Унагі, або вугор - справжня знахідка рибного світу

Вугор (або унагі) є цінною рибою, а в Японії його вважають справжнім джерелом життєвої сили. Давайте дізнаємось більше про життя цього хижака.

Вугрі

  • Молоді вугрі зовсім короткі, тонші за олівець та зовсім прозорі, що що і отримали свою другу назву - “скляний вугор”. Цих дрібних хижаків ловлять гирлах приливних річок. Особлива гастрономічна цінність їх полягає у консистенції, що нагадує жирну пасту. Молоді вугрі вважаються дорогим делікатесом, оскільки володіють дуже ніжним та вишуканим смаком.

  • Унагі володіє дуже високою поживною цінністю, так як містить велику кількість білка і вітаміну А. Його м'ясо є низькокалорійним, багатим на поліненасичені жирні кислоти, а також мікроелементи кальцію, калію, що підтримує здоров'я серця, фосфору, заліза, марганцю та цинку, що попереджує передчасне старіння шкіри.

Унагі

  • Унагі має дуже цікаву географію поширення. Дикі дорослі вугри метають ікру у середній частині північної Атлантики, а Гольфстрім переносить личинки до Європи, такий шлях може становити до 2 років.

  • У наш час природні запаси вугра практично виснажені через високу популярність риби. У Японії, де вугор є найпопулярнішим, створені спеціальні ферми, які їх розводять . Великий попит видозмінив їх — якщо раніше рибу розводили в озерах та ставках, то зараз унагі вирощують у спеціальних акваріумах з контрольованою температурою, способами, які не чинять шкоди навколишньому середовищу.

  • Вугрів у Європі споживали ще у часи Середньовіччя. В Англії любили молодих вугрів у паніровці, смажених у фритюрі або у вигляді рибних пирогів, в Іспанії їх використовували у більшості страв, в основі яких були морепродукти.

Вугор з рисом

  • Напередодні Другої світової війни Ернест Хемінгуей знаходився в осадженому Мадриді. У своїх спогадах він зворушливо не раз описував рибувугрів — як “крихітні, як паростки квасолі”. У той час унагі просто обсмажували в оливковій олії додаванням перцю чилі та одразу ж подавали до столу і їли дуже гарячими.

  • Найпоширенішою азійською стравою з вугра є японський kabayaki рибу поливають соєвим соусом та смажать на вугіллі. Готова страва — це унагі з неперевершеною хрусткою скоринкою та ніжним, соковитим філе. Особливі гурмани їдять таку ж страву, однак без будь-якої приправи, shirayaki риба, смажена без соусу.

Приготування kabayaki



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.