Корисні властивості кунжуту

Попри те, що у нашій кулінарії кунжут  тривалий час застосовувався досить мало, його насіння відоме у всьому світі своїми чудодійними властивостями і тому рекомендується дієтологами та лікарями для підтримки здоров’я організму. Давайте дізнаємося про корисні властивості та протипоказання щодо споживання кунжуту.

Цукерки з кунжуту

Кунжут, який прийшов зі Сходу, також називають сезамом - насіння з яскраво вираженим смаком активно застосовується у приготуванні салатів, випічки та десертів, і вважається своєрідним делікатесом. Окрім оригінального смаку насіння кунжуту містить масу корисних речовин.

Щоб корисні властивості кунжуту працювали на максимумі, рекомендовано купувати насіння сухим, а споживати - у замоченому або розігрітому вигляді, але у жодному випадку не смажити насіння, оскільки при смаженні воно перетворюється просто на приправу.

Білий та чорний кунжут

Найцінніша речовина, наявна у кунжуті - сезамін - є потужним антиоксидантом. Сезамін - чудовий засіб для профілактики онкологічних захворювань, він знижує рівень холестерину в крові та покращує стан кісток та нігтів.

Також до складу насіння кунжуту входять вуглеводи, амінокислоти, білки та вітаміни A, B, C та E. У кунжуті також міститься багато кальцію, калію, магнію, заліза, фосфору, фітину, який відповідає за мінеральний баланс організму, рибофлавіну та тіаміну. Останній допомагає нормалізувати обмін речовин та покращити роботу нервової системи.

Кальцій у кунжуті також є важливим для суглобів та кісток, позаяк кунжутне печиво спеціалісти рекомендують для профілактики остеопорозу, особливо людям віком від 45 років. Окрім того, жінки, які регулярно споживають у їжу кунжут, підтримують своє лібідо - усе завдяки наявному у насінні фітоестрогену.

Закуска з насінням кунжуту

Ще одна цінна складова кунжуту - присутня в насінні олія, яка складається з кислот органічного походження, насичених жирних кислот, тригліцеридів і гліцеринових ефірів.

Особливою популярністю користується олія кунжуту і в медицині та косметології - її додають у маски для обличчя, тіла, волосся, лікують нею захворювання шкіри та болі в суглобах, а також п’ють для нормалізації травної системи та підвищення загального тонусу організму.

Дехто не проти використовувати олію кунжуту і як засіб для зняття макіяжу - при цьому вона чудово тонізує та регенерує шкіру, що, також, робить її підходящою для масажу.

Боул з насінням кунжуту

Насіння кунжуту є досить калорійним, позаяк споживати його у їжу слід обережно. Оптимальною добовою нормою кунжуту для здорової людини вважається 2-3 ч.л.

Як і з усіма натуральними засобами, що використовуються у медичних цілях, у кунжуту є й протипоказання, які можуть завдати шкоди людям з певними захворюваннями. Переважно, це стосується людей, які страждають на тромбози та підвищену згортуваність крові, а також тих, у кого діагностована сечокам’яна хвороба.

Попри те, що через високий вміст кальцію кунжут рекомендовано споживати вагітним жінкам, його кількість повинна бути обмежена 1 ч.л. на добу.

Кульки з кунжутом



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.