Що входить до складу енергетиків

Усі ми хоч раз чули міфи про те, що від енергетиків випадають зуби та розчиняються внутрішні органи.

Давайте детально розберемо склад енергетиків. Уважно вивчивши те, що входить в енергетики, можна зробити один висновок: нічого надзвичайно шкідливого у них немає. Головне, пити енергетики з розумом - усього повинно бути в міру.

Кофеїн

Найважливіший компонент в енергетичних напоях - той самий кофеїн, який стимулює діяльність головного мозку та підвищує активність людини.

Безпечною вважається доза у 400 мг на добу, усе, що споживається понад цю кількість, може привести до неприємних побічних ефектів - безсонню, пришвидшеному серцебиттю, головному болю, нудоти та стривоженості. І якщо ви вирішили випити баночку-другу бадьорливого напою, то слід враховувати усі кофеїновмісні продукти, які ви споживали до того.

Окрім енергетиків кофеїн також міститься у каві (як у меленій, так і в розчинній), чаї (чорному, зеленому і мате), какао, напоях із колою, напоях із порошком матча, чорному і молочному шоколаді, а також у знеболювальних препаратах - таких, наприклад, як цитрамон.

Зерна кави

Гуарана

Тропічна рослина, яка дозволяє розворушити навіть дуже сонливу людину. Дослідження, які провели у 2007, показали: після споживання 37 мг екстракту гуарани у піддослідних відмічався позитивний вплив на пам’ять, бадьорість і настрій. Після споживання дози понад 75 мг відбувалося суттєве покращення концентрації уваги та пізнавальних здібностей.

Як харчова добавка гуарана є потужним стимулятором, який містить у 2 рази більше кофеїну, ніж кавові зерна. Для порівняння: гуарана містить 3-4% кофеїну, а кава сорту арабіка - усього 1-2% кофеїну.

Гуаранін, він же екстракт гуарани, окрім енергетиків міститься у льодяниках, жувальній гумці, чаї, еліксирах і спиртових екстрактах, а також у капсулах, таблетках та біологічно активних добавках.

Гуарана

Таурин

Амінокислота, яка знімає стрес і дає людині енергію. Ця речовина природним шляхом утворюється в організмі, але її також часто додають в енергетичні напої.

Таурин регулює серцебиття, скорочення м’язів та покращує енергетичні і процеси обміну. На думку багатьох медиків, організм людини виробляє цілком достатню кількість таурину, тому у його поповненні немає жодної необхідності. Однак вважається (втім ніяк експериментально не доведено), що у стресових умовах, при фізичних навантаженнях або травмах тіло людини страждає від нестачі таурину і добавки у цьому випадку можуть піти на користь.

Окрім енергетиків таурин також міститься у білковій їжі тваринного походження, тобто м’ясі, молоці та молочних продуктах, рибі, морепродуктах. У продуктах рослинного походження таурин не зустрічається.

Таурин

Матеїн

Він же екстракт мате, одне із природних джерел кофеїну. Матеїн тонізує, володіє бадьорливою дією та допомагає швидко відновити сили після фізичних навантажень. На відміну від кофеїну, матеїн не викликає безсоння, не підвищує тиск і не пришвидшує серцебиття, проте надає енергії та сил, зміцнює імунітет. Матеїн, як і кофеїн, не викликає залежності.

Споживання мате допомагає зосередити увагу, підвищує працездатність, пригнічує відчуття голоду, а також допомагає подолати стрес та депресію. Величезна кількість матеїну міститься у чаї мате.

Чай мате

L-карнітин

Один із компонентів клітин організму людини, сприяє окисленню жирних кислот. L-карнітин міститься у всіх органах, особливо багато його у м’язах, міокарді, мозку, печінці і нирках. Основну частину L-карнітину ми отримуємо з їжі, інша синтезується у нашому організмі самостійно.

L-карнітин міститься у продуктах як тваринного, так і рослинного походження. Окрім м’яса, риби та молочних продуктів, карнітин можна знайти у складі авокадо, спаржі, рису, макаронів та хлібу.

L-карнітин

Женьшень

Той самий, який протягом століть використовується на Сході у якості панацеї майже від усіх хвороб. В Азії впевнені, що женьшень має бадьорливі властивості, знімає стрес та сприяє покращенню пам’яті. Ці його особливості обумовлені різноманіттям і складністю хімічних речовин, які містяться у його клітинах. Більшість із них вивчені, але залишаються й ті, дію котрих поки остаточно не з’ясовано.

Вчені стверджують, що женьшень стимулює певні ділянки мозку, які потім виробляють гормони стресу. Тому женьшень - активний помічник у боротьбі зі втомою та стресами. Також він чудово заряджає людину енергією.

Окрім енергетиків, екстракт женьшеню також міститься у багатьох лікарських препаратах.

Корінь женьшеню

Інозит

Він же інозитол, він же вітамін В8 - речовина, яка має здатність синтезуватись в організмі. Ця речовина вкрай необхідна організму людини, оскільки чинить позитивний вплив на процеси обміну в організмі. Окрім того, інозит приймає участь у синтезі білка: при дефіциті білка виникає ланцюгова реакція, яка викликає нестачу інозитолу. А це у свою чергу підвищує ризик розвитку деяких захворювань.

Лікарі рекомендують приймати інозитол при подразливості, безсонні, при порушеннях у роботі нервової системи. Також ця речовина покращує пам’ять і концентрацію.

Основні продукти, у яких міститься інозитол - це насіння, кунжутна олія, горіхи, апельсини, диня, хліб із цільного зерна, сочевиця, а також пивні дріжджі, зелені овочі, ріпа та боби.

Інозитол

Вітаміни групи В

Звичайні поживні речовини, які людина щодня отримує із продуктами зі свого раціону. Вважається, що вони допомагають боротися з нестачею сил і перевтомою, а також сприяють концентрації уваги.

Джерелом вітамінів групи В є молочні продукти, м’ясо, риба, яйця, субпродукти (печінка, нирки), фрукти, горіхи, бобові, злаки, дріжджі, а також листові овочі - мангольд, шпинат, різні види капусти.

Вітаміни групи В

А про спортивні добавки читайте у статті - https://harchi.info/articles/sportyvni-dobavky-vydy-ta-pryznachennya.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.