Що відбувається з організмом, коли ми їмо гарбуз

Помаранчевий - хіт сезону. Назва культового серіалу, яку активно експлуатують  у модних виданнях, насправді якнайкраще підходить не платтям відповідного відтінку, а гарбузу. З початком осені його присутність у меню ресторанів та домашніх обідів стає все більш активною - і таке поповнення раціону тільки на користь.

Добре використовувати помаранчевий овоч не лише у форматі підставки для свічки під час Хелловіну. Давайте дізнаємося, чому гарбуз є таким необхідним нашому організму, а також у чому користь та шкода цього овочу.

Гарбуз

Гарбуз допомагає схуднути

Вся справа у чудо-волокнах та клітковині. Гарбуз є настільки багатим на цей мікроелемент, що на мірою насичення може посперечатися з хлібом, але при цьому не настільки калорійний, так як на 90% складається з води. У 1 склянці помаранчевої м’якоті міститься близько 7 г клітковини, це більше, ніж у 2 шматках цільнозернового хліба. Інакше кажучи, гарбуз допомагає відчувати себе ситим набагато довше, при цьому без зайвої важкості та наслідків для фігури.

Гарбузовий суп

Гарбуз захищає зір

Згідно з даними впливового медичного порталу Webmed, характерне помаранчеве забарвлення овочу - вплив бета-каротину у складі, який перетворюється в організмі у вітамін A і, в свою чергу, допомагає сітківці поглинати та обробляти світло. 1 склянка гарбуза містить більше 200% добової дози вітаміну A, що допомагає їй увійти у заповітний список рекомендацій окуліста. А також, у гарбузі містяться лютеїн та зеаксантин - антиоксиданти, які, як кажуть, захищають від катаракти.

Різні види гарбуза

Гарбуз сприяє омолодженню

У того ж бета-каротину є ще одна важлива властивість - він захищає шкіру від ультрафіолетового випромінювання, активного сонця, яке посилює фотостаріння. Окрім того, сезонну м’якоть гарбуза часто додають у домашні маски для обличчя - помаранчеві волокна відлущують та заспокоюють шкіру.

Гарбузовий пиріг

Гарбуз зміцнює імунітет

Шукаєте спосіб захиститися від хвороб та підтримати імунну систему? Спробуйте гарбуз. Велика кількість вітаміну A, яка міститься в овочі, допомагає організму боротися з вірусами та інфекційними захворюваннями. Гарбузова олія знищує бактеріальні та грибкові ураження. Окрім того, гарбуз містить майже 20% рекомендованої добової дози вітаміну С, що може допомогти організму швидше мобілізувати сили під час застуди.

Половинки гарбуза

Гарбуз виводить рідину

Гарбуз належить до категорії помірно сечогінних продуктів. З одного боку, ця властивість у тому числі допомагає нам схуднути, з іншого - може завдати шкоди тим, хто приймає певні ліки, оскільки вони будуть швидше вмиватися з організму та гірше засвоюватися. Також, не слід приписувати шалену користь гарбузовим десертам - пирогам, цукеркам і заварному крему - якісна добавка до солодощів не робить їх кращими.

Гарбузове лате

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.