Корисні властивості капусти

Білокачанна капуста є найпопулярнішою в нашій країні. Однак, цей хрусткий овоч має ще багато корисних родичів - червоноголова, броколі, кольрабі, морська, цвітна, кучерява, пекінська, савойська, брюссельська, китайська та інші. Давайте дізнаємося більше про корисні властивості капусти.

Якщо ви ще не знаєте, чим корисна капуста, то будете здивовані. Відомий з дитинства овоч містить всі відомі вітаміни, і навіть такий унікальний та необхідний при виразці шлунку вітамін U, фітонциди, ферменти, мінеральні речовини.

Білокачанна капуста

Вважається, що капусту почали вирощувати у Давньому Єгипті. Тоді її поважали як вишуканий делікатес для заможних людей і подавали в якості десерту. У сучасній історії капуста отримала репутацію одного з основних овочів на кухні. З неї готують низькокалорійні вітамінні салати, тушкують, варять, квасять, роблять відвари і настоянки.

Корисні властивості капусти є унікальними для кожного виду цього овочу. Броколі - безцінний овоч у профілактиці ракових утворень. Ця капуста відома своїми протизапальними та антиоксидантними властивостями, містить омега-3 жирні кислоти, необхідні для боротьби з атеросклерозом та допомагає при захворюваннях серцево-судинної системи. Харчові волокна броколі захищають слизову від хелікобактерій, які є причиною утворення виразок у шлунку та дванадцятипалій кишці.

Броколі

Цвітна капуста вважається дієтичною, вона містить рекордну кількість вітаміну С, легко засвоюється та переробляється організмом. Брюссельську капусту часто можна зустріти в раціоні хворих на серцево-судинні захворювання. Зелена листова капуста багата на мінеральні солі, калій, кальцій і залізо. Оригінальна на смак морська капуста містить йод, фосфор і натрій, її добре додати до раціону міських мешканців, які часто страждають на дефіцит йоду.

Цвітна капуста

У нашій країні найбільш поширеною є білокачанна капуста. Її можна зустріти чи не в кожному магазині у відділі овочів, вона є доступною по ціні, а рецептів з нею є дуже багато. Також білокачанна капуста є низькокалорійною, у 100 г овочу міститься всього 28 ккал.

Не всі знають, чим саме корисна капуста для організму, а список її переваг є досить поважним. Вона чинить позитивний вплив на травну систему, стимулює метаболізм, м’яко очищує організм, виводить шлаки, токсини та холестерин.

Три види капусти

Дефіцит вітаміну С в організмі легко розпізнати. Швидка втомлюваність, регулярні застуди, втрата апетиту, постійна сонливість є симптомами дефіциту цього життєво важливого вітаміну. Головне джерело вітаміну С для людини - це їжа рослинного походження. Усього 100 г свіжої або квашеної білокачанної капусти поповнює запас вітаміну С на 69 мг. Споживаючи кожного дня страви з цього овочу, можна впоратися з дефіцитом аскорбінової кислоти.

Корисною є капуста і під час вагітності. Овоч допомагає вивести зайву рідину з організму та усунути набряки, що є особливо актуальним для багатьох майбутніх мам в останньому триместрі.

Салат з червоноголової капусти

Звісно, знайшла застосування капуста і в б’юті сфері. Із капустяного листя можна зробити натуральну домашню освіжаючу та зволожувальну маску. Трохи розімніть лист капусти, щоб він пустив сік, і покладіть на лице, а через 20 хвилин зніміть його та нанесіть крем. У якості тонізуючого лосьйону можна використати свіжий капустяний сік.

Не тільки жінки можуть використати капусту у своїх цілях. Наскільки корисною є капуста, знає кожний, хто з її допомогою зранку приходив до тями після гучної вечірки. Якщо їсти капусту під час споживання алкоголю, то можна зменшити ступінь сп’яніння. А зранку салат зі свіжої капусти, розсіл або квашена капуста допоможуть швидше позбутися слідів похмілля.

Брюссельська капуста

Найбільш частими є протипоказання до споживання капусти при панкреатиті, після операцій на черевній порожнині та грудній клітці, при захворюваннях щитовидної залози. Сік білокачанної капусти не рекомендують пити при підвищеній кислотності шлунку. При виразковій хворобі та гастриті квашену капусту слід споживати у мінімальних кількостях та дуже обережно.

Савойська капуста



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.