Морозиво як воно є: нове знайомство із десертом

Усі діти світу обожнюють морозиво. Більш того — майже усі дорослі світу із задоволенням насолоджуються цією смакотою, яка прийдеться особливо до смаку у спекотний літній день або теплий літній вечір.

А чи багато нам відомо про походження цього холодного десерту? Хто пробував незвичайні види мор та ескімо? Їв морозиво кисле, гостре або солоне?

Давайте дізнаємось більше незвичайних та цікавих фактів із життя такого простого і улюбленого всіма десерту.

Дитина з морозивом

Коротка історія морозива

Холодний солодкий десерт — прапрадід сучасного, усім звичного морозива — існував у кухнях різних країн ще здавна. Правда. Не завжди він готувався на основі молочних продуктів.

Наприклад, на території Китаю так зване морозиво готувалось із подрібнених фруктів, змішаних за справжнім снігом або колотим льодом. Заморожували фрукти і у Давній Греції. У багатьох східних країнах десерт готувався на основі заморожених соків.

Із дальніх країн ці рецепти потрапили до західної Європи — заморожений екзотичний щербет надовго став улюбленим делікатесом аристократії, а кухарі, які вміли приготувати незвичайну страву, цінувались особливо. У західній Європі, до речі, і виникли перші аналоги сучасного морозива: молоко заморожене, часто подрібнене, іноді із добавками цукру та родзинок.

Ягідне морозиво у брикеті

У звичному нам вигляді морозиво побачило світ у 17 столітті у Франції, звідки і розійшлося по всій Європі, а потім і Америці. Перше публічне кафе-морозиво відкрилось, також, у Франції, у Парижі, але на століття пізніше.

Перше морозиво було дорогим, а його виробництво — дуже трудомістким, до самої середини 19 століття, коли однією леді із Нью-Джерсі (США) був винайдений особливий ручний апарат-фрізер, що відповідав за процес перетворення рідкої суміші інгредієнтів у звичний нам десерт. Через 2 роки більш підприємливий бізнесмен дещо вдосконалив апарат, запатентував його і поставив виробництво морозива на конвеєр.

Різнокольорове морозиво

Шоколадне, ванільне чи полуничне?

Із початком серійного виробництва морозиво стрімко почало завойовувати весь світ. Кожна країна, ніби змагаючись у мистецтві приготування десерту, вносила свої корективи та добавки у стандартну технологію виробництва та рецепти. З'явилась різноманітна глазур, фруктові, шоколадні та інші посипки, солодкі соуси, незвичайні пікантні інгредієнти, морозиво-асорті. Тобто, на сьогодні варіацій улюбленого десерту не десятки і, навіть, не сотні, а тисячі й тисячі.

Як показує статистика, найбільш популярне морозиво у світі — ванільне! А найпопулярнішим соусом залишається шоколадний. А країною, яка виробляє та споживає найбільшу кількість морозива на планеті — США.

Торт із морозива

Чи говорить вам щось назва “ескімоський пиріжок (ескімо-пай)»? Саме так у Радянському Союзі холодний десерт називали ще на початку 20 століття. Не було дитини, та й дорослої людини, що не мріяла отримати цей маленький брикетик білосніжного, политого шоколадом морозива, запакованого у блискучу обгортку із фольги.

Які ж ще найпоширеніші види морозива бувають? За складом: молочне, вершкове, пломбір, плодово-ягідне, щербет, фруктовий лід, мелорін (на основі рослинного жиру). За консистенцією: м'яке і тверде.

Запаковують морозиво у паперові, пластикові та вафельні стаканчики, просто у фольгу або папір, продають брикетами, на паличках або на вагу, формують із нього холодні тістечка або торти.

А за різноманіттям добавок і топінгів, цей десерт уже давно побив усі рекорди: шоколад, фрукти і ягоди, печиво та вафлі, згущене молоко, сиропи, цукерки, цукати, горіхи, желе, алкоголь, сир та йогурт, навіть, ароматичні трави та квіти.

Морозиво з добавками

Найбільш незвичайне морозиво світу

Якщо ви думаєте, що продавцям морозива уже нічим вас не здивувати — хто ж не пробував банальних шоколаду та ягід у десерті — то поспішаємо змінити думку скептиків.

Десь віддаючи данину національним традиціям, десь з метою самореклами або бажання виділитись, готують найдивніше морозиво у світі.

Як вам, наприклад, французьке морозиво із фуа-гра? Англійське морозиво із горгонзолою? Екологічно чисте безглютенове німецьке морозиво? Турецьке та грецьке морозиво, замішане на смолі-мастиці фісташкових дерев? Американське морозиво із арахісовим маслом? Сингапурське морозиво із карамелізованою цибулею та женьшенем? І, навіть, щербет зі смаком пива?

Чіпси з морозивом

Зрештою, усі ці експерименти — ще квіточки, порівняно із ягідками, про які ми і поговоримо далі. У світі існує таке морозиво, наприклад, яке не кожний то і спробувати зважиться. Або не зможе у силу певних обставин.

Наприклад, найдорожче морозиво планети — із найтоншими пластинками листового золота у складі, декороване рідкими ягодами та фруктами, а, також, дорогим шоколадом або трюфелями та ікрою. Вартість такого десерту може сягати $1000.

Але зараз — про більш бюджетні варіанти.

Почнемо із, так званого, молекулярного морозива. Цей спосіб приготування страв у молекулярній кухні був винайдений батьком молекулярної кухні Хестоном Блюменталем. Страва готується на рідкому азоті і існує у твердому вигляді усього декілька хвилин, після чого розтікається кольоровою калюжкою. Але смаки у такої кулінарної новинки можуть бути найбільш неймовірними: той самий Блюменталь колись перевернув ресторанний світ морозивом зі смаком яєчні з беконом. На сьогодні для усіх бажаючих у ресторанах молекулярної кухні пропонують різноманітні, навіть, найбільш неординарні, страви у вигляді молекулярного морозива.

Сендвіч із макарунів та морозива

Також, у плані несподіваних смаків морозива, виділяється Азія. У Японії можна посмакувати морозиво із восьминогів, картоплі або вугра, із китового м'яса або курячих крил, морозиво із деревним вугіллям або морськими водоростями, а, також, морозиво зі смаком саке. І в Омані, наприклад, дуже популярним є морозиво із ладаном.

У Австрії вам запропонують морозиво “риба зі смаженою картоплею” та “мускусні палички”, в Італії — морозиво “паста Vegemite” та “шотландський хаггіс”, у Венесуелі - “тунець” та “чізбургер”, а в Америці - “копчений лосось” та “картопляні чіпси”. А любителі гостренького оцінять часникове морозиво, морозиво з васабі, каррі або перцем.

На верхівці цього своєрідного рейтингу опинилися геть дивні сорти — морозиво зі справжньою віагрою (так-так, і таке існує!), і морозиво із грудного жіночого молока, яке не так давно продавалося у одному-єдиному кафе у Лондоні.

Креативні кухарі з усього світу раді запропонувати гурманам найбільш неочікувані смаки та поєднання: було б бажання усе це спробувати. Ну а якщо ж вам просто захотілося у літню спеку звичного, солодкого та освіжаючого десерту — у будь-якій країні світу шукайте кафе-морозиво або магазин, купуйте улюблений вид морозива і насолоджуйтесь смаком дитинства.

Морозиво зі шматком хліба



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.