Заборонена економія - не можна економити на дітях

На дітях не можна економити

Здавалось би істина, а у погоні за тотальною економією, можна не помітити і знехтувати. На дитячому харчуванні економити у жодному випадку не можна: воно повинне бути повноцінним і якісним. 

Погане харчування у ранньому віці призводить до недостатнього фізичного та розумового розвитку. Відставання у рості, наприклад, спостерігається у більш, ніж 147 мільйонів дітей дошкільного віку у країнах, що розвиваються (згідно із даними SCN World Nutrition Situation). А дефіцит йоду є основною причиною розумового відставання та пошкодження мозку.

Недостатня кількість поживних речовин у раціоні впливає на успішність школярів, і, як показали дослідження, часто приводить до того, що їх прибутки у дорослому віці будуть нижчими, ніж у тих, хто повноцінно харчувався у дитинстві.

Вчені із Північно-Західного університету США, провівши експеримент із участю 8960 дітей у віці від 2 до 11 років, прийшли до висновку, що неправильне харчування може привести до збоїв у роботі “мотору”, навіть, якщо дитина народилась із цілком здоровим серцем.

Із майже 9 тисячі дітей, які прийняли участь в експерименті, близько третини уже мають зайву вагу або якусь степінь ожиріння. При цьому, давно відомим є те. Що неправильне харчування сприяє не тільки набору маси тіла, а й підвищенню рівня холестерину у крові, що, у свою чергу, підвищує ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи.

Як заявляють лікарі, є 5 показників здорового харчування, які включають споживання фруктів та овочів, цільнозернових продуктів та риби, солі і солодких напоїв.

Результати експерименту показали, що менше 10% дітей споживали необхідну кількість фруктів та овочів. А ось цільнозернові продукти (гречка, вівсянка, коричневий та дикий рис, цільнозерновий хліб, тощо) взагалі рідко присутні у дитячому раціоні — їх споживали тільки 3% хлопчиків та 2,4% дівчаток. При цьому, у 90% випадків діти щодня споживали більшу кількість солі, ніж потрібно, а кожна друга дитина постійно пила солодкі напої.

Хлопчик із монетками

Їжа для дитячого організму

Дитячий організм та організм дорослої людини суттєво відрізняються. Позаяк, до дитячого харчування потрібно ставитись вкрай уважно.

Дитячий організм росте і розвивається, а травна система тільки формується. Через такі особливості дитячого організму як недосконалість системи травлення, велика потреба ростучого організму у їжі, посилений обмін речовин, діти є більш сприятливими до їжі, тому варто потурбуватись, щоб продукти, які ви даєте були максимально корисними і натуральними.

До моменту народження, органи травлення дитини дуже мало розвинені, вони поступово формуються та вдосконалюються уже після її появи на цей світ. Позаяк, їжа для дитини повинна не тільки мати усі необхідні поживні речовини, а й відповідати здатності травлення, відповідно до віку.

Дитяче харчування можна поділити на 3 групи

  • Харчування дітей від 9 місяців до 1 року.

  • Харчування дітей від 1 року.

  • Харчування дітей у віком 2-4 роки.

Більше про дитяче харчування читайте у статтях:

http://harchi.info/articles/dytyache-harchuvannya

http://harchi.info/articles/yak-dopomogty-dityam-harchuvatysya-pravylno

Дитяче харчування

Тільки свіжі, якісні та перевірені продукти

Свіжі продукти

Якщо доросла людина може ризикнути випити кефір або йогурт, у якого вчора чи позавчора закінчився термін придатності — а дехто це постійно практикує, то над дітьми такі експерименти ставити не варто. Пам'ятайте, що травна система дитини, як і організм повністю, тільки формується і розвивається. Краще купити меншу кількість того чи іншого продукту, але вищої якості.

Натуральні продукти

Намагайтесь звести до мінімуму кількість екзотичних фруктів та овочів, споживаних дитиною. І ось тут головна причина, навіть, не економія на заморських продуктах, а те, що місцеві та сезонні продукти містять менше добавок та хімікатів, якими обробляють привозні для кращого транспортування та зберігання. Це правило стосується будь-яких продуктів. Якби не хотілося дитині кольорових льодяників, солодких газованих вод чи фруктових йогуртів у яскравих упаковках — пам'ятайте, що усе це є наслідком високого вмісту домішок, ароматизаторів та покращувачів смаку. А усе може привести до виникнення, як мінімум, алергії у дитини, не кажучи про тяжчі наслідки.

Перевірені виробники

Обираючи між перевіреною маркою та невідомим, новим, хоча й дещо дешевшим виробником, не потрібно одразу кидатись купувати дешевший продукт. Можете купити невелику кількість на пробу, щоб зрозуміти, чи підходить вам та вашій дитині така їжа. Якість та безпечність, перевірена досвідом — дуже важливі у харчуванні дитини.

Готуємо вдома

Говорячи про якісне та повноцінне харчування дитини, варто згадати про необхідність більших витрат не тільки коштів, а й сил. Для дітей особливо важливою є домашня їжа. Готуйте дітям повноцінні сніданок, обід та вечерю. Робіть обіди з собою, якщо дитина йде на навчання, а освітній заклад не забезпечує харчуванням.

Готуємо вдома

Дозволена економія

Єдиний спосіб економії на дитячому харчуванні, дозволений і, навіть, рекомендований — обмеження кількості непотрібних та шкідливих продуктів.

Ви можете обмежити дитину у солодощах, чіпсах, сухариках, солодких газованих напоях та іншій не дуже корисній їжі. Привчайте дітей змалечку до корисного харчування. Від цього буде і дитині користь, і гаманцю — зрештою, це єдиний дозволений варіант економії на дітях.

Дівчинка із брюссельською капустою



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.