Корисні властивості гороху

Зелений горошок є смачним і корисним доповненням до будь-яких страв (або й основним інгредієнтом) — м’ясо, суп, салат, рис, паста і навіть грінки.

Попри те, що його дуже часто можна знайти у відділі заморожених овочів у супермаркеті, технічно горох не є овочем. Насправді це бобові, як і сочевиця та нут. Півсклянки горошку містить усього 62 ккал, проте дуже потужну поживну цінність. Цей овоч-бобовий забезпечує організм рослинним білком та клітковиною, вітамінами та мінералами, а стравам додає солодкавості, свіжості та насиченості.

Давайте дізнаємося більше про користь горошку.

Тушковані стручки молодого гороху

Живлення всього організму

Горох є багатим джерелом рослинного білка, який є життєво важливим нутрієнтом та паливом.

Білок міститься у кожній клітині нашого тіла. Не дивно, що він потрібен організму для побудови м’язів, підтримки та відновлення клітин, утворення гормонів та нейромедіаторів, травлення їжі та перенесення кисню по тілу.

Зелений горошок

Підтримка травлення

Горошок допомагає регулювати травлення завдяки високому вмісту клітковини.

У одній склянці продукту міститься 7 г харчових волокон, що становить 23% від рекомендованих 30 г на день. Клітковина є необхідною для здорового травлення, втім часто люди не отримують її у достатній кількості.

Харчові волокна сприяють відчуттю ситості, покращують травлення та засвоєння їжі, а розчинна клітковина навіть допомагає знизити рівень так званого поганого холестерину.

Паста з гороховим песто

Ситість

Коли ми їмо продукти, багаті на білок, рівень деяких гормонів, що викликають апетит (наприклад, греліну), знижується ефективніше. Ось чому однією з основних порад для схуднення є раціон з достатньою кількістю білка. А горох є дуже багатим на рослинний протеїн.

Окрім того, дослідження показують, збільшення споживання клітковини та білка часто приводить до споживання меншої кількості калорій протягом дня.

Хумус з горошком та іншими додатками

Поживні речовини

Горошок — це свого роду природні БАДи, оскільки містить майже всі потрібні для організму вітаміни та мінерали. Зокрема, продукт містить вітамін A, аскорбінову кислоту, залізо, вітамін B6 і магній.

А так як ці поживні речовини є життєво важливими для більшості функцій організму людини — від підтримки імунітету до відновлення пошкоджених клітин — це вагома причина для того, щоб збагатити раціон природними джерелами цих речовин.

Оладки з горошку

Антинутрієнти

Горох також містить так звану антипоживну речовину — фітинову кислоту — вона може перешкоджати засвоєнню інших нутрієнтів. Однак, якщо якщо ви замочуєте горох перед споживанням, вміст фітинової кислоти зменшується. Окрім того, варений чи приготований горошок також містить менше цієї речовини. У даному випадку, заморожені та приготовані продукти не поступаються свіжим. 

До того ж, горошок містить настільки багато інших поживних речовин, що, якщо ним не зловживати, це точно компенсує наявність фітинової кислоти.

Тости з маслом із зеленого горошку

Зменшення запалення

Горох містить багато поліфенольних антиоксидантів, які допомагають боротися зі шкодою, заподіяною вільними радикалами. Високий рівень вільних радикалів може привести до окислювального стресу та запалення, що загрожує пошкодженням ДНК та збільшенням ризику певних захворювань, зокрема раку.

Різотто з горошком та шпинатом

Стабілізація рівня цукру у крові

Знову ж таки завдяки високому вмісту клітковини, горошок сприяє нормалізації рівня цукру у крові та профілактиці його коливань, оскільки харчові волокна сповільнюють всотування цукру.

Отож, час подумати про те, щоб додати цей продукт до своїх улюблених страв.

Гороховий крем-суп



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.