Популярні напої, яких слід остерігатися

Чим спекотніша погода за вікном, тим частіше хочеться освіжитися улюбленим напоєм. Часто так і хочеться випити пляшечку кока-коли з холодильника, холодної кави з льодом або прохолодного квасу чи сидру. На жаль, більшість популярних напоїв, розрекламованих як чудовий засіб освіжитися, насправді не допоможуть втамувати спрагу, а при зловживанні ще й можуть завдати шкоди здоров’ю.

Звісно, якщо час від часу випити склянку газованої води чи келих вина, нічого страшного не станеться. Але якщо такі напої є вашими звичними варіантами для поповнення запасів рідини, час задуматися. 

У прагненні до здорового харчування більшість людей приділяє багато уваги калорійності та поживності страв, але часто не надає особливо значення напоям — це ж просто рідина. Втім, вода має вирішальне значення для здоров’я всього організму, а отже важливим є і способи, завдяки яким ми її отримуємо.

Давайте дізнаємося, які з популярних напоїв не задовольняють потреби організму у воді, а в довготривалій перспективі можуть викликати проблеми зі здоров’ям.

Люди п'ють напої

Фруктові соки

Хоча виробники і запевняють нас, що фруктовий сік містить безліч вітамінів та мінералів, високий вміст цукру у напої практично нівелює усю користь. Більшість соків, які можна знайти у супермаркетах, виготовляються є концентрату, змішаного з водою, і містять майже стільки ж цукру, як і солодкі газовані напої, оскільки часто до природного цукру, що міститься у фруктах, додається ще й штучний, щоб напій довше зберігався і мав більш привабливий смак.

Спеціалісти радять обмежити споживання соків, щоб вберегти себе від надмірної кількості цукру. Краще з’їсти апельсин та запити його склянкою чистої води — так ви отримаєте набагато більше поживних речовин, ніж з апельсинового соку зі м’якоттю. Наступного разу, коли ви потягнетеся за пляшкою соку у магазині, не забудьте перевірити, скільки цукру і калорій міститься у напої.

Наливання соку у склянку

Енергетичні напої

Можливо, вам подобається відчуття бадьорості, яке виникає після споживання пляшки улюбленого енергетика, але не слід забувати, що ці напої поєднують в собі величезну кількість цукру та стимуляторів, які разом утворюють небезпечний коктейль. Усім людям потрібно триматися подалі від енергетичних напоїв, оскільки вони викликають стрибки артеріального тиску та підвищують ризик захворювань серця.

Та кількість кофеїну, яка міститься в одній пляшці такого напою, не йде на користь і перенапружує нервову систему. Додайте до цього високий вміст цукру у кожній порції — отримаєте напій, якому не місце у здоровому раціоні.

Чоловік за книжками п'є енергетичний напій

Дієтичні газовані напої

Дієтична кока-кола чи пепсі здаються досить корисним вибором, чи не так, адже вони не містять цукру. Хоча більшість штучних підсолоджувачів, які широко використовуються, і визнані досить безпечними для організму людини, вони і не допоможуть дотримуватися здорової дієти.

Як і солодкі аналоги, дієтичні газовані напої сприяють зайвій вазі, а також можуть мати негативний вплив на здоров’я, оскільки їх склад є важким для засвоєння. Якщо хочеться освіжитися та втамувати спрагу, краще оберіть просто склянку води чи чаю.

Жінка тримає склянку дієтичної кока-коли

Спортивні напої

Здавалося б, що краще збадорить та відновить організм після тренування, як не спеціальні спортивні напої? Втім, занадто велика їх кількість може звести нанівець всю роботу у залі. Як і сік та енергетики, спортивні напої часто містять настільки ж багато цукру, як і звичайна солодка газована вода, що одразу в кілька разів збільшує споживання вуглеводів.

Якщо ви інтенсивно тренуєтеся, не потрібно повністю відмовлятися від спортивних напоїв. Не не всі є однаковими, і деякі з них можуть стати альтернативою воді. Важливо звертати увагу на склад, а саме вміст натрію, цукру та калію. Найкраще, щоб напій містив не більше 450 мг натрію, 30 г цукру та 225 мг калію у 700 мл рідини.

Люди п'ють спортивні напої

Смузі, що містять багато фруктози

Смузі можуть бути корисним елементом здорового харчування, особливо якщо ви хочете збагатити раціон вітамінами та мікроелементами. Але мова йде тільки про правильно приготовані коктейлі в помірній кількості. Смузі, які складаються з багатьох солодких фруктів і додатків, містять завелику кількість цукру, що не йде на користь організму. А от якщо поєднати у коктейлі овочі, протеїни та не дуже солодкі ягоди чи фрукти — можна отримати корисний напій.

Смузі з високим вмістом цукру можуть завдати ще більшої шкоди, якщо замінювати ними сніданок, обід чи вечерю, приводячи до незбалансованого харчування. Готуйте смузі власноруч, вибираючи корисні інгредієнти, або перевіряйте склад напою, якщо замовляєте його у кав’ярні — це дозволить уникнути будь-яких негативних наслідків для здоров’я, а також збагатити дієту поживними речовинами.

Дівчина тримає смузі

Червоне вино

Певно, ви чули, що келих червоного вина може мати деякі корисні властивості. Втім, слід розуміти, що вино — алкогольний напій, який не може мати жодних переваг при регулярному споживанні. Так, вчені відмічають певний взаємозв’язок між споживанням червоного вина та покращенням здоров’я серця (завдяки ресвератролу). Але ви отримаєте таку ж, або навіть більшу, користь просто з’ївши червоний виноград, і разом з тим не отримаєте негативного впливу від алкоголю.

Хоча деякі дослідження і здаються багатообіцяючими (та й кому не хотілось би вірити що улюблений алкоголь може приносити користь?), вино має ті самі недоліки, що і будь-які спитні напої. А користь для організму можна отримати з безпосереднього джерела ресвератролу — винограду. Не станеться нічого страшного, якщо здорова людина час від часу вип’є 1-2 келихи вина, але не слід обманювати себе, що це матиме позитивний вплив.

Жінка п'є червоне вино



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.