Що відбувається з організмом, коли ми їмо яблука

Яблука — одні з найпопулярніших фруктів у багатьох країнах світу. Плоди є дуже корисними для здоров’я, оскільки насичені поживними речовинами: антиоксиданти, вітаміни, мінерали, клітковина, тощо. Ви точно не помилитесь, вирішивши перекусити яблуком.

Втім, це не означає, що споживання цих фруктів зовсім не викликає негативних побічних ефектів. Як і будь-яка їжа, вони можуть мати свої протипоказання. Втім, зазвичай користь від яблук значно переважає. Давайте дізнаємося більше.

Помиті яблука

Профілактика хронічних захворювань

Яблука є багатим джерелом фітохімічних речовин — потужних сполук, які мають антиоксидантну дію, тобто пригнічують ріст ракових клітин та зменшують окислення жирів крові. Епідеміологічні дослідження свідчать про те, що регулярне споживання яблук може знизити ризик багатьох захворювань. Зокрема, огляд досліджень, опублікований у Planta Medica показує, що люди, які споживають один чи кілька плодів на день, мають менший ризик розвитку деяких видів раку, ніж, люди, які їдять їх рідко або взагалі не їдять.

Запечені яблука

Зниження рівня холестерину та цукру

Не чистіть яблуко від шкірки. ⅔ клітковини та більшість антиоксидантів, які борються з вільними радикалами, містяться у шкірці плодів. Фрукти є багатим джерелом пектину — розчинної клітковини, яка допомагає підтримувати здоров’я серця, нормалізуючи рівень так званого поганого холестерину, а також знижують рівень цукру у крові, тим самим запобігаючи діабету 2 типу. Поєднуючись з водою у травній системі, пектин утворює гель, який сповільнює засвоєння поживних речовин, що запобігає швидкому всотуванню вуглеводів у кров.

Яблука, горіхи та мед

Схуднення

Яблука здебільшого складаються з води та клітковини і мають відносно низьку калорійність, що робить плоди ситною закускою та ідеальним варіантом для схуднення.

З’їжте яблуко у якості перекусу замість сиру, крекерів чи хлібців — таким чином ви зменшите кількість калорій та отримаєте більшу ситість. У клінічному дослідженні, опублікованому в журналі Nutrients, вчені пропонували 3 групам жінок із зайвою вагою один з трьох продуктів для перекусу: яблука, груші чи вівсяне печиво, вони мали їсти ці снеки тричі на день. У результаті 12 тижнів такої дієти схудли тільки ті, хто їв фрукти (на 1,2 кг).

Яблучні чіпси

Здоров’я кишківника

Споживання яблук має позитивний вплив на мікробіом. У дослідженні Frontiers in Microbiology, вчені виявили, що просте яблуко постачає у кишківник 100 мільйонів бактерій, 1755 різних видів, якщо ви їсте фрукт цілим, в тому числі шкірку і насіння. Але навіть якщо ви виріжете серцевину, то все одно отримаєте велику кількість різних штамів корисних бактерій, а чим більше їх у кишківнику, тим він краще працює.

Здоровий, різноманітний мікробіом кишківника сприяє зміцненню імунітету та зниженню ризику діабету і серцево-судинних захворювань.

Червоні яблука

Вплив на зуби

Колись вважали, що яблука сприяють видаленню нальоту та частинок їжі із зубів. Може, у цьому є доля правди, але споживання фруктів не замінить повноцінної гігієни ротової порожнини. До того ж, було виявлено, що споживання кислих яблук пов’язане зі стиранням емалі зубів і раннім оголенням дентину під емаллю. Яблука створюють кисле середовище у ротовій порожнині, що провокує зниження pH нальоту. Дослідження свідчать, що тривалі періоди низького pH сприяють розмноженню бактерій, що викликають карієс.

Це не означає, що потрібно відмовитися від фруктів, тільки те, що не слід ними зловживати, ну і звісно не забувати про регулярне чищення зубів.

Діти їдять яблука



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.