Що відбувається з організмом, коли ми їмо журавлину

Журавлина давно вже не просто ягода, а суперфуд, з чим погоджуються не тільки захоплені природою натуропати, а й кваліфіковані лікарі. Терапевти і дієтологи підтвердять, що журавлина є багатим джерелом вітамінів, мінералів, антиоксидантів і клітковини. Темно-червоні ягоди з характерною кислинкою щедрі на пектин, антоціани, фенолокислоти, лейкоантоціани, катехіни, бетаїн, макро- і мікроелементи, вітаміни групи B, PP, K1, C, а також містять калій, фосфор, залізо, марганець, мідь, кальцій, йод та цинк. І це ще не повний список переваг журавлини.

Миска з журавлиною

Важливо відмітити, що мова йде не про солодкі соуси, вітамінні киселі або зігріваючі морси, і навіть не про сушені ягоди, які багато хто любить жувати замість цукерок - у всьому цьому концентрація цукру наближається до нерозумної, що позбавляє плоди гордого звання суперфуду. Особливу увагу заслуговує саме свіжа журавлина, знайти яку у продажі не так вже й важко, незалежно від сезону. Тим більше, що ця ягода і в замороженому вигляді не втрачає корисних властивостей. Давайте дізнаємося яких саме.

Заморожена журавлина

Журавлина є одним із найкращих антиоксидантів

Не всі знають, що журавлина визнана одним з найефективніших антиоксидантів, оскільки нейтралізує окислювальну дію вільних радикалів більш успішно, ніж інші ягоди, зокрема чорниця. Щодня додаючи журавлину в меню, ви будете і виглядати, і почуватися чудово, забувши про вік.

Тушкована журавлина

Журавлина бореться із запаленнями

Фітонутрієнти (біоактивні компоненти, які позитивно впливають на здоров’я), що містяться у плодах журавлини, слугують чудовою профілактикою запалень, успішно справляючись як з новими, так і хронічними процесами. У народній медицині ягоду здавна використовують для протизапальної терапії порожнини рота і вважають просто незамінним засобом у боротьбі з інфекціями сечостатевої системи.

Жменя журавлини

Журавлина зміцнює імунітет

У міжсезоння популярність журавлини б’є всі рекорди, тому що ця ягода містить велику кількість вітамінів B і C, чим забезпечує організму необхідну підтримку. Також доведено, що журавлина допомагає швидше подолати вже наявні застуду та грип.

Смузі з журавлиною

Журавлина очищує печінку та судини

Антибактеріальні та противірусні властивості суперфуду сприяють детоксикації печінки та організму загалом. Журавлина позитивно впливає на судинну систему, попереджаючи ріст холестеринових бляшок, підтримуючи активність кровотоку і захищаючи від тромбів, що дозволяє усім системам в тілі функціонувати краще та більш злагоджено.

Ящики журавлини

Журавлина допомагає регулювати цукор у крові

Вражаюче низький вміст цукру вигідно відрізняє журавлину від інших плодів. Дослідження дієтологів підтверджують, що ягода здатна стримувати стрибки цукру у крові, які часто супроводжують споживання калорійних страв. Додавання суперфуду до жирних страв - хоча б у вигляді журавлинового соусу - піде на користь усім, хто стежить за рівнем глюкози й інсуліну.

Печиво з журавлиною

Журавлина сприяє травленню

Вітамінна ягода покращує апетит і нормалізує травлення. До того ж у плодах багато клітковини - у жмені ягід міститься близько 5 г. Клітковина є важливою для роботи травного тракту, покращує перистальтику кишечника і корисна для контролю ваги, оскільки довше підтримує відчуття ситості, що, відповідно, знижує ймовірність переїдання.

Половинки журавлини

Журавлина містить мало калорій

У плодах дійсно дуже мало калорій - у жмені ягід їх всього 50. Для порівняння: у банані середнього розміру міститься 110 ккал, а у жмені чорниці - 80. Що ще раз доводить: журавлина - ефективний засіб у боротьбі з зайвою вагою.

До того ж, завдяки вишуканій кислинці та легкій солодкавості, журавлина освіжить смак будь-яких страв. Додавайте ягоди в кашу, йогурт, салати, смузі, сальсу, печеню, випічку - цей суперфуд вартий не лише десертів.

Кошик з журавлиною



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.