полуницею та спаржею

  • Зелена спаржа.

  • Полуниця

  • Авокадо

  • Лимонний сік.

  • Сіль.

  • Перець.

  • Оливкова олія.

  • Бальзамічний оцет.

Дрібно наріжте зелену спаржу та посмажте на середньому вогні з невеликою кількістю оливкової олії, поки вона не стане м’якою і трохи підрум’яненою. Наріжте полуницю та авокадо кубиками та викладіть у миску разом зі смаженою квасолею. Додайте близько 2 ст.л. оливкової олії та бальзамічного оцту, полийте лимонним соком та приправте салат сіллю і перцем. Перемішайте і дайте настоятися півгодини.

Cалат з полуницею та спаржею



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.