Ризик безглютенової дієти

Постійне споживання у їжу продуктів без глютену збільшує негативний вплив на організм токсичних металів, таких як мишяк і ртуть. Про це пишуть американські вчені у журналі Epidemoilogy. Коротко про дослідження повідомляє Science Daily.

Безглютеновий хліб

Споживання у їжу продуктів без глютену (особливого білка у насінні злакових рослин) — вимушена необхідність для людей з целіакією. Через непереносимість продуктів, що містять глютен, вони не можуть споживати пшеницю, жито або ячмінь у їжу.

Останнім часом безглютенова дієта набирає популярності і серед здорових людей. Існує думка, що продукти без клейковини (більш звична назва глютену) сприяють зниженню ваги, а також зменшують ризик розвитку запальних процесів. Останнє, до речі, не має достатніх наукових підстав.

Овочі

Пшеницю у продуктах часто заміняють рисовим борошном. З добрив, грунту і води рис всотує в себе деякі токсичні метали, у тому числі мишяк і ртуть. На сьогодні невідомо, як споживання у їжу великої кількості рису впливає на здоровя людини. Однак існує багато даних, що вказують на ризик розвитку серцево-судинних захворювань, раку та неврологічних проблем від впливом токсичних металів.

Спецівлісти з іллінойського університету (США) протягом 5 років вивчали стан здоровя 73 добровольців, які дотримувались безглютенової дієти. Дослідження показало, що у всіх добровольців рівень мишяку у сечі був завищений у 2 рази, а рівень ртуті в організмі виявився на 70% вище норми.

Рисове борошно

“Ці результати вказують на те, що у безглютенової дієти можуть бути непередбачені наслідки, — говорить автор дослідження Марія Аргос. — Нам ще потрібно вияснити, чи становить ця дієта серйозний ризик для здоров’я”. 

У США регулюється концентрація миш’яку у воді. “Але якщо споживання рисового борошна збільшує ризик отруєння мишяком, було б доцільно контролювати частку мишяку і в продуктах харчування”, — підводить підсумок Аргос, відмічаючи, що подібні норми уже існують у Європі. 

Спагетті

Більше про глютен читайте тут - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/shcho-take-glyuten-i-chomu-yogo-ne-yidyat.

А про безглютенову дієту розкаже стаття - https://harchi.info/diet/bezglyutenova-diyeta.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.