Що приготувати з гарбуза

Гарбуз — це не тільки страшні гримаси на Хелловін та бридка каша із далекого дитинства. Гарбуз — це безліч смаколиків, які можна спробувати переважно восени — адже у інший час знайти цей теплий овоч досить складно. Позаяк, довго не думаємо, а біжимо на ринок або в магазин, скуповуємо яскравий гарбуз і готуємо, наприклад…

Індійська пакора

Пакора — традиційна закуска у клярі в індійській кухні. Через те, що кухня в Індії робить ухил на вегетаріанство, то закуску цю готують із овочів. А готується вона дуже просто і надзвичайно швидко. Сирий гарбуз ріжемо тонкими скибочками. Оскільки гарбуз сам по собі дуже твердий, краще нарізати його овочечисткою. Готуємо кляр: у глибокій мисці збиваємо яйця із сіллю та перцем, у другій мисці змішуємо борошно зі спеціями: чилі, кмин, паприка, каррі — на власний розсуд. Гарбуз обвалюємо у потрійному клярі: борошно-яйце-борошно і смажимо не розпеченій пательні у великій кількості олії. Перед подачею страви, бажано промокнути шматочки гарбуза паперовим рушником, аби забрати зайву олію.

Індійська пакора з гарбуза

Гарбуз каррі

Гарбуз ріжемо на скибочки і запікаємо у духовці (при температурі 180 градусів протягом 20-30 хвилин — перевіряємо готовність за допомогою зубочистки). Даємо охолонути. У глибокій пательні обсмажуємо невелику цибулину із часником, вливаємо трохи вершків або кокосового молока. Додаємо гарбуз. Солимо, перчимо, додаємо спеції: кмин, коріандр і каррі, ретельно все перемішуємо, тушкуємо ще декілька хвилин. Подаємо гарбуз із рисом.

Гарбуз каррі

Теплий салат із гарбузом

Гарбуз запікаємо у духовці — карще одразу порізати не скибочками, а невеликими довільними шматочками. Так гарбуз і швидше запечеться, і не треба буде чекати, доки він охолоне, щоб розрізати на шматочки потрібно величини і форми. У миску викладаємо листя салату (шпинат, салат, руккола — усе, що любимо більше всього), додаємо трохи горішків, м'який сир та синю цибулю (при бажанні). Заправляємо салат бальзамічним оцтом або лимонним соком, рослинною олією, додаємо сіль-перець за смаком і перемішуємо.

Теплий салат із гарбузом

Паста із гарбузовим соусом

Варимо пасту. Гарбуз запікаємо, закидаємо у блендер, додаємо сіль-перець за смаком і подрібнюємо. Після цього у глибокій пательні на вершковому маслі обсмажуємо подрібнену велику цибулину. Коли цибуля стане прозорою, додаємо у пательню перемелений гарбуз, вливаємо трохи вершків та тертого твердого сиру. Ретельно перемішуємо — соус повинен стати трохи тягучим. Якщо не “тягнеться”, додаємо ще сиру. Після цього перекладаємо у пательню відварену пасту і знову ретельно перемішуємо.

Паста із гарбузовим соусом

Рагу

У глибокій пательні обсмажуємо невелику цибулину. Коли вона стане прозорою, додаємо крупно натерту моркву, подрібнений болгарський перець та помідори (помідори попередньо обдати кип'ятком і зняти шкірку). Туди ж додаємо порізаний сирий гарбуз та попередньо відварену квасолю (можна брати темну — так різноманітність кольорів у страві буде яскравішою). Солимо, перчимо, при бажанні додаємо чилі/каррі/кмин та інші улюблені спеції. Підливаємо трохи бульйону або води, накриваємо кришкою і тушкуємо близько години на повільному вогні. Бульйон та вода повинні трохи випаруватись, а вмістиме пательні в ідеалі повинно загуснути. При подачі страви можна додати сметани або нежирного йогурту. Для м'ясного рагу додаємо м'ясо на тому ж етапі, що і гарбуз.

Гарбузове рагу

Майже картопля фрі

Сирий гарбуз очищуємо від шкірки, нарізаємо соломкою. Викладаємо на деко, сприскуємо рослинною олією, солимо, додаємо улюблені спеції. Ставимо у розігріту духовку і випікаємо хвилин 40. Страва готова.

Гарбуз фрі

Пюре

Гарбуз запікаємо або відварюємо у трохи підсоленій воді. Коли приготується, перемелюється у блендері або м'ясорубці. Подаємо страву як гарнір.

Гарбузове пюре

Гарбузові котлетки

Натираємо гарбуз на дрібній тертці і трохи відтискаємо сік. Після цього додаємо борошно і спеції за смаком (пам'ятаємо, що гарбуз сам по собі солодкий на смак, тому варто його добре посолити-поперчити, щоб заглушити цю солодкавість), добре вимішуємо, поступово додаючи пару ложок оливкової або соняшникової олії. Із отриманої маси формуємо котлетки, обвалюємо їх у борошні і обсмажуємо на великому вогні під кришкою.

Також, можна зробити солодкі котлети із гарбуза, додавши замість солі цукор і при бажанні підмішати у фарш родзинки.

Гарбузові котлетки

Крем-суп

Півкілограма гарбуза відварюємо у трохи підсоленому бульйоні (м'ясний або овочевий — за бажанням). Поки він готується, обсмажуємо одну цибулину до золотистого кольору і натираємо на дрібній тертці імбир. Потім усе це разом із бульйоном з гарбузом завантажуємо у блендер і подрібнюємо. При подачі страви за бажанням додаємо вершки.

Крем-суп із гарбуза

Фріттата

Гарбуз запікаємо або відварюємо. Поки він готується смажимо гриби — недовго, тільки для того, щоб вони випарували воду. Готові овочі перекладаємо у керамічну ємкість, заливаємо збитими яйцями та відправляємо усе це у розігріту духовку хвилин на 30-40. Насолоджуємося стравою.

Гарбузова фріттата



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.