Правда та міфи про енергетики

Що робити, якщо потрібно терміново збадьоритися, а пити каву немає бажання? Можна, звісно, прийняти холодний душ, а потім з’їсти пару бананів - кажуть, такі маніпуляції додають бадьорості. Але що робити, коли зустріч через 20 хвилин, а тобі потрібно попрасувати сорочку, вкласти розпатлане після сну волосся, відшукати другу шкарпетку у тон до костюму та натерти туфлі? Які вже тут банани, які потрібно чистити.

Для таких ситуацій розумні люди вигадали енергетики. І не потрібно розширювати очі від здивування - не такий страшний чорт, як його малюють. У невеликих кількостях енергетики не те, що не шкодять здоров’ю, а навіть навпаки - насичують організм корисними речовинами.

Давайте більше дізнаємося про те, з чого роблять енергетики та чи можна їх пити, а також спростуємо міфи про те, що від енергетиків випадають зуби та розчиняються внутрішні органи.

Енергетичний напій

Звідки взялися енергетики

Кажуть, що енергетичні напої існували ще до нашої ери. Правда, виробляли їх виключно у домашніх умовах і тільки для своїх - ні про який продаж мова не йшла.

У Європі енергетики здобули популярність ще у 20 столітті. Почалося все у НІмеччині, коли аббатиса Хільдегарда фон Бінген (вона ж Свята Хільдегард, вона ж Рейнська Сівілла) варила так звані травники - цілющі відвари на основі різноманітних листя, трав та коріння. Звісно, за смаком і своїми бадьорливими властивостями ці відвари не можна порівнювати із сучасними енергетиками, але всі трави Хільдегарда міксувала таким чином, що вони абсолютно точно змушували відчувати себе свіжим як огірок.

Першим офіційним енергетиком у класичному його розумінні називають напій Lucozade. Енергетик винайшли у Ньюкаслі (Британія) у 1927 році і називався він тоді Glucozade, оскільки робили його на основі сиропу глюкози. Шкоди у цьому напої не було жодної, його навіть офіційно рекомендували лікарі: вони вмовляли пити “глукозаду” усіх, хто відновлювався після хвороби.

У 1929 році першу букву у назві видалили, і під новою назвою цей напій успішно продавався до 1985 року. Тоді і стало зрозуміло, що енергетик може бути корисним не тільки тим, хто приходить у себе після хвороби, але й в принципі усім, кому необхідний заряд бадьорості.

 

Небезпека енергетичних напоїв

Склад енергетиків

У складі енергетичних напоїв немає нічого надприродного, усі компоненти давно відомі медицині.

  • Кофеїн - стимулює діяльність головного мозку, підвищує активність людини.

  • Карнітин - один із компонентів клітин організму людини, сприяє окисленню жирних кислот.

  • Матеїн - пригнічує відчуття голоду.

  • Таурин - амінокислота, яка знімає стрес і дає людині енергію.

  • Гуарана - тропічна рослина, дозволяє привести до тями навіть дуже сонливу людину.

  • Женьшень - активно бореться із втомою, стресами, а також заряджає людину енергією.

  • Інозит - один із різновидів спирту, який змушує печінку більш ефективно переробляти жири, вуглеводи та білки.

  • Вітаміни групи В - звичайні поживні речовини, які людина щодня отримує з продуктами харчування. Вважається, що вони допомагають боротися із перевтомою та нестачею сил, а також сприяють концентрації уваги.

Енергетичні напої

Дозування енергетиків

Усе залежить від кількості спожитого кофеїну.

Як ми вже казали, кофеїн - один із компонентів будь-якого енергетика. Його максимальна доза для дорослої людини на добу - 400 мг, для вагітних - 200 мг. У одній банці енергетика міститься близько 80 мг кофеїну, тобто це лише ⅕ від добової норми для дорослої людини. Але якщо ви вирішили випити баночку-другу бадьорливого напою, то слід враховувати усі кофеїновмісні продукти, як ви споживали до цього: і каву, і шоколад, і чай, і колу. Усього, як то кажуть, в міру.

Енергетичні напої для навчання

Міфи про енергетики

Міф №1 - В енергетиках багато хімії та консервантів.

Ні. Вся справа у тому, що в Україні дозволені ті ж харчові добавки, що і в ЄС. Тобто ті, які пройшли ретельну багаторічну перевірку перед тим, щоб їх зарахували до Єврореєстру харчових добавок.

Міф №2 - Енергетичні напої завдають шкоди через велику кількість цукру.

Неправда. Цукру у цих напоях не більше, ніж у інших газованих або фруктових напоях.

Міф №3 - Часте споживання енергетиків руйнує внутрішні органи.

Тут важливо пам’ятати, що усе добре в міру. Це стосується і енергетичних напоїв, і будь-яких інших продуктів. При розумному споживанні енергетики цілком можуть бути частиною збалансованої дієти і здорового способу життя.

Міф №4 - Кофеїн, що міститься в енергетиках, виснажує нервову систему та викликає залежність.

Так. Але ні. Більшість енергетичних напоїв містить від 34 до 90 мг кофеїну в одній пляшці. І давно вже доведено, що 400 мг кофеїну на добу нікому не шкодять за виключенням вагітних жінок (вагітним, до речі, можна споживати кофеїн до 200 мг/добу).

Кава та енергетичний напій

А про інші напої, які допоможуть збадьоритись зранку, розкаже стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/napoyi-dlya-badorogo-ranku.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Дякую