Що треба знати про жири

Попри те, що вчені та дієтологи декілька років тому повністю реабілітували жири, багато хто досі упереджено ставиться до цього компоненту їжі. Одних лякає калорійність продуктів з високим вмістом жирів, інші побоюються, що жирну їжу необхідно виключити з меню під час дієти для схуднення. Давайте спростуємо ці та інші популярні міфи та дізнаємося, чому жири є необхідними для нашого організму.

Авокадо тост з яйцем пашот

Споживання жирних продуктів приведе до набору ваги

Безперечно, якщо регулярно їсти продукти з високим вмістом жирів у великих кількостях, то ви наберете декілька кілограмів. Але відсутність міри у будь-якому випадку приведе до зайвої ваги. Втім, замінивши прості вуглеводи на правильні жири, можна втратити вагу, навіть якщо калорійність раціону залишиться колишньою. “У грамі жиру міститься 9 ккал (для порівняння: вуглеводи та білки містять по 4 ккал у грамі). Щоб не набирати вагу, просто намагайтесь не перевищувати добову калорійність вашого раціону”, - радить дієтолог нью-йоркської клініки Джессіка Кордінг. Окрім того, експерти, базуючись на останніх даних, вважають, що людині необхідно збільшити кількість здорових жирів у раціоні до 20%. Раніше вважалося, що 10% цілком достатньо, але ці дані є застарілими.

Ваги

Жири не приносять користі

Жири є одним із найважливіших компонентів раціону: вони допомагають роботі мозку, регулюють основні процеси в організмі, утворення гормонів та температуру тіла. Їх нестача впливає і на зовнішність. Якщо у вас тьмяне волосся, суха шкіра та ламкі нігті, то цілком можливо, що організм отримує недостатньо жирів.

Риб'ячий жир у капсулах

Жири шкідливі

Як і вуглеводи, жири поділяються на ті, які корисні для організму, і ті, які шкідливі. Насичені або тверді жири частіше всього зустрічаються у переробленій їжі тваринного  походження. Їх кількість бажано обмежити. А ось продукти з ненасиченими жирами у складі (горіхи, рослинні олії, лосось, авокадо) краще додати до щоденного раціону, вони принесуть організму користь.

Продукти з насиченими жирами

Продукти з високим вмістом жирів підвищують рівень холестерину

Насичені жири справді можуть підвищити рівень холестерину у крові. У той час, як поліненасичені жирні кислоти (містяться у насінні соняшника, соєвих бобах, гарбузовому насінні, тунці, грецьких горіхах), навпаки, знижують його.

Продукти з корисними жирами

Усі жири однакові

Зазвичай жири об’єднують в одну групу, але різні типи суттєво відрізняються один від одного. Насичені жири (містяться в продуктах тваринного походження, пальмовій олії) відкладаються у підшкірний жир на проблемних зонах. Але найбільш небезпечними на сьогодні є трансжири (маргарин, фастфуд, солодощі і деякі перероблені продукти) - саме вони приводять до проблем з серцем та судинами, до ожиріння та збоїв у роботі ендокринної системи. Полі- і мононенасичені жири позитивно впливають не серце і швидко засвоюються організмом.

Фаст-фуд



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.