Корисні властивості червоного вина

Не дарма Омар Хайям присвячував свої рубаї вину: оспівуючи його цінність, персидський філософ був не настільки далеким від істини. Вчені з університету Джорджтауна довели, що червоне вино може допомогти організму впоратися із негативним впливом жирної та солодкої їжі. Чи не диво? Річ у тім, що наявний у вині (а також у малині, виноградній шкірці, чорниці та гіркому шоколаді) компонент ресвератрол сповільнює розвиток діабету і загалом сприяє збільшенню тривалості життя, тобто є природним еліксиром молодості. Втім, не завжди істина у вині: думки про користь напою розходяться - і всі вони є правильними. До того ж, не слід забувати, що вино - алкогольний напій, що, в принципі, не є корисним. Давайте дізнаємося, коли червоне вино - корисний напій, а коли - небезпечний.

Келихи з вином

Зниження ризику розвитку раку

Парадокс: регулярне споживання алкоголю підвищує ризик розвитку онкології молочної залози, за винятком червоного вина. Вплив напою на організм навіть можна назвати протилежним (звісно, при споживанні у помірних дозах). Дослідники американського Cedars-Sinai Medical Center з’ясували, що у хімічному складі шкірки червоного винограду є елементи, які знижують рівень естрогену та підвищують тестостерон у жінок в період менопаузи, що знижує ризик розвитку раку молочної залози. 

Виноградник

Захист від карієсу

Корисний вплив червоного вина поширюється не лише на роботу серця та судин: напій позитивно впливає і на здоров’я зубів. Виявляється, що під його дією бактерії зубного нальоту, які приводять до появи карієсу, не поширюються по поверхні зубів, а ясна стають міцнішими.

Пляшки з вином

Перевтілення шкіри

Червоне вино використовують у косметології - воно допомагає позбутися від недоліків, підвищує тонус шкіри і, як результат, запобігає появі зморшок. Звісно, це не універсальний засіб: для кожного типу шкіри підходить свій сорт вина. А надмірна кількість алкогольного напою, навпаки, матиме негативний вплив на шкіру.

Келих для вина і гроно винограду

Вага

Американські вчені заявляють, що споживання червоного вина та винограду може допомогти схуднути. Хімічні елементи у складі ягід винограду покращують метаболізм та призупиняють ріст жирових клітин. Звісно, розглядати вино як універсальний засіб для схуднення не можна, але людям, які страждають на ожиріння, напій може принести певну користь.

Наливання вина у келих

Підвищення рівня хорошого холестерину

Вчені з Гарварду виявили закономірність: сухе червоне вино підвищує рівень гемоглобіну у крові та захищає від накопичення холестерину на стінках судин. При цьому, алкогольний напій збільшує кількість ліпопротеїнів високої щільності у крові, які виробляють так званий хороший холестерин. А це значить, що червоне вино здатне руйнувати атеросклеротичні бляшки і знижувати ймовірніть появи коронарної хвороби. Правда є один важливий момент: уся ці властивості вина будуть корисними тільки при споживанні напою у помірних кількостях.

Виноград

Покращення сну

Не дарма у багатьох країнах без келиху вина не обходиться обідня трапеза. Напій чинить тонізуючу дію на організм, сприяє покращенню сну та підвищенню імунітету. Але для того, щоб вино мало позитивний, а не негативний ефект, рекомендовано споживати його у кількості не більше 150 мл на добу.

Багато келихів з вином

Покращення пам’яті

Дослідники з Інституту регенеративної медицини виявили, що ресвератрол, який міститься у винограді та червоному вині, допомагає зберегти пам’ять і в комплексі з іншими заходами навіть допомагає при хворобі Альцгеймера та інших захворюваннях.

 Маленька пляшка вина і оливки

Із цих фактів можна зробити висновок, що червоне вино у помірних кількостях може принести організму більше користі, ніж шкоди. Однак, не слід забувати, що це алкогольний напій і є зворотній бік медалі:

  • Вино у великих кількостях шкодить печінці - як і будь-який інший алкогольний напій.

  • Надмірне споживання вина може привести до алкоголізму.

  • Вино сповільнює загоєння м’язів. А тривале щоденне споживання напою у великих кількостях провокує м’язову слабкість і навіть незворотне ураження м’язової тканини.

  • Корисні властивості вина у жодному разі не можуть замінити збалансовану дієту та здоровий спосіб життя.

Келих вина



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.