Дитяче харчування


Основи дитячого харчування

Усі батьки бажають для своєї дитини всього найкращого. У перші роки життя чи не найважливішу роль у становленні молодого організму відіграє якість їжі. Якщо раніше асортимент продуктів, доступних людині, був достатньо скупим, і проблема неправильного харчування не мала права на життя, позаяк, дістати можна було лише найбільш необхідне, то сьогодні, із настанням споживчої ери, люди отримали можливість купляти будь-яку їжу. Проте, не варто забувати, що існує суттєва різниця між організмом дорослої людини та дитячим організмом. Для забезпечення правильного харчування дитини необхідно дотримуватися деяких принципів.

Варто одразу розділити правила приготування їжі для дитячого харчування до трьох років і після, тому що до цього віку усі системи організму ще не сформовані. При порушені вимог до обробки продуктів виникає загроза виникнення алергічних реакцій, а, також, інфекційних захворювань.

Для дітей дорослішого віку можна уже не застосовувати спеціальні методи обробки продуктів, проте, варто обмежити споживання шкідливої їжі. До такої належать страви із приправами, гостра, жирна та копчена їжа.

Важливо пам'ятати, що у дитячому раціоні повинна бути присутньою лише свіже приготована їжа, оскільки при зберіганні зменшується кількість корисних речовин, а, навпаки, накопичуються продукти розпаду, особливо небезпечними з яких є нітрити, що утворюються із нітратів. Нітрити можуть викликати блокування дихальної функції через взаємодію із гемоглобіном крові. Також, дуже шкідливою є реакція нітритів із канцерогенами, що може стати причиною онкологічних захворювань у майбутньому.

Які ж способи приготування їжі для дитячого харчування краще взяти на озброєння? Найкращими є готування на пару, тушкування, а, також, запікання у духовці. Серед вище перерахованих найбільшу перевагу має приготування страв на пару, оскільки, дозволяє максимально зберегти корисні якості продуктів.

Коли дитина знаходиться ще у грудному віці, усю їжу краще подрібнювати — через сито або за допомогою комбайну. При досягнення півтора-двух років можна вводити до дитячого раціону їжу, що потребує пережовування. Не бійтеся давати дитині тверду їжу, щоб попередити виникнення у майбутньому проблем при ковтанні та пережовуванні.

Далеко не усі продукти можна пропонувати дитині. Уникати варто гострих приправ, серед яких потрібно відмітити гірчицю, аджику, оцет та майонез, а, також, інші активні продукти.

При приготування страв для харчування дитини варто утриматись від використання солі, її достатня кількість і так містить у продуктах. Якщо ж ви все ж таки вирішили посолити страву, краще використовувати таку кількість, що їжа здавалась злегка недосоленою.

Тим, хто живе поза межами міста, не варто дуже непокоїтись про склад та чистоту води. А от мешканцям мегаполісу потрібно докласти деяких зусиль, щоб вода для дитини задовольняла певні вимоги. Найкращим вибором буде вода, добута із артеріальної свердловини, позаяк, її не обов'язково кип'ятити, і вона володіє мінералізацією нижче середнього. Якщо все ж таки потрібно, то кип'ятіння води найкраще проводити безпосередньо перед споживанням, оскільки під час цього процесу пришвидшуються процеси розмноження бактерій та інші небажані явища.

Що ще, окрім води, можна та потрібно пити дитині? Основними напоями є соки, молоко, кефір, компоти. Краще відмовитись від споживання какао, а, тим більше, кави та будь-яких газованих напоїв.

У дитячому раціоні повинні бути свіжі фрукти, оскільки саме у свіжому вигляді у них міститься найбільше корисних речовин. Потрібно лише дотримуватись декількох правил. По-перше, ретельно мити та перебирати фрукти. По-друге, краще зняти шкірку та видалити кісточку. По-третє — перед тим, як дитина їстиме, обдати фрукти кип'ятком та розділити на шматочки.

Овочі, також, бажано споживати у сирому вигляді. Проте, необхідно пам'ятати, що значна кількість вітамінів та мінералів у овочах знаходиться у шкірці, тому краще ретельно вимити овоч щіткою, ніж зрізати шкірку. Якщо ж такий варіант не підходить, то потрібно намагатися видалити шкурку максимально тонко.

Для харчування дітей найкраще обирати каші промислового виробництва, проте, можна і робити їх самостійно. До готових каш можна додавати сухофрукти, свіжі фрукти та фруктові пюре.

Молоко варто давати дитині тільки після проходження обробки. У ранньому віці дітям дають молоко із промислових цехів, оскільки вдома дотриматись усіх потрібних правил обережності не так просто. У подальшому, модна використовувати у дитячому раціоні стерилізоване або пастеризоване молоко, що пройшло необхідну теплову обробку.

Дотримання усіх цих правил ніяк не значить, що харчування дитини перетвориться на нудне видовище. Емоції, які дитина отримує при споживання їжі є так само необхідними дитині, як і сама їжа. Тому спробуйте включити фантазію, щоб заохотити апетит дитини.

Як допомогти дитині харчуватися праильно читайте тут - http://harchi.info/articles/yak-dopomogty-dityam-harchuvatysya-pravylno

Дитяче харчування

 

Організація процесу дитячого харчування

Давайте зупинимося на причинах, через котрі важко організувати раціональне харчування дітей. У першу чергу, це пов'язано із особливостями дитячого організму:

  • недосконалість системи травлення;
  • велика потреба ростучого організму у їжі;
  • посилений обмін речовин.

Уся їжа, що надходить до дитячого організму, перетравлюється, тобто піддається переробці у травному каналі. А поживні речовини, що містяться у їжі, перетворюються у більш прості, за допомогою яких організм будує клітини та тканини.

До моменту народження дитини, органи травлення ще не достатньо розвинуті. Поступово, після народження, відбувається процес розвитку та вдосконалення органів травлення. Тому їжа повинна не тільки містити усі необхідні поживні речовини, а й відповідати можливостям травлення дитини залежно від її віку. Приготована для дитини їжа повинна легко засвоюватися травним трактом дитини певного віку. Це одна із заповідей організації правильного дитячого харчування.

При вигляді або ароматі смачної їжі у дитини починає виділятися шлунковий сік, таким, чином, органи травлення готуються до прийому та перетравлювання їжі.

Дослідним шляхом доведено, що деякі поживні речовини сприяють виділенню соку, а інші, навпаки, пригнічують цей процес. Так, наприклад, овочевий відвар та м'ясний бульйон сильно збуджують шлункові залози, а цукор та крохмаль не володіють цією властивістю. 

Роботу органів травлення можна регулювати дотриманням правильних проміжків часу між годуванням (діти до 1 року), і прийом їжі у одні і ті ж години (для дітей, старших 1 року). До визначеного часу годування у шлунку починає виділятися травний сік — у дитини з'являється апетит.

Основні умови, необхідні для появи хорошого апетиту у дитини:

  • Правильний вибір їжі для дитячого раціону.
  • Правильні способи приготування їжі.
  • Режим дня, тобто: достатній денний та нічний сон, дотримання годин прийому їжі, щоденні прогулянки на свіжому повітрі.
  • Раціональне меню дитячого харчування.
  • Смакові якості та кулінарна обробка їжі.
  • Сервірування столу.
  • Елементи самостійності дитини у прийомі їжі.

Дитина повинна їсти із задоволенням, гарним настроєм. Ніколи не змушуйте малюка з'їдати усе, що є на тарілці і саме зараз, тим більше, якщо дитина не має апетиту, або ви дали їй щось перекусити перед самим прийомом їжі. Не розважайте дитину під час їжі іграшками, розповідями казок тощо. У цьому випадку дитина буде відволікатись і запальний, “апетитний” сік у її організмі вироблятися не буде, або його буде дуже мало.

Якщо вас турбує та засмучує поганий апетит у дитини (причиною цьому можуть бути різні захворювання), радимо не жити здогадками, а одразу ж звернутись до лікаря та здати необхідні аналізи. Якщо медицина скаже, що дитина є абсолютно здоровою, причину відсутності апетиту варто шукати у неправильній організації дитячого харчування. Потрібно пам'ятати, що надмірне і, зокрема, одноманітне харчування не лише є шкідливими для дитячого організму, але й сприяють поганому апетиту. Дитина може відмовлятися від їжі, якщо йому кожного дня дають одну і ту ж страву (наприклад, молочна каша на сніданок, обід та вечерю), або якщо їжа приготована несмачно. Виключення становить дитячий раціон у перші 10 місяців.

Дотримання режиму дня сприяє хорошому апетиту дитини. Дуже важливо дотримуватись режиму дня та, відповідно, годин прийому їжі. Організм звикає і у визначені години починає виділяти шлунковий сік, що сприяє гарному апетиту та перетравлюванню їжі. У проміжках між годуванням не давайте дитині соки, печиво, фрукти, молоко (замість води) — значно погіршується апетит.

Обстановка під час годування дитини

Потурбуйтесь про те, щоб під час прийому їжі була тиха, мирна атмосфера, щоб дитина могла зосередитись на їжі, їсти потрібно не поспішаючи. Придбайте для вашої дитини гарний посуд — тарілочку із улюбленими героями з мультфільмів, горнятко із яскравим малюнком. Слідкуйте за тим, щоб розміри столового прибору відповідали віку дитини. Зараз найбільше різноманіття пластмасових та силіконових ложечок і вилочок різних форм, розмірів та кольорів, спеціально призначених для малюків.

Із найперших років життя потрібно привчати дитину до порядку за столом, так у нього будуть з'являтися гігієнічні навички.

Дітям, старшим одного року, спочатку миють руки, пов'язують нагрудник або серветку та садять за стіл. Починаючи з півтора року можна привчати дитину їсти самостійно ложкою. Для цього малюку дають ложку, відповідну його віку, а мама паралельно годує його іншою ложкою. Частіше всього, діткам дуже подобається сам процес прийому їжі, і вони починають їсти із значно більшим бажанням.

Привчайте дитину до того, що усю порцію на тарілці потрібно з'їдати без залишку.

Пам'ятайте: їжа для дитячого харчування повинна бути у міру теплою, ні холодною, ні занадто гарячою.

Дитяче харчування

Приблизне тижневе меню дитячого харчування у віці від 9 місяців до 1 року

  • Понеділок

7.00-8.00: годування груддю або коров'яче молоко (1 склянка), сухарик (1 шт.).

10.00: вітамінний сік (30 г), сире терте яблуко (50 г).

11.00: манна каша (150 г), кисіль (100 г).

14.00: овочеве пюре (100-150 г), кисіль (50-100 г).

18.00: каша або яблучний мус, на сухарях або манній крупі, або пудинг (200 г).

21.00-22.00: годування груддю або коров'яче молоко (1 склянка) із цукром (1 ч.л).

  • Вівторок

7.00-8.00: годування груддю або коров'яче молоко (1 склянка), сухарик (1 шт).

10.00: вітамінний сік (30 г) або терте сире яблуко (50 г).

11.00: протерта рисова каша (150 г), кисіль (100 г).

14.00: пюре картопляне із м'ясом або печінкою (100-150 г), кисіль (50-100 г).

18.00: каша або яблучний мус, на сухарях або манній крупі, або пудинг (200 г).

21.00-22.00: годування груддю або коров'яче молоко (1 склянка) із цукром (1 ч.л).

  • Середа

7.00-8.00: годування груддю або коров'яче молоко (1 склянка), сухарик (1 шт).

10.00: вітамінний сік (30 г) або терте сире яблуко (50 г).

11.00: манна каша з сухарями (150 г), кисіль (100 г).

14.00: пюре картопляне (150 г), м'ясо мелене (30 г), пюре із абрикосів (50 г).

18.00: яблучний мус на сухарях (200 г).

21.00-22.00: годування груддю або коров'яче молоко (1 склянка) із цукром (1 ч.л).

  • Четвер

7.00-8.00: годування груддю або коров'яче молоко (1 склянка), сухарик (1 шт).

10.00: вітамінний сік (30 г) або терте сире яблуко (50 г).

11.00: протерта пшенична каша (150 г), кисіль (100 г).

14.00: пюре картопляне, приготоване на м'ясному або кістковому бульйоні та заправлене жовтком (100-150 г), кисіль (50-100 г).

18.00: пудинг (200 г).

21.00-22.00: годування груддю або коров'яче молоко (1 склянка) із цукром (1 ч.л).

  • П'ятниця

7.00-8.00: годування груддю або коров'яче молоко (1 склянка), сухарик (1 шт).

10.00: вітамінний сік (30 г) або терте сире яблуко (50 г).

11.00: манна каша з яблуками (150 г), кисіль (100 г).

14.00: пюре овочеве з м'ясом (150 г), кисіль (50г).

18.00: каша (200 г).

21.00-22.00: годування груддю або коров'яче молоко (1 склянка) із цукром (1 ч.л).

  • Субота

7.00-8.00: годування груддю або коров'яче молоко (1 склянка), сухарик (1 шт).

10.00: вітамінний сік (30 г) або терте сире яблуко (50 г).

11.00: протерта гречана каша (150 г), кисіль (100 г).

14.00: знежирений бульйон із протертим м'ясом курки (100 г), пюре картопляне (100 г), кисіль (50 г).

18.00: яблучний мус на манній крупі (200 г).

21.00-22.00: годування груддю або коров'яче молоко (1 склянка) із цукром (1 ч.л).

  • Неділя

7.00-8.00: годування груддю або коров'яче молоко (1 склянка), сухарик (1 шт)

10.00: вітамінний сік (30 г) або терте сире яблуко (50 г).

11.00: протерта вівсяна каша (150 г), кисіль (100 г).

14.00: пюре картопляне (100 г), м'ясний пудинг (100 г), кисіль (50 г).

18.00: каша (200 г).

21.00-22.00: годування груддю або коров'яче молоко (1 склянка) із цукром (1 ч.л).

Приблизне тижневе меню дитячого харчування у віці від 1 року

  • Понеділок

7.00-8.00: молоко (150 г), булочка з маслом (1 шт), яйце “в мішечок” (1 шт).

10.00: вітамінний сік (25-50 г) або сире терте яблуко (50 г), або сира терта морква (50 г).

12.00: пюре овочеве із печінкою (150 г), кисіль (100-150 г).

16.00: молоко (150-200 г), печиво (2 шт).

19.00: манна каша (150 г), кисіль (100 г).

  • Вівторок

7.00-8.00: чай з молоком (100 г), булочка з маслом (1 шт), простокваша (20 г), творог протертий (40 г).

10.00: терта сира морква (50 г).

12.00: картопляний суп-пюре (150 г), рис із молотим м'ясом (150 г), яблуко (1 шт).

16.00: молоко (150-200 г), булочка (1 шт).

19.00: гарбузова каша із пшоном або рисом (150 г), кисіль (100 г).

  • Середа

7.00-8.00: кефір або молоко (150 г), булочка з маслом і медом (1 шт).

10.00: сире яблуко (50 г).

12.00: бульйон з рисом (100-150 г), картопляне пюре із м'ясним фаршем (150 г), пюре із сухофруктів (50 г).

16.00: молоко (150-200 г), печиво (2 шт).

19.00: каша манна з сухариками (150 г), кисіль (100 г).

  • Четвер

7.00-8.00: чай з молоком (150 г), булочка з маслом (1 шт), терта печінка (50 г).

10.00: сік морквяно-яблучний (25-50 г).

12.00: пюре картопляне на бульйоні, заправлене жовтком (150 г), творожно-яблучний пудинг із печеними яблуками (100 г).

16.00: молоко (150 г). здобна булочка (1 шт).

19.00: пюре картопляне (150 г), мус із бісквітного борошна з яблуками (100 г).

  • П'ятниця

7.00-8.00: молоко (150 г), булочка з маслом та тертим сиром (1 шт/50 г).

10.00: сік виноградно-яблучний (25-50 г).

12.00: вівсяний суп-крем з грінками (100 г), рибний, м'ясний або курячий пудинг (50 г), пюре картопляне (120 г), фрукти (50 г).

16.00: молоко (150 г), сухарики (2 шт).

19.00: каша рисова рожева (150 г), кисіль (100 г).

  • Субота

7.00-8.00: кава з молоком (150 г), булочка з маслом та ікрою (1 шт).

10.00: сік морквяно-яблучний (25-50 г).

12.00: овочеве пюре (120 г), тефтелі курячі або м'ясні (50 г), компот (100 г), печиво (30 г).

16.00: молоко (150 г), булочка (1 шт).

19.00: локшина молочна (150 г), кисіль (100 г).

  • Неділя

7.00-8.00: кефір або молоко (150 г), булочка з маслом (1 шт), яблучне пюре (50 г).

10.00: сік полунично-яблучний (25-50 г).

12.00: суп з фрикадельками або домашньою локшиною (150 г), рисово-солочний пудинг із білим соусом (100 г).

16.00: молоко (150 г), печиво (1 шт).

19.00: рожева манна каша (150 г), кисіль (100 г).

Приблизне тижневе меню дитячого харчування у віці від 2 до 4 років

  • Понеділок

8.00: жолудева кава із молоком (150 г), булочка з маслом (1 шт), яйце “в мішечок” (1 шт).

10.00: вітамінний сік (100-150 г) або сире терте яблуко (80 г).

11.00: каша манна (200 г), фрукти (100 г).

14.00: картопляний суп-пюре (200 г), рис (120 г), котлета (50 г), фруктове пюре (50 г).

19.00: каша гречана з молоком (150 г), кисіль (100 г).

  • Вівторок

8.00: чай з молоком (150 г), булочка з маслом (1 шт), збитий творог або творог зі сметаною (50 г).

10.00: вітамінний сік (100-150 г) або сире терте яблуко чи морква (80 г).

11.00: картопляне пюре (200 г), фрукти (100 г).

14.00: вівсяний суп-крем (200 г), крокети з гарніром (150 г), яблуко (1 шт).

19.00: рожева манна каша (150 г), молоко (150 г).

  • Середа

8.00: кава з молоком (150 г), булочка з паштетом із печінки, м'яса або шинки (1 шт).

10.00: вітамінний сік (100-150 г) або сире терте яблуко (80 г).

11.00: рисова каша (200 г), кисіль із ягід (100 г).

14.00: ненасичений борщ (200 г), вермішель (100 г), тефтелі (50 г), компот (100 г).

19.00: овочеве пюре (150 г), простокваша із цукром (150 г).

  • Четвер

8.00: жолудева кава із молоком (150 г), булочка з маслом (1 шт), яйце “в мішечок” (1 шт).

10.00: вітамінний сік (100-150 г) або сире терте яблуко (80 г).

11.00: каша манна (200 г), фрукти (100 г).

14.00: картопляний суп-пюре (200 г), рис (120 г), котлета (50 г), фруктове пюре (50 г).

19.00: каша гречана з молоком (150 г), кисіль (100 г).

  • П'ятниця

8.00: чай з молоком (150 г), булочка з маслом (1 шт), збитий творог або творог зі сметаною (50 г).

10.00: вітамінний сік (100-150 г) або сире терте яблуко чи морква (80 г).

11.00: картопляне пюре (200 г), фрукти (100 г).

14.00: вівсяний суп-крем (200 г), крокети з гарніром (150 г), яблуко (1 шт).

19.00: рожева манна каша (150 г), молоко (150 г).

  • Субота

8.00: кава з молоком (150 г), булочка з паштетом із печінки, м'яса або шинки (1 шт).

10.00: вітамінний сік (100-150 г) або сире терте яблуко (80 г).

11.00: рисова каша (200 г), кисіль із ягід (100 г).

14.00: ненасичений борщ (200 г), вермішель (100 г), тефтелі (50 г), компот (100 г).

19.00: овочеве пюре (150 г), простокваша із цукром (150 г).

  • Неділя

8.00: чай з молоком (150 г), булочка з маслом (1 шт), збитий творог або творог зі сметаною (50 г).

10.00: вітамінний сік (100-150 г) або сире терте яблуко чи морква (80 г).

11.00: картопляне пюре (200 г), фрукти (100 г).

14.00: вівсяний суп-крем (200 г), крокети з гарніром (150 г), яблуко (1 шт).

19.00: рожева манна каша (150 г), молоко (150 г).



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.