Які продукти допоможуть впоратися зі стресом

У сучасному світі люди постійно мають справу зі стресом - шалений темп життя, підвищені вимоги до себе, великий потік інформації, пандемія. Недивно, що багато хто не може впоратися з усіма проблемами і звертається по допомогу антидепресантів. Однак, зі слів психіатрів, такі лікарські препарати часто приводять до серйозних побічних ефектів, які впливають на здоров’я. А зі стресом та почуттям тривоги можна боротися і без таблеток.

Фрукти та ягоди

Для чого потрібні антидепресанти

Щоб відповісти на це запитання, потрібно розібратися у тому, як вони працюють. Депресія у людини виникає через зниження у головному мозку рівня так званих гормонів щастя - серотоніну, ендорфіну, дофаміну та окситоцину. Дія антидепресантів направлена на відновлення нормального рівня цих речовин.

Важливо пам’ятати, що подібні лікарські засоби призначаються суворо за рецептом лікаря, після встановлення відповідного діагнозу.

Якщо ж ви час від часу відчуваєте втому, апатію чи тривогу, не поспішайте в аптеку за пігулками. Для початку спробуйте урізноманітнити свій раціон, додайте до нього більше корисних продуктів - натуральних антидепресантів, які позитивно вплинуть на самопочуття.

Пігулки

Риба та лляна олія

Останні дослідження показали, що продукти з високим вмістом омега-3 вважаються одними з найкращих природних антидепресантів. Намагайтеся споживати як мінімум 2 рибних страви на тиждень. Якщо ж ви не любите рибу, використовуйте оливкову або лляну олію замість соняшникової у якості заправки до салату - альтернативного джерела корисних жирів.

Риба та морепродукти

М’ясо, гречка, вівсянка

Продукти з високим вмістом вітамінів групи B регулюють метаболізм та зміцнюють імунітет, але найголовніше - знижують негативний вплив стресу на організм. Такі продукти покращують настрій та зміцнюють нервову систему. Велика кількість вітаміну B9 та фолієвої кислоти міститься у зелені, позаяк щедро додавайте її у супи, салати, рагу. Вітамін B1 або тіамін міститься у свинині, гречці та вівсянці. Вітамін B12 потрапляє в наш організм разом з їжею тваринного походження, наприклад, м’ясом і яйцями.

Вівсянка з різними додатками

Молочні продукти та фрукти

Серотонін, один з гормонів щастя, виділяється з амінокислот - триптофану та глюкози. Триптофан міститься у молочних продуктах (особливо сирі), фініках, сливі, інжирі, помідорах і чорному шоколаді. Глюкози багато у фруктах, овочах, ягодах і меді. Також, можна допомагати організму виробляти власний триптофан: їжте більше дієтичного м’яса, птиці (особливо індички) і соєвого білка.

Сир з фруктами

Морепродукти і капуста

Морепродукти та хрестоцвіті овочі, що містять складні вуглеводи, мають найвищі антидепресивні харчові якості. Намагайтеся додавати до свого раціону молюски, цвітну капусту, броколі, пластівці.

Не забувайте, що впливати на свій емоційний фон та позбутися стресу цілком реально не лише завдяки правильному харчуванню, а й фізичним навантаженням, позитивному способу життя. Не зациклюйтесь на проблемах, відкривайте для себе щось нове кожного дня, займайтесь хобі, частіше спілкуйтеся з рідними та близькими - це найкращий спосіб природно та безпечно для здоров’я підвищити рівень гормонів щастя і впоратися зі стресом.

Різні види капусти



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.