Шкідливі інгредієнти у складі продуктів

Якби ми не старалися, часом буває складно розібратися у поживності того чи іншого продукту в супермаркеті. Усе тому, що багато виробників навмисне використовують гучні оманливі назви чи завуальовану тактику маркування, щоб зробити свій продукт більш привабливим.

Якщо на меті стоїть схудненні або й просто більш здорове харчування, склад продуктів харчування може розчарувати. Зокрема, тому, що багато улюблених продуктів можуть містити підступні інгредієнти, які при регулярному споживанні сприяють порушенню обміну речовин та зайвій вазі.

Давайте дізнаємося, яких інгредієнтів у складі продуктів слід уникати.

Жінка вибирає продукти у супермаркеті

Рисовий сироп

Поширеним інгредієнтом, який використовується як підсолоджувач, є рисовий сироп, і більшість людей навіть не задумується про те, що він не приносить користі продукту.

Рисовий сироп не звучить як щось таке, чого слід уникати, але в принципі це цукор. А занадто велика кількість цукру у раціоні сприяє зайвій вазі та виникненню інших проблем, адже містить багато калорій і не містить корисних речовин, а тому не дає ситість.

Рисовий сироп

Смалець

Смалець, який є тваринним жиром, можна знайти у деяких несподіваних продуктах, наприклад, запакованій випічці та солодощах.

Смалець є джерелом насичених жирів. Це значить, що воно не лише містить багато калорій, а й може бути шкідливим, якщо не знати міри у його споживанні. Занадто велика кількість насичених жирів у раціоні приводить до надлишку калорій, а також до підвищення ризику хронічних захворювань, пов’язаних із неправильним харчуванням.

Смалець

Різні види цукру

Цукор може бути у різних формах і часто не зазначатися саме як “цукор” у складі продукту. Це означає, що потрібно знати, що шукати у списку інгредієнтів на етикетці наступного разу у супермаркеті.

Цукор є майже у всьому. На етикетці продукту можна зустріти багато різних назв, наприклад, кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, тростинний цукор, декстроза, фруктоза, сахароза, тощо. Усі ці речовини швидко всотуються у кров, що приводить до стрибків рівня глюкози. Якщо продукти, що містять багато цукру, споживати часто і в надмірних кількостях, це може привести до інсулінорезистентності, зайвої ваги та ожиріння.

Різні види цукру та підсолоджувачів

Рафіноване борошно

Рафіноване борошно також може бути підступним інгредієнтом і мати кілька назв. Якщо ви хочете контролювати кількість борошна та різних його видів у раціоні, слід знати, на що звернути увагу.

Існує кілька назв для рафінованого борошна: біле борошно, збагачене борошно та пшеничне. При його виробництві з зерна видаляється клітковина, що робить інгредієнт швидким та легким для засвоєння. Але, як і у випадку з цукром, це сприяє стрибкам рівня глюкози у крові. Продукти, що містять рафіноване борошно, не дають відчуття ситості надовго, на відміну від цільної їжі з клітковиною, а також мають більшу калорійність, що не йде на користь.

Рафіноване борошно

Гідрогенізовані олії та трансжири

Їх важко помітити на етикетці продуктів харчування. Щоб знайти ці інгредієнти, слід уважно перевірити склад.

Гідрогенізовані олії або транжири наявні у багатьох продуктах навіть у невеликих кількостях. Деякі арахісові пасти, наприклад, містять додаткові гідрогенізовані олії, щоб мати більш однорідну консистенцію. Виявилося, що трансжири можуть викликати запалення в організмі, і є набагато більш шкідливими за насичені жири. Позаяк, важливо читати етикетки продуктів та обмежувати ті з них, що містять гідрогенізовані олії.

Маргарин

Оброблені рослинні олії

На перший погляд не здається, що є щось страшне в рослинних оліях. Але рафіновані олії можуть викликати певні ускладнення зі здоров’ям, якщо не контролювати їх кількість у раціоні.

Рафіновані олії є одним з найбільш поширених інгредієнтів у продуктах високої обробки. Наприклад, соняшникова, ріпакова, кукурудзяна, соєва, сафлорова олії можуть сприяти хронічному запаленню при регулярному споживанні. Через спосіб їх виготовлення, такі олії містять багато омега-6 жирних кислот, а це приводить до того, що в організмі порушується баланс омега-3 та омега-6, і, як наслідок, до запалення. Хронічне запалення, в свою чергу, приводить до збільшення ваги та ризику таких захворювань, як діабет та хвороби серця.

Соняшникова олія



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.