Що відбувається з організмом, коли ми їмо морозиво

Коли стовпчик термометра піднімається (ну або, швидше, у додатку Погода весь тиждень світить сонце), бажання купити порцію морозива зростає прямо пропорційно. Правда, закінчується десерт миттєво - а ось відчуття провини залишається надовго. Чи варто так себе сварити?

Спочатку базові знання. Морозиво виготовляють на основі води або молока, тому слід враховувати, який тип вибрати відповідно до наших апетитів, вподобань а здорового глузду. Перші - сорбети, у їх складі 85-90% води. Другі - вершкові, більш кремові по текстурі, їх готують на вершках, молоці, йогурті або інших лактоінгредієнтах. Що стосується користі - обидва види будуть приблизно рівносильними. Правда, у різному об’ємі: вершкове - більш калорійне (200-250 ккал/100 г) на контрасті з сорбетом (близько 100 ккал). Окрім того, у будь-якому десерті містяться додаткові інгредієнти, які роблять його смачнішим та апетитнішим, але при цьому впливають на його склад та енергетичну цінність. Це какао, горіхи, концентрати фруктів, підсолоджувачі, сиропи. І саме ці добавки (а не сама база морозива) роблять його більш чи менш калорійним.

Фісташково-шоколадне морозиво

Чи допомагає морозиво схуднути

Усі, хто дотримується певного плану харчування або уважно стежать за раціоном, повинні розуміти, що випадковий ріжок фісташкового морозива раз на тиждень, звісно, не порушить вашого дієтичного балансу. Але якщо думка про калорії все ж не дає спокою, робіть ставку на сорбети (не обов’язково без цукру, якщо тільки ви не діабетик). Другий, якщо можна сказати, дієтичний варіант - морозиво на молоці, а не на вершках, або вершках зі знежиреним молоком без добавок. Звичайний білий пломбір! Слідкуйте за тим, щоб у його складі не було шкідливих жирів типу пальмової олії. Багато хто плутає поняття без цукру і без жиру - щоб тримати себе у формі, потрібно виключити або обмежити перше, але не обов’язково друге.

До речі, про цукор: сучасні виробники усе частіше замінюють рафінад на стевію, яка у 130 разів солодша за цукор, але при цьому не несе шкоди для організму. Однак серед дієтологів є думка (яку дуже просто перевірити на собі), що, попри свої якості, стевія не задовольняє нашу цукрову залежність. І після того, як ви з’їли таке морозиво, вам швидше всього захочеться ще, і ще, і ще…

Арахісове морозиво

Від якого морозива набрякаєш

Здуття живота може бути викликане багатьма факторами, але ми частіше схильні асоціювати його з продуктами харчування. І, на жаль, морозиво належить до числа таких провокаторів. Більшість із нас з віком починають відчувати непереносимість лактози (по деяким оцінкам - близько 75% людей на планеті), причому зовсім необов’язково для цього вкриватися плямами і задихатися. Проведіть експеримент і поспостерігайте - що відбувається з тілом, коли ви їсте морозиво? Здуття може слугувати симптомом харчової алергії. А значить, і морозиво на молоці буде вам протипоказане. Тільки фруктовий лід або на кокосовій основі.

Морозиво-сендвічі

Яке морозиво заряджає енергією

Сорбети зазвичай містять більше цукру, ніж вершкові продукти. Це пов’язано з роботою рецепторів. Щоб посилити смак (інакше кажучи, щоб ви розсмакували морозиво), воді потрібно більше глюкози, ніж молоку. Але все не так критично: відомо, що цукор у певній кількості нашому організму необхідний, оскільки допомагає отримати миттєву енергію. Тому, щоб швидко збадьоритись, можна дозволити собі фруктовий лід або щербет. З іншого боку, вершкове морозиво є джерелом кальцію та жиророзчинних вітамінів, а, скажімо, горіхова добавка подарує організму клітковину, природний енергетик.

Морозиво у вафлях

Як морозиво впливає на наш настрій

Кальцій і фосфор здатні впливати не тільки на здоров’я кісток, а й на настрій жінки. Це пов’язано з гормональними збоями під час менструальних циклів. Простіше кажучи, це чудовий спосіб впоратися з емоційними перепадами під час ПМС. Ще один бонус - стимуляція гормону тромботоніну, який знижує рівень стресу в організмі. А ще у молоці міститься L-триптофан, природний транквілізатор. Він допомагає розслабити нервову систему і попередити безсоння. Улюблений серіал із морозивом? Не така погана ідея.

Морозиво-рол

А більше цікавого про морозиво читайте тут - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/morozyvo-yak-vono-ye-nove-znayomstvo-iz-desertom.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.