Келихи для напоїв

Майже усі ми знаємо, що в ідеалі для кожного напою потрібен свій особливий тип келиха, але про те, який саме знають переважно тільки бармени та цінителі якісного алкоголю, які цікавляться і культурою пиття.

Скільки ж типів келихів існує і які використовуються частіше всього? Давайте спробуємо розібратися, адже келихи для напоїв та коктейлів — момент дуже важливий, що допомагає відкритись смаку та аромату у максимальній мірі.

Олд-фешн/віскі склянка

Почнемо зі старомодних склянок типу “олд-фешн”, або старомодних склянок, як їх ще називають. Від іншого схожого типу — тумблерів — вони відрізняються тим, що вони більш приземкуваті і мають компактніший розмір. Зазвичай у такому посуді сервірують напої без використання будь-яких додаткових інгредієнтів — наприклад, віскі або джин без льоду або лимону. Часто бармени наливають у такі склянки напої-аперитиви. Її об'єм — від 100 до 320 мл.

Олд-фешн/віскі склянка

Коллінз

Існує також особливий вид склянок, які мають назву коллінз — це висока та дещо витягнута на кінцях склянка, у яку наливають усі види лонгдрінків (коктейлі великого об'єму), у яких використовуються різноманітні види додаткових напоїв, для надання нового аромату та відтінку смаку. 150-300 мл.

Коллінз

Сніфтер/коньячний келих/бренді глас/баллон

Келих для бренді і коньяку (келих-сніфтер) має свою особливість — у нього також наливають тематичні коктейлі з бренді. Такий келих більше схожий на коньячну рюмку, тільки значно більший за розміром. Чудово підходить для подачі напоїв з використанням льоду, а також будь-яких коктейлів з коньяком або бренді. Об'єм келиха — 250-875 мл.

Сніфтер/коньячний келих

Флюте

Для різних видів шампанського існують свої особливі келихи — залежно від сорту та виду, келихи відрізняються не тільки за розміром, а й за щільністю скла та ободків на кінцях келиху. Частіше всього використовуються флюте — тонкий і високий келих з тонкою ніжкою. Не менш часто бармени при подачі коктейлів з використанням ігристого вина, використовують келих, що називається туліп — він за формою нагадує тюльпан і має більший об'єм. Такі келихи мають об'єм від 160 до 300 мл.

Флюте

Келих для вина

Для різних вин потрібний свій особливий келих. Для червоного вина підходить широкий келих середньої висоти, досить приземкуватий, об'ємом 200-300 мл. Для білого вина, навпаки, келих більш витягнутий, хоча має і менший об'єм — до 260 мл. Також є спеціальний келих для хересу — дуже компактний келих, у якому також може подаватись і кріплене вино. А взагалі винні келихи можуть мати об'єм від 150 до 850 мл.

Як вибрати келих для вина читайте у статті - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/vybyrayemo-kelyh-dlya-vyna-5-pravyl.

Келих для вина

Келих для арманьяку

Келих для арманьяку виглядає набагато меншим від свого коньячного побратиму. Довга, тонка ніжка та згладжений кінець келиху створюють необхідні смакові відтінки, коли арманьяк потрапляє у ротову порожнину. Зазвичай його об'єм не перевищує 250 мл.

Келих для арманьяку

Шот/стопка

У барному сленгові “шотом” називається маленька стопка, об'ємом 40-60 мл, у яку наливають горілку та різноманітні коктейльні шоти. Окрім горілчаної стопки існує ще лікерна рюмка, яка використовується для подачі лікерів у чистому вигляді, без будь-яких домішок.

Шот/стопка

Склянка для мартіні/коктейльна рюмка

Це витягнутий по бокам келих на довгій ножці. Використовується як для подачі мартіні, так і різних коктейлів на його основі. Дуже важливий фактор — будь-який коктейль, який наливається у такий келих, повинен бути без льоду, інакше смак не буде відчуватись належним чином. Об'єм у келиха змінюється від 90 до 280 мл.

Склянка для мартіні/коктейльна рюмка

Келих Маргарита

Келих для коктейлю “Маргарита” — схожий на келих для мартіні, однак має заглиблення посередині і більш “квадратні” кути. Підходить не тільки для подачі Маргарити, а й інших заморожених коктейлів. Має об'єм 200-250 мл.

Келих Маргарита

Харрікейн

Серед найбільш екзотичних келихів яскраво виділяється харрікейн — від англійського слова “hurricane”, що значить “шторм, смерч”. Келих досить високий та відрізняється високою щільністю скла, об'єм — від 400 до 480 мл. Частіше всього до нього звертаються при подачі тропічних алкогольних та безалкогольних коктейлів.

Харрікейн

Хайбол

Ще один тип келиху, схожий на коллінз, але нижчий та ширший — усім відомий хайбол. Така склянка використовується для подачі різноманітних безалкогольних напоїв, соків, мінеральної та газованої води. Також, хайбол використовується для подачі “Мохіто” та схожих за рецептурою коктейлів. Втім хайбол не дуже підходить для коктейлів, що містять 3 і більше види алкоголю. Справа навіть не у самих напоях, а у щільності скла — через те, що вона є високою, навіть різний по щільністю алкоголь погано утримується і перемішується — а рецептура таких коктейлів в основному передбачає багатошаровість. Келих може містити 150-300 мл.

Хайбол

Тумблер/рокс

Тумблер дуже схожий на традиційні склянки для віскі, з тією різницею, що його дно є тоншим, а стінки келиха витягнуті у різні боки. Виходить такий собі невеликий овал, який зразу відрізняє тумблер від будь-якої іншої схожої склянки. Рідко використовується для коктейлів, в основному для подачі соків, води та різних охолоджуючих напоїв. Об'єм — 150-300 мл.

Тумблер/рокс

Лікерна рюмка/поні/кордіал

Маленька рюмка на високій ніжці, яку використовують для подачі чистих лікерів. Об'єм такого келиха — 25-60 мл мл.

Лікерна рюмка/кордіал

Пус кафе

Збільшений варіант келиха для лікерів. Використовується для приготування башатошарових коктейлів. Об'єм — 50-120 мл.

Пус кафе

Склянка для айріш кави

Такий келих використовуються для подачі грогів, глінтвейнів і гарячих кавових напоїв. Особливість такої склянки у тому, що вона виготовлена із термостійкого скла і має зручну ручку. Містить 240-280 мл.

Склянка для айріш кави

Шампанське блюдце

Такий келих підійде як для шампанського, так і для коктейлів, до складу яких входять вершки або збитий білок. 120-200 мл.

Шампанське блюдце

Пивний келих

Традиційний келих для пива. Його краї спеціально трохи нахилені всередину, щоб утримувати піну. 220-1000 мл.

Пивний келих

Пивна кружка

Традиційна кружка для пива. Пивні коктейлі у ній не подають, тільки пиво без будь-яктх домішок. Її об'єм також становить від 220 до 1000 мл.

Пивна кружка

Склянка для пуншу

Виглядає, як звичайна чашка, тільки з міцного скла, зазвичай навіть із термостійкого. Використовується для пуншу. 100-180 мл.

Склянка для пуншу

Традиційне правило для келихів і склянок та напоїв, що у них подаються: чим нижчим є келих, тим міцніший напій у нього наливають. Зазвичай келихи не наповнюють по вінця, щоб краще відкрився смак та аромат напою — наприклад, червоним вином і коньяком келих наповнюють на третину, а шампанським наполовину.

Як визначити характер людини за улюбленим напоєм читайте тут - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/yak-vyznachyty-harakter-lyudyny-za-ulyublenym-napoyem.

А про найпоширеніші міфи про алкоголь розкаже стаття - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/koryst-vid-alkogolyu-mif-chy-realnist.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Доброго дня! В українській мові є дуже гарне слово чарка,а не стопка!!!


Вхід на сайт

Так, слово безперечно гарне. Втім, проблема у тому, що чарка - це загальна назва для скляного посуду для алкоголю, який може бути різних розмірів, від 100 до 250 мл (для коньяку), а тут мається на увазі конкретно склянка розміром 100 мл для міцних алкогольних напоїв.