Як перевірити придатність яєць

Навіть якщо ви звикли щотижня планувати меню і купувати продукти суворо за списком, час від часу трапляються ситуації, коли у холодильнику знаходиться їжа, яка ось-ось зіпсується. Тоді постає закономірне питання: чи можна з цим щось зробити чи краще викинути.

З огляду на те, як останнім часом зросли ціни на яйця, слід згадати про зберігання цього продукту.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), споживання зіпсованої їжі може підвищити ризик захворювань харчового походження, які налічують понад 200 різновидів. Сальмонела викликає особливе занепокоєння, позаяк краще утриматись від споживання сирих чи протермінованих яєць.

Якщо ви маєте сумніви щодо придатності яєць, можна перевірити їх свіжість кількома способами. Давайте дізнаємось про це більше.

Миска яєць

Термін придатності яєць

Порівняно з  багатьма іншими джерелами білка, такими як м’ясо та молоко, яйця, як правило, мають набагато довший термін зберігання. Охолоджені яйця в шкаралупі зазвичай можуть зберігатися від 3 до 5 тижнів. Варені яйця можуть зберігатися приблизно тиждень. А ось сирі яєчні білки чи жовтки поза шкаралупою будуть придатні у середньому лише 2–4 дні.

 

Сирі яйця

Як визначити придатність яєць

Класичний тест на поплавок

Тест на поплавок є одним із найбільш класичних і поширених методів перевірки того, добре яйце чи ні. Усе, що потрібно зробити, це наповнити миску водою та помістити в неї яйце. Свіжі яйця опускатимуться на дно, а старі плаватимуть. Це пов’язано зі збільшенням розміру повітряної клітини всередині яйця в міру його старіння.

Міністерство сільського господарства США стверджує, що попри те, що плаваюче яйце є старішим, це не обов’язково означає, що воно зіпсувалося. А от якщо ви розбили яйце і воно випустило дивний запах, це є однозначним показником того, що воно погане.

 

Смажені яйця

Тест на запах і візуальна оцінка яйця

Це здається очевидним, але один із найпростіших способів перевірити, чи не зіпсувалася їжа — понюхати її.

Свіжі яйця не повинні мати запаху. Якщо яйце помітно пахне або має запах сірки, краще його викинути. 
Також перевірити, чи зіпсувалося яйце, допоможуть візуальні ознаки. Розбийте яйце на пласку поверхню. Жовток свіжого яйця буде яскравим і круглим, а білок не буде сильно розтікатися. Будь-яке рожеве чи райдужне забарвлення може вказувати на те, що всередині почали рости бактерії. Перш ніж розбивати яйце, також переконайтеся, що на яєчній шкаралупі немає тріщин чи слизистої консистенції.

 

Зелена шакшука

Перевірка варених яєць

Якщо ви досі відчуваєте сумніви після того, як зварили яйце, можна звернути увагу ще на кілька ознак. 
Ще раз понюхайте його і дослідіть текстуру. Погане яйце буде мати дивний запах, а текстура буде слизистою або крейдоподібною.

 

Страви з яєць

Термін придатності як точка відліку

Легко заплутатися з терміном придатності, датою виготовлення, датами «продати до» та «використовувати до», датою фасування, тощо. Також не варто гарячкувати і викидати цілу коробку яєць лише тому, що термін її вичерпався.

Наприклад, дата «найкраще спожити до» на упаковці яєць означає, що використання їх у цьому часовому вікні означає, що ви отримаєте продукт найкращої якості та смаку. Перевіривши інші ознаки їх псування, такі як неприємний запах чи візуальні характеристики, можна використовувати яйця і після цього терміну.

Дата «продати до» дуже схожа, оскільки вона вказує на безпечне вікно, це також означає, що коробку не можна продавати більше ніж 30 днів після упаковки яєць. Це не єдиний спосіб дізнатися, чи зіпсувалося яйце, але він може допомогти, якщо розуміти, що до дати «продати до» яйця перебували в коробці близько 4 тижнів.

 

Яєчні мафіни

Як зберігати яйця

Щоб отримати якісний продукт недостатньо придбати свіжі яйця, потрібно також потурбуватися про їх правильне зберігання вдома. Найкращий спосіб зберігати яйця – це охолодити їх, як тільки повернетеся додому.

Краще не тримати їх поза холодильником довше 2 годин. На оходжених яйцях, які знаходяться при кімнатній температурі може з'явитися конденсат, що збільшує ймовірність проникнення бактерій всередину.

 

Варені яйця



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.