Як вибрати корисну гранолу

Миска граноли з йогуртом все міцніше завойовує позиції улюбленого сніданку. Солодка, хрустка та ситна, до того ж швидко готується — що може бути краще? Втім, часом важко однозначно сказати, чи справді це здоровий спосіб розпочати свій день.

Залежно від способу приготування чи виробника (якщо купуєте готовий продукт) користь граноли може дуже відрізнятися. Куплена гранола може бути дуже калорійною і містити багато доданого цукру. Давайте дізнаємося, на що слід звернути увагу, щоб отримати корисний сніданок, а не шкідливий десерт.

Тарілки з гранолою

Багато доданого цукру

Часто так не здається, але гранола містить досить багато цукру. Зазвичай, продукт підсолоджують медом, сиропом чи іншим варіантом доданого цукру. Також, готовий сніданок часто містить сухофрукти, що теж додає цукру.

Обирайте максимально просту гранолу, наприклад, з горіхами, а не шоколадну з цукатами. Обов’язково перевіряйте етикетку і стежте за доданим цукром, який може бути замаскований під більш корисними назвами, наприклад, кокосовий цукор чи сиропи.

Банка з гранолою

Багато калорій

Якщо ви стежите за калорійністю раціону, не можна оминути увагою гранолу. Рекомендовані порції продукту зазвичай невеликі — від ¼ до ½ склянки, але вони вже є досить калорійними через такі інгредієнти, як горіхи, насіння, сухофрукти, вівсянку, шоколад, олії та підсолоджувачі.

Це не є проблемою, якщо обирати гранолу з мінімальною кількістю доданого цукру та насиченими на поживні речовини горіхами чи насінням і дотримуватися рекомендованих порцій. Втім, якщо ви не хочете набрати вагу, візьміть собі за правило не зловживати цим сніданком.

Додавання молока у гранолу

Корисні жири

Як ми вже згадували, найкраще обирати гранолу з горіхами та насінням — ці додатки є багатим джерелом корисних жирів. Згідно з даними Nutrients, горіхи сприяють зниженню ризику серцевих захворювань і каменів у жовчному міхурі, в основному завдяки вмісту ненасичених жирних кислот і багатьох інших корисних речовин. Також, горіхи зменшують запалення, знижують артеріальний тиск та рівень холестерину.

Шукайте сніданок з більшою кількістю горіхів і насіння та меншою кількістю обробленого цукру, щоб отримати максимум користі. Або приготуйте гранолу власноруч — це досить просто.

Гранола з арахісовою пастою

Консерванти

Часто ми будь-яку гранолу автоматично вважаємо корисною та натуральною. Однак, дуже важливо звернути увагу, що саме додають різні виробники до сніданку.

Гранола, хоч і рекламується як здоровий суперфуд, так само може бути оброблена і містити багато додаткових інгредієнтів, як інші сухі сніданки на полицях супермаркету. До того ж, якщо вона має довго зберігатися, то, швидше всього, містить деякі консерванти.

Такі слова, як “натуральний”, “цільнозерновий”, “з високим вмістом клітковини” не завжди означають, що продукт корисний. Позаяк, потрібно звертати увагу не на яскраві назви спереду упаковки, а на склад, щоб мати краще уявлення про те, наскільки корисною є гранола.

Домашня гранола

Обов’язково читайте етикетку

Уся ця інформація не означає, що потрібно відмовитися від граноли. Якщо не забувати про ці нюанси, то можна отримати простий, ситний, корисний і поживний сніданок.

Коли мова йде про здорову дієту, дуже важливо звертати увагу на склад продуктів харчування, особливо якщо ви купуєте їх у супермаркеті: чим простіше, тим краще. Позаяк, уважно читайте етикетку граноли, якщо купуєте її у магазині, або приготуйте її власноруч — так ви точно будете впевнені у якості інгредієнтів.

Гранола з йогуртом та ягодами



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.