Який трав'яний чай допоможе від стресу та поганого самопочуття

Чаювання - один з найбільш простих і давніх ритуалів, які допомагають видихнути, заспокоїтись та водночас освіжитися і зарядитися енергією. Поки Божевільний Капелюшник кидався пустими горнятками, мишка Соня спокійно спала у чайнику. Можливо, вона напилася чаю та задрімала, а може, її приспав трав’яний аромат. У казці Льюїса Керрола є частка правди: трав’яні чаї справді заспокоюють і допомогають відновити баланс навіть у досить божевільній обстановці.

Більше того, сучасні дослідники виявили, що розумно підібрані трав’яні збори можуть допомогти у боротьбі зі стресом та поганим самопочуттям. Правильний чай може стати ефективним помічником у профілактиці депресії та деменції. Давайте дізнаємося про схвалені наукою та часом напої, які допоможуть підтримати гарне самопочуття і настрій.

Люди п'ють чай

Ромашковий чай проти тривожності

Історія ромашки як засобу від стресу починається ще з глибокої давнини. Греки, римляни та єгиптяни використовували настоянки з цієї рослини для зниження бентежності, лікування безсоння та інших порушень сну (наприклад, нічних жахіть). А монахи рекомендували спати на ліжку з квітів ромашки для досягнення спокою і розслаблення.

Нові дослідження, в принципі, радять те саме. Наука стверджує, що при регулярному споживанні ромашка може пом’якшити симптоми генералізованого тривожного розладу легкого та середнього ступенів, і навіть позбавити від депресії завдяки властивості покращувати якість сну. У повсякденному житті ромашку корисно використовувати як м’який седативний засіб для заспокоєння нервів та зменшення тривожності.

Антистресові властивості чаю з ромашки можна пояснити його хімічним складом. У ньому міститься апігенін - антиоксидант, який заспокоює та зміцнює емоційний фон (а ще, як будь-який порядний антиоксидант, протидіє раковим клітинам). Якщо ви хочете додати до класичного ромашкового чаю нові нотки, то напій добре поєднується з кислинкою лимона та пряно-солодким медом.

Ромашковий чай

М’ятний чай, щоб прояснити думки

М’ятний чай має яскравий освіжаючий смак та протиречну натуру - він заспокійливий та бадьорливий водночас. Ментол нівелює підвищену нервозність завдяки м’якому тонізуючому ефекту та дає заряд додаткової енергії, який допомагає боротися з денною сонливістю і втомою. Це робить м’ятний чай чудовим напоєм у будь-який час доби (і допомагає обійтися без кофеїну).

Також м’ята може бути ефективною для полегшення головного болю, пов’язаного з перевтомою. Це також заслуга ментолу, який діє як знеболюючий релаксант і заспокоює. А на свіжу голову справлятися зі стресом набагато легше.

М'ятний чай

Лавандовий чай проти поганого настрою

Колись давно квітами лаванди набивали подушки, щоб швидше засинати та краще висипатися. Не втрачає свої позиції рослина і сьогодні: німецькі лікарі призначають лаванду в якості добавки при порушеннях сну, тривожних розладах і депресії. Лаванда, як і ромашка, допомагає зняти стрес та тривожність, діючи на мозок як м’який стабілізатор настрою. Вона здатна заспокоювати і покращувати настрій.

Дослідження за участі 80 молодих мам показало, що ті, хто пив 1 горнятко (250 мл) чаю з лавандою на добу протягом 2 тижнів, повідомляли про меншу втому та депресивні настрої. Мабуть, це ідеальний напій для вечора важкого дня за всіма показниками, у тому числі ольфакторним - аротматерапевтична дія лаванди також заслуговує на визнання.

Згідно зі спостереженнями вчених, аромат лаванди допомагає підвищити якість нічного відпочинку, оскільки збільшує кількість часу, який людина проводить у циклах глибокого сну. Ароматерапевти використовують напій з цієї рослини для лікування головного болю, нервозності або безпричинної тривоги і для того, щоб стабілізувати емоційний фон.

Чоловіки п'ють чай і сміються

Чай з мелісою для відновлення балансу

Меліса, родичка м’яти з ароматом лимону, широко застосовується при безсонні, тривозі та депресії. Вона є ефективною для усунення всіх цих проблем. По-перше, завдяки підвищенню рівня ГАМК - гальмівного нейромедіатора, який відповідає за вихід зі стресу та повернення у спокійний, стабільний стан.

По-друге, невелике дослідження виявило, що чай з мелісою нормалізує пришвидшене серцебиття - один з основних проявів тривожності. По-третє, і головне, меліса знижує рівень гормону стресу кортизолу.

Втім, лише заспокійливим ефектом напій з мелісою не обмежується: є дані про те, що ця рослина чинить позитивний вплив і на когнітивні процеси. А саме: покращує пам’ять та прискорює процес обробки математичних даних. Усе це робить чай з мелісою ефективним помічником під час екзаменів або напруженої роботи над складним проектом.

Чай з травами і квітами

Чай з пасифлорою, щоб впоратися зі стресом

Пасифлора, або страстоцвіт - це в’юнка лоза родом з тропічної Америки. Із неї можна заварити заспокійливий чай, який допоможе вгамувати занадто активний розум і добре виспатися.

Подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження показало, що споживання чаю з пасифлори протягом тижня значно покращує якість сну. Більше того, рослина добре справляється з тривожністю - вона майже настільки ж дієва, як і ліки від тривожності, але не має побічних ефектів у вигляді зниження продуктивності.

Чоловік п'є чай

Валеріановий чай для гарного сну

Ні для кого не таємниця, що корінь валеріани володіє седативними і заспокійливими властивостями. Чай з цієї рослини відомий своїми снодійною, а також підтримуючою, діями для душевного та фізичного здоров’я.

Багато хто надіється на валеріану як на SOS-засіб, який гарантує розслаблення, повернення безтурботності та покращення психоемоційного стану навіть при хронічному безсонні. Традиція використовувати валеріану в якості м’якого заспокійливого йде ще з часів Давньої Греції - Гіппократ використовував її  разом з м’ятою для лікування нервових розладів та головного болю, Гален призначав при безсонні.

Горнятко трав'яного чаю

Не захоплюйтеся

Окрім антистрес-ефекту, трав’яні чаї мають ще ряд переваг: зміцнюють імунітет, знижують ризик утворення тромбів, знімають запалення і протистоять раковим клітинам (оскільки містять антиоксиданти, противірусні та антибактеріальні компоненти). Але один трав’яний чай від іншого  відрізняється: те, що заспокоює одну людину може не працювати або навпаки мати занадто потужний розслабляючий ефект для іншої.

Не забувайте про прості правила безпеки: починати з невеликої кількості напою, не сідати за кермо і не займатися важливими справами, що потребують великої уваги, поки не перевірите на практиці, як чай впливає саме на вас. Пити трав’яні чаї краще курсами, роблячи перерви згідно з інструкцією або рекомендацією лікаря. 

Діти п'ють чай



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.