Як допомогти дітям харчуватися правильно

На сьогодні, навчити дітей харчуватися правильно — це дещо більше, ніж просто заохотити їх з’їсти порцію брюссельської капусти. Дослідження стверджують, що багато дітей часто пропускають сніданок, що веде, безпосередньо, до зменшення кількості поживних речовин, отриманих протягом доби. Окрім того, усе частіше діти заміняють активний відпочинок сидінням за комп’ютером із пачкою чіпсів у руках.

Здорове харчування допоможе поповнити дитячі запаси енергії, загострити розум та «вирівняти» емоційний стан. У той час, як через тиск з боку однолітків та телевізійні реклами шкідливої їжі, прищеплення дитині навичок здорового харчування здається неможливим, все ж є деякі кроки, котрі допоможуть батькам зробити це, не перетворюючи прийоми їжі на поле бою.

Покажіть усе різноманіття продуктів

Полюбивши фрукти та овочі у юному віці, діти продовжать розвивати дані вподобання в їжі, що допоможе знизити ризик розвитку діабету, серцевих та ракових захворювань у подальшому. Маленькі прискіпливі їдці проходять цілком природний етап розвитку, здійснюючи контроль над усім навколишнім та виражаючи недовіру незнайомому. Тож, замість того, щоб примушувати малечу скуштувати щось нове та незнайоме для неї, спробуйте наступне:

  • Пропонуйте нову порцію їжі лише тоді, коли дитина зголодніла.
  • За один прийом їжі пропонуйте тільки один новий продукт.
  • Поєднуйте нові продукти разом із улюбленими, щоб дитині легше було сприйняти їх.
  • Більше позитиву: перетворіть прийом їжі на гру, у якій дитина може стати, наприклад, відомим кухарем, що може зробити свій відгук про страву, яку довелося скуштувати.
  • Ходіть за покупками разом із дітьми:нехай вони самі побачать різноманітні фрукти, овочі та оберуть для себе щось нове, що вони хотіли б спробувати.

Самі ведіть здоровий спосіб життя: діти завжди наслідуть поведінку дорослих, тому необхідно, щоб ваша поведінка була правильним прикладом для них. Погодьтеся, ми не можемо просити дітей їсти овочі та фрукти, якщо самі налягаємо на чіпси та газовані напої.

Малюк вибирає моркву

Як переконати дитину їсти більше овочів та фруктів

Ось деякі цікаві способи, як додати більше фруктів та овочів до раціону малечі: запропонуйте дитині яскравий фруктовий смузі в якості перекусу між основними прийомами їжі, додайте овочі чи фрукти до випічки — гарбузовий хліб, кекси з чорницею, тощо. А привабливий вигляд страви збільшить бажання дитини скуштувати її. Наприклад, ви можете створити їстівний колаж: візьміть броколі для дерева, помідори та буряк для квітів, цвітну капусту та моркву — для хмаринок та сонця. Насолоджуйтесь своїм шедевром!

Хлопчик їсть банан

Обмежте солодкі їжу та напої

Невелика кількість цукру, додана до продуктів, що самі по собі містять необхідні поживні речовини, не завдасть шкоди. Навіть навпаки, ложечка цукру, додана до цільнозернової каші, покращить її смак та збільшить бажання дитини її з’їсти. Проте, зовсім іншою є справа із солодкими газованими напоями — багатими лише на калорії, а не поживні речовини — які так подобаються дітям. Тому обмеження цукру в дитячому раціоні є одним з найважчих викликів для батьків. Не піддавайтесь спокусі заборонити вживання цукерок повністю одразу, оскільки таке табу лише спонукатиме дітей до переїдання солодощів, як тільки їм трапиться така нагода. Перехід на здорове харчування не повинен бути важким для маленьких солодкоїжок: якщо вони не можуть відмовитись, наприклад, від морозива, то заморозьте порізаний на шматочки банан, а потім збийте його у блендері із додаванням какао чи натурального шоколаду – таким чином дитина отримає бажане морозиво, а ви - спокій за її здоров’я. Спробуйте дати другий шанс вашим улюбленим рецептам солодощів — адже багато страв смакують так само добре із меншою кількістю цукру. Проте, постарайтесь обмежити споживання напівфабрикатів, таких як тістечка та торти, оскільки вони викликають стрибки рівня цукру у крові ті, як наслідок, приведуть до швидкої втоми та втрати енергії дитиною.

Банка із печивом

Контроль за жирами

Жири, звісно, повинні бути присутніми у раціоні дитини. Вони необхідні для побудови клітинних мембран, синтезу деяких гормонів, а, також, сприяють засвоєнню жиророзчинних вітамінів (А, Е, К, вітамінів групи Д). Тому жири приймають участь у попередженні багатьох захворювань — наприклад, рахіт, погіршення зору, тощо. Загалом, жири можна поділити на насичені (тверді при кімнатній температурі) та ненасичені (рідкі). Обидві групи є важливими і присутні у щоденному дитячому раціоні: тверді жири мають, переважно, тваринне походження, рідкі — рослинне. Рідкі жири вважаються легшими для засвоєння організмом, тому саме оліям варто надати перевагу у харчовому раціоні дитини. Хоча споживання невеликої кількості жирів є важливим для здорового харчування, багато дітей сьогодні надмірно захоплюються жирною їжею, зокрема, чіпсами та сухариками, у яких до 50% загальної маси жирів можуть бути хімічно зміненими (так звані транс-жири), і є шкідливими навіть для організму дорослої людини. Відомо, що транс-жири можуть провокувати розвиток деяких онкологічних захворювань. Джерелами насичених жирів та холестерину у раціоні дитини, також, є жирні сорти сиру та м’яса, зокрема, коли воно обсмажене в великій кількості олії. Тому краще пропонувати дітям кисломолочні продукти із невисоким вмістом жиру, обирати нежирні сорти м’яса та, звичайно, не забувати, що користь продукту залежить і від способу його приготування.

Рухайтесь до цілі разом

Дуже важливо, щоб асоціації малечі щодо прийому їжі були позитивними. Тому сідайте до столу усією сім’єю: звичка дитини сідати за стіл у приблизно однаковий час, коли разом збираються усі члени родини, викликатиме відчуття комфорту та сприятиме підвищенню апетиту. Якщо ж дитина виявить бажання допомогти вам у приготуванні їжі, то не відмовляйте їй у можливості спільного проведення часу, тим більше, що страва, до якої вона докладе власні зусилля, завжди смакуватиме краще. А у вільний час доцільно залучити малечу до активного дозвілля: займайтесь ранковою гімнастикою разом з дітьми, ходіть на піші прогулянки, влаштовуйте невеликі спортивні змагання — це допоможе не лише підтримати у нормі вагу дитини, а й створити власні сімейні традиції.

Діти їдять

Навіть нам, дорослим, не завжди буває легко перейти до здорового харчування, що вже говорити про дітей? Самостійно вони навряд чи візьмуться перечитувати наукові лекції про користь натуральних продуктів для організму і робити якісь висновки, та це їм і непотрібно, адже вони — діти, що живуть емоціями та враженнями. Саме тому, одним з головних завдань батьків є зробити корисні продукти привабливим для дітей, за рахунок різноманіття раціону, гарного вигляду приготованих страв, створенню ігрових ситуацій та, безумовно, за допомогою власного прикладу здорового способу життя.

Ще більше про дитяче харчування читайте тут - http://harchi.info/articles/dytyache-harchuvannya



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.