Що потрібно знати про хот-доги

Хот-доги є одним із найпопулярніших фастфудів. Так смачно перекусити булочкою з сосискою на заправці, у парку, у кафешці біля дому чи приготувати власноруч цей смаколик на пікніку. Взагалі, люди дуже люблять ковбасні вироби і навіть не задумуються, що зловживання такими стравами у довготривалій перспективі може мати не найкращий вплив на здоров’я.

Зазвичай хот-доги виготовляються зі свинини та яловичини, але сьогодні можна також знайти сосиски з курки, індички, сої та інших рослинних білків. Їх кладуть у булочку чи загортають у лаваш і додають кетчуп, гірчицю, майонез, капусту чи солені огірки, кукурудзу чи інші овочі.

Те, наскільки смачними можуть бути хот-доги і те, що кожен може знайти собі варіант страви до смаку, сумнівів не викликає. А як щодо користі? Давайте дізнаємося більше про вплив регулярного споживання хот-догів на здоров’я.

Хот-доги з різними додатками

Зменшення тривалості життя

Перспектива того, що фастфуд негативно впливає на тривалість життя, може здатися перебільшенням, але наука свідчить не на користь хот-догів.

Згідно із дослідженням Мічиганського університету, споживання всього 1 хот-дога може відняти 36 хвилин вашого життя, навіть при здоровому способі життя.

Проаналізувавши вплив понад 5800 продуктів харчування, дослідники перевели висновки в вимірювання, які піддаються кількісній оцінці, на основі кількості часу, потенційно втраченого чи отриманого внаслідок споживання кожного з них. Звісно, ці результати є тільки прогнозом, а не гарантією. Втім, погодьтеся, що ці дані є причиною задуматися про те, чи слід наступного разу спокуситися хот-догом.

Хот-доги з овочевим релішем

Збільшення ризику раку

Сосиски містять консерванти — нітрити і нітрати. Їх додають, щоб продовжити термін зберігання і мінімізувати ріст бактерій. Також, нітрити надають сосискам червоного кольору.

Проблема полягає у тому, що існує ймовірний зв'язок між споживанням нітритів і раком. Згідно із нещодавним дослідженням у Foods, ці харчові добавки, які можна зустріти у багатьох видах обробленого м’яса, можуть ставати більш концентрованими під впливом високих температур, наприклад, при смаженні на грилі, перевищуючи безпечні норми.

Також, дослідження вказують на те, що при приготуванні м’яса за високих температур, зокрема смаженні на грилі чи відкритому вогні, утворюються гетероциклічні аміни та поліциклічні ароматичні вуглеводні. Ці хімічні речовини пов’язують із раком молочної залози, підшлункової залози, товстої кишки та іншими формами раку.

Приготування сосисок на грилі

Високий тиск

Рекомендований максимум солі на день становить 2300 мг, втім, багато хто перевищує цей показник. Безперечно, для оптимальної роботи організму необхідна невелика кількість солі, але надлишок може бути дуже шкідливим для здоров’я.

Зловживання солоною їжею збільшує ризик високого тиску, який є основною причиною інсульту та серцевих захворювань.

Сосиски належать до категорії продуктів з високим вмістом солі. 1 середньостатистичний хот-дог забезпечує 21% від добової норми солі, і це не враховуючи усе інше, що ви їсте протягом дня.

Хот-дог у руці

Збільшення ризику серцевих захворювань

Оброблене м'ясо містить особливо багато насичених жирів, які закупорюють артерії, що призводить до захворювань серця. 1 яловича сосиска містить близько 34% від добової рекомендованої норми насичених жирів. А якщо ви любите з’їсти парочку хот-догів, та ще й доповнити це все картоплею фрі і сирним соусом, що й казати.

Хот-дог з соусом чилі

Правильні додатки до хот-догу сприяють здоров'ю кишківника

Якщо ви хочете додати трохи користі вашому хот-догу, покладіть всередину квашену капусту.

Ферментована їжа містить живі та активні культури, які діють як пребіотики та є корисними для здоров’я. Вони також допомагають кишківнику засвоювати поживні речовини з інших продуктів.

Хот-доги з капустою, цибулею та халапеньйо

Відновлення та побудова тканин тіла

Якщо сосиска складається з м'яса чи бобових, то вона містить білок. А цей макроелемент допомагає відновлювати та будувати тканини тіла людини. Звісно хот-дог важко назвати ідеальним джерелом протеїну, та все ж краще, ніж нічого.

Чоловік і багато хот-догів



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.