Користь і шкода морозива

Морозиво. Десерт, який переносить нас назад у безтурботне дитинство. Можливо, саме тому десерт є настільки популярним не лише серед дітей, а й серед дорослих. Хтось любить простий пломбір, хтось полюбляє шоколадне чи фісташкове, а хтось надає перевагу фрутовим смакам. Часом так важко дотриматись тієї межі, і не з’їсти замість невеличкої порції ціле відерце морозива.

Чи може завдати шкоди організму любов до морозива? Ні, поки у вас не стане звичкою з’їдати півкілограма десерту вночі перед телевізором. Натуральне морозиво є не найбільш шкідливим варіантом солодощів і може мати навіть свої переваги. Але воно містить достатньо жирів, цукру та калорій, щоб задовольнити частину добової потреби у поживних речовинах, позаяк постійне зловживання десертом може привести до небажаних наслідків. Давайте дізнаємося більше.

Морозиво у руках

Зайва вага

Півкілограма морозива може містити близько 1 000 ккал, а для багатьох людей це більше половини щоденного споживання. Це означає, що якщо ви з’їсте відерце морозива за раз і збережете цю звичку, то незабаром можете зустрітися з проблемою зайвої ваги, до чого приведуть понаднормові калорії. Втім, якщо ви робите це не так часто, або їсте невелику порцію морозива до 100 г, причин для хвилювання набагато менше.

Морозиво з різними смаками

Рівень цукру у крові

Здавалося б, морозиво як десерт обов’язково приведе до підвищення рівня цукру у крові. Втім, як не дивно, але цей вплив не є таким великим. Щоразу, коли ми їмо їжу, рівень цукру у крові дещо зростає. Але якщо у вас немає діабету чи реактивної гіпоглікемії, рівень цукру у крові після споживання морозива повинен залишатися у межах норми.

Пломбір у вафлі

Тиск

Ще одна гарна новина. Молочні продукти містять кальцій, калій і магній — важливі мінерали для підтримки артеріального тиску.

Ванільне морозиво

Жир на животі

Морозиво містить багато вуглеводів. А споживання великої кількості рафінованих вуглеводів може привести до відкладення жиру на животі. Півкілограма морозива містить близько 120 г вуглеводів, і хоча вони є простим та доступним джерелом енергії, ймовірно, організм не використає усю кількість одразу. А невикористаний надлишок вуглеводів зберігається у вигляді жиру, і це на додаток до жирів, уже наявних в морозиві.

Люди їдять морозиво

Гарний настрій

М’ятне, шоколадне, полуничне, фісташкове чи звичайний пломбір — так смачно! Поласувати морозивом — певний вид задоволення, що однозначно покращує настрій. Втім, це пов’язано не лише з психологічним впливом. Ті ж вуглеводи, яких так багато у морозиві, стимулюють підвищення рівня серотоніну — нейромедіатора, який відповідає за гарний настрій.

Морозиво з різнокольоровою посипкою

Міцніші м’язи

Звісно, це не привід замінити протеїновий коктейль морозивом в ім’я зміцнення м’язів, але частка правди у цьому є. Завдяки своєму складу морозиво може сприяти нарощуванню м’язової маси та запобігати розпаду білка. Цей десерт може бути корисним протягом 2 годин після тренування. Втім, краще не захоплюватися і їсти помірну порцію, а також у жодному разі не заміняти морозивом повноцінне харчування.

Морозиво сендвіч

Міцніші кістки

Ми частіше асоціюємо морозиво з десертом, ніж з молочним продуктом. Однак, оскільки натуральне морозиво ним насправді і є, воно містить достатньо поживних речовин, наприклад, кальцію. А коли кальцій зв’язується з фосфором (він також міститься у морозиві), це може сприяти зміцненню кісток.

Морозиво у руці

Серцево-судинні захворювання

На жаль, потрібно повернутися до поганих новин. У 500 г замороженого десерту міститься близько 400 г насичених жирів. Позаяк, якщо зловживати морозивом, то, ймовірно, можна помітити різке підвищення рівня тригліцеридів і холестерину. З часом він знижується, але якщо їсти забагато морозива регулярно, а ще й на додачу до іншої жирної їжі, то ці рівні залишатимуться високими. Це приводить до збільшення ризику серцевих захворювань, особливо у поєднанні з іншими несприятливим факторами, такими як високий тиск і зайва вага.

Морозиво зі смаком чаю

Гірша концентрація

Якщо ви полюбляєте ласувати морозивом після обіду, то, швидше всього, можете отримати більше шкоди, ніж користі, і не лише для фігури. У склянці ванільного морозива може бути не лише до 10 г жирів, які закупорюють артерії, а й 28 г білого цукру. А як стверджує Nutrients, дієта, насичена жирами та цукром, може погіршити конгітивні здібності і пам’ять зокрема. І це вже не говорячи про те, що відбудеться, якщо з’їсти відерце десерту за раз.

Ягідне морозиво

Сонливість

В принципі, після будь-якого десерту можна відчути себе розслабленим, ледачим і дещо сонним. Однак, якщо ви думаєте, що добре з’їсти морозива на ніч і швидко поринути у безтурботний сон, то глибоко помиляєтесь. Оскільки десерт містить багато жиру, він може довше засвоюватись і викликати здуття та інший дискомфорт травлення, що заважає повноцінному відпочинку.

Морозиво на паличках з різними смаками

Здуття

Організму потрібен деякий час, щоб перетравити морозиво. Позаяк, після споживання десерту, особливо якщо ви перестаралися з порцією, ви можете відчувати здуття. Щоб це не стало суттєвою проблемою, не зловживайте десертом, споживайте його не надто часто й у помірних кількостях.

Шоколадне морозиво

Залежність

Морозиво таке смачне і так важко зупинитися. Втім, будьте обережними. Дослідження, опубліковане в American Journal of Clinical Nutrition, показало, що люди, які часто їли заморожений десерт, з часом відчували все менше задоволення. Вчені прийшли до висновку, що морозиво змінює реакцію центру винагороди мозку, роблячи його менш сприятливим і посилаючи сигнал їсти більше, щоб досягти того самого відчуття ейфорії.

Отже при постійному зростанні порції морозива, наступного разу потрібно буде ще більше десерту, щоб задовольнити бажання. На жаль, це стосується багатьох солодощів.

Морозиво ріжок



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.