Що потрібно знати про чай з молоком

Чай з молоком - смачний і поживний напій, а якщо його підсолодити, він може легко замінити сніданок або підвечірок. Однак, і без цукру напій насичує організм багатьма корисними речовинами. Має він ще деякі позитивні властивості. Давайте дізнаємося більше про користь чаю з молоком, а також про те, чи може він зашкодити.

Додавання молока у чай

Історія чаю з молоком

Існує думка, що напій придумали в Англії декілька століть тому. Поясненням цьому є те, що англійці користувалися фарфоровим посудом. І щоб зберегти цілісність тендітних горняток, вони вдавалися до невеликої хитрощі: наливали чай у молоко, а не навпаки, уникаючи різкого перепаду температур. Власне, тому за чаєм з молоком і закріпилася назва чай по-англійськи.

Чай з молоком і медом

Користь чаю з молоком

У багатьох країнах прийнято пити чай з молоком: у Казахстані, Індії. Що не дивно. Напій має безліч корисних властивостей:

  • Стимулює діяльність мозку, живить організм і навіть зміцнює імунітет.

  • Це чудове поєднання вітамінів та мікроелементів, які необхідні нам для активної життєдіяльності.

  • Дуже добре засвоюється, оскільки чай знижує важкість молока. Позаяк, напій рекомендують пити тим, хто з якихось причин не споживає молоко у чистому вигляді.

  • Позитивно впливає на мікрофлору шлунку, тому його добре споживати тим, хто страждає на гастрит чи виразку.

  • Чудово відновлює сили після застуди та харчових отруєнь. У ті моменти, коли організм відмовляється приймати важку або взагалі тверду їжу, чай з молоком є корисним - він підніме тонус і дасть організму саме ті речовини, які потрібні у період реабілітації. Поєднання рослинних і тваринних жирів та білків швидко поставить вас на ноги.

  • За рахунок наявного у чаї з молоком комплексу вітамінів, антиоксидантів та мікроелементів, цей напій є чудовим профілактичним засобом, що допомагає підтримати імунну систему, запобігти захворюванням нирок, депресії та неврозам.

  • Рекомендовано споживати тим, хто вже має проблеми з нервовою системою. Додаючи у чаймолоко, ви знижуєте вміст кофеїну, тобто зменшуєте збуджуючий ефект, а якщо заварка буде неміцною, то взагалі вийде чудове заспокійливе.

  • До корисних властивостей чаю з молоком можна зарахувати і тривале втамування спраги. Правда, у цьому випадку мова йде не про чорний, а про зеленийчай. У країнах Азії цей напій рятує від зневоднення і допомагає економити воду. Якщо у спеку ви будете починати свій день з горнятка теплого чаю, то вам довго не захочеться пити, і, до речі, ви уникнете посиленого потовиділення.

Чай з молоком у горнятку

Шкода чаю з молоком

В принципі, ніякої шкоди чай з молоком завдати не може. Можете спокійно доповнювати молоком чи вершками будь-який чай - чорний, зелений, білий. Втім, слід пам’ятати, що чорний чай з молоком є сечогінним засобом, позаяк не варто його пити у великій кількості перед поїздками або на ніч. Про інші шкідливі властивості напою можна говорити умовно, оскільки вони не є доведеними.

Наприклад, у деяких джерелах, посилаючись на німецьких вчених, вказують, що казеїн (білок, що міститься у молоці) знищує катехін - речовина, присутня у чаї, що є потужним антиоксидантом і відповідає за тонус серцево-судинної системи. Однак, це спірне питання.

По-перше, у чорному чаї катехіну міститься не так і багато, він в основному присутній у зеленому листовому чаї. По-друге, молоко вступає в реакцію тільки з одним компонентом катехіну, а у складі чаю їх 4. Окрім того, чай містить близько 200 корисних речовин, які жодним чином не зникають при поєднанні з молоком, а між іншим багато з них також мають позитивний вплив на серцево-судинну систему.

Не слід пропускати повз і той факт, що експеримент відбувався за участі всього 16 людей, а основні висновки було зроблено після спостережень за щурами.

Втім, якщо ви маєте проблеми з серцем, і при цьому схильні вірити будь-якій інформації про шкоду продуктів, то просто зменшіть споживання чаю з молоком, наприклад, до 3-4 горняток на тиждень. Таке дозування не матиме жодних побічних ефектів.

Власне, на цьому уся шкода чаю з молоком і закінчується. Додати слід тільки те, що, як і будь-який продукт харчування, напій може викликати індивідуальну непереносимість. Ну і таке поєднання як молоко та чай може комусь просто не подобатися на смак.

Чай з молоком у склянці

Готуємо чай з молоком

Усім, хто хоче спробувати чай з молоком, пропонуємо спробувати декілька способів приготування цього напою.

Багато хто, не заморочуючись, просто доливає у горнятко з чаєм холодне молоко. І отримує задовільний, але далеко не найкращий результат. Однак, якщо трохи змінити процес заварювання, то можна отримати неперевершений насичений напій.

Чорний чай зі звичайним молоком

Із розрахунку на 2 порції по 400 мл. На 0,5-літровий чайник або френч-прес візьміть 3 ч.л. з гіркою крупного листового чаю. Прогрійте посуд, тобто сполосніть кип’ятком. Додайте чай і залийте його водою так, щоб вона тільки закрила заварку. Зачекайте 5 хвилин, долийте води до середини чайника, дайте настоятися ще 2-3 хвилини і тільки потім доведіть кількість рідини до повного об’єму.

Поки буде заварюватися чай, скип’ятіть 300 мл молока. У горнятка розлийте спочатку по 150 мл гарячого молока, а потім заварений чай. Додатково розбавляти водою цей напій не варто, інакше ви зіпсуєте смак і аромат. При бажанні можна додати цукор.

Горнятко чаю з молоком

Чай з топленим молоком

Чай заварюється, як і в попередньому рецепті, а ось молоко потрібно спочатку скип’ятити, а потім вилити у глиняний горщик, закрити кришкою і поставити у розігріту до 100 градусів духовку. Тримайте там молоко протягом 6-8 годин.

У скороварці час приготування зменшується до 2-3 годин, але смак виходить менш інтенсивним. Якщо ж ви любите не дуже жирне топлене молоко, то і в духовці можна його приготувати за 2 години.

Для тих, хто любить легкі шляхи, підійде інакший варіант. Просто ввечері доведіть молоко до кипіння і вилийте його в термос. Зранку отримаєте чудовий додаток до чаю.

Пропорції приготування чаю з топленим молоком такі ж, як і з простим - на одну порцію 250 мл заварки і 150 мл молока. Чай потрібно наливати у молоко, а не навпаки. Можна додати цукор за смаком.

Приготування чаю з молоком

Чорний чай з молоком і полуницею

На одну порцію знадобиться: 4-5 ягід свіжої (або розмороженої) полуниці, 2-3 ч.л. цукру, 100 мл гарячого кип’яченого молока і заварений чай (із розрахунку 1 ч.л. з гіркою сухого чайного листя на 200 мл кип’ятку).

Розітріть полуницю з цукром, додайте чай, перемішайте і додайте гарячого молока. Такий напій смакуватиме і в охолодженому вигляді.

Чай з молоком та льодом

Варений чорний чай з молоком

Чай варять в Індії, Монголії і деяких азійських країнах колишнього СРСР. Від того, що ви у нього додасте, залежить смак і навіть назва напою.

Спробуйте спочатку приготувати звичайний варений чай, а потім поекспериментуйте з різними додатками. На 1-2 порції знадобиться 0,5 л молока жирністю не менш 3,2% і 2 ч.л. чорного чаю. Доведіть молоко до кипіння, зменшіть вогонь і додайте заварку. Знову доведіть молоко до кипіння, зменшіть вогонь до мінімуму і дайте чаю поваритися 2-3 хвилини.

Зніміть напій з вогню і дайте настоятися протягом 10 хвилин. При бажанні можна додати мед і цукор.

Інгредієнти для вареного чаю з молоком

Зелений чай з молоком і жасмином

Зелений чай з молоком і жасмином - ароматний, освіжаючий і смачний напій, який готується дуже швидко. Просто заваріть чай трохи міцнішої за звичну консистенції і додайте тепле молоко у співвідношення 1:1.

Таємниця цього напою не у способі заварювання, а у якісному чаї. Не купуйте зелений чай з ароматом жасмину, тобто зі штучними віддушками. У ньому повинні бути цілі пелюстки цієї рослини. Не слід купувати навіть той чай, де вказаний ароматизатор жасмин, ідентичний натуральному.

До речі, якщо маєте вдома сушену липу, то можна заварити з нею чистий зелений чай і доповнити його молоком. Такий напій також виходить смачним і корисним.

Чай з молоком - цікавий напій, який має мінімум протипоказань, проте багато переваг. Він здатний зігріти у холодну пору та втамувати спрагу у спеку, покращити настрій та зміцнити імунітет, збадьорити та заспокоїти. Головне - знайти спосіб приготування, що дозволить отримати найбільш гармонійний для вас смак і, звісно ж, використовувати якісні інгредієнти.

Зелений чай



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.