Корисні властивості помідорів

З помідорами важко помилитися. Можна насолоджуватися соковитими скибочками у салаті чи тості, використати їх як основу для соусу до піци чи пасти, або ж навіть приготувати з них сік. Томати не лише смачні, свіжі, соковиті та насичені смаком, а й корисні для здоров’я. Плоди містять багато антиоксидантів, важливих вітамінів та поживних речовин.

На жаль, помідори можуть підійти не всім. Плоди є досить поширеною причиною харчових алергій, а також можуть викликати неприємні симптоми у людей з проблемами травного тракту.

Втім, сьогодні давайте поговоримо про користь.

Різні помідори

Антиоксиданти

Помідори містять багато рослинних сполук, які є природними антиоксидантами. Важливо отримувати достатню кількість цих нутрієнтів з раціону, оскільки вони допомагають боротися з вільними радикалами. Вільні радикали прискорюють процес старіння та збільшують ризик серцевих захворювань.

Антиоксидант, якого найбільше у помідорах — лікопін — відповідає за червоне забарвлення плодів. Щоб отримати якнайбільше цього антиоксиданту слід їсти томати зі шкіркою, адже саме там його концентрація є найвищою. Окрім того, згідно з American Journal of Clinical Nutrition, щоб покращити засвоєння лікопіну, слід поєднувати помідори з джерелом жирів.

Запечена курка з помідорами

Калій

Томати є корисними для серця з кількох причин. Вони містять не лише антиоксиданти, які допомагають у профілактиці серцевих захворювань, а й калій — він, як відомо, сприяє зниженню артеріального тиску.

Якщо вірити даним American Journal of the College of Cardiology, споживання калію пов'язане зі зниженням ризику інсульту, серцево-судинних захворювань та ішемічної хвороби серця.

Отримати користь ви можете від помідорів у будь-якій формі, чи то цілі плоди, чи томатний соус чи сік.

Тости з томатним соусом

Захист шкіри від сонця

Томати містять багато каротиноїдів — особливого типу антиоксидантів, які захищають шкіру від сонячних променів. Дослідження у Scientific Reports показало, що регулярне споживання помідорів може запобігти сонячним опікам, тим самим зменшуючи ризик виникнення раку шкіри, спричиненого сонячним випромінюванням.

Салат з помідорів

Покращення настрою

Помідори можуть покращити не лише смак страви, а й настрій. Одне з досліджень показало, що учасники поважного віку від 70 років, які їли томати 2-6 разів на тиждень, повідомляли на 46% рідше про легкі або важкі симптоми депресії порівняно з тими, хто їв плоди менше 1 разу на тиждень. До речі, інші продукти, використані у дослідженні, не мали такого ж ефекту.

Вчені приписують цю заслугу вже відомим антиоксидантам, включно з лікопіном.

Томатний соус

Покращення засвоєння заліза

Давно відомо, що певні продукти допомагають організму засвоювати деякі поживні речовини. Помідори є одними з них. Зокрема, ці плоди можуть сприяти засвоєнню заліза — мінералу, що відіграє ключову роль в утворенні гемоглобіну та міоглобіну, білків, які допомагають переносити кисень до м’язів та органів.

Усе завдяки вітаміну С. Аскорбінова кислота збільшує біодоступність заліза, зберігаючи його у формі, яку тілу легше засвоїти. До речі, 1 склянка помідорів містить майже 27% віл добової рекомендованої норми вітаміну С.

Галета з помідорами

Пришвидшення загоєння ран

Той самий вітамін С є необхідним для стимуляції синтезу колагену — білка, що міститься у сполучних тканинах і не лише відповідає за пружність шкіри, а й допомагає загоєнню ран. Позаяк помідори містять його у достатній кількості, вони є корисним і смачним доповненням до раціону. 

Споживання продуктів, багатих на вітамін С може допомогти пришвидшити загоєння різних ран чи відновлення після операції. Результати дослідження у International Journal of Surgery свідчать про те , щопацієнти, які приймали добавки вітаміну С відчували швидше та краще загоєння великих і складних ран.

Запечені помідори з сиром і тостами

Розлади травлення

Помідори можуть підійти не всім (втім, як і будь-який продукт харчування). Якщо ви схильні до кислотного рефлюксу, томати можуть спровокувати симптоми, викликаючи печію, здуття чи нетравлення.

Помідори містять багато лимонної та яблучної кислот, які зазвичай підвищують кислотність шлунку. Регулярне споживання плодів стимулює вироблення шлункового соку, що може погіршити кислотний рефлюкс.

Це не обов’язково означає, що потрібно взагалі відмовитись від помідорів, якщо у вас кислотний рефлюкс, швидше за все, доведеться дотримуватися невеликих порцій та стежити за самопочуттям.

Томатний суп



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.