Що відбувається з організмом, коли ми їмо броколі

Важко знайти щось погане про броколі, оскільки цей овоч є дуже корисним. Він насичений вітамінами, мінералами, антиоксидантами та клітковиною, що добре для серця, мозку, кісток, імунної системи та здоров’я кишківника. До того ж, броколі чудово підходить для багатьох страв. Втім, є й кілька негативних ефектів, які можуть виникнути при споживанні броколі, але вони, зазвичай виникають, коли ми зловживаємо овочем. Попри все, слід додати броколі до свого щоденного раціону, що обов’язково піде на користь всього організму.

Броколі

Броколі може викликати метеоризм

Не дуже приємний побічний ефект від споживання овочу, особливо у сирому вигляді.

Броколі не рідко викликає газоутворення та здуття. У звіті, опублікованому в журналі Gastroenterology & Hepatlogy, детально описується симптоматика газоутворення та різні тригери, що приводять до цього. За даними журналу, броколі, як і її родичі з родини хрестоцвітих — білокачанна, цвітна та кучерява капусти — як правило, є одними з овочів, які найчастіше викликають метеоризм. Це пов’язано з тим, що вони насичені рафінозою — цукром, який складається з 3 сахаридів: галактози, глюкози та фруктози. Він неперетравлений проходить через тонку кишку, поки бактерії у товстій кишці не ферментують його, при цьому виділяється газ метан. Також, овочі з високим вмістом клітковини містять глюкозинолати — сполуки сірки, які кишківник розщеплює до сірководню.

Приготування броколі зазвичай зменшує побічні ефекти у вигляді метеоризму, оскільки термічна обробка прискорює процес розпаду, що відбувається у кишківнику. Також, поступове додавання все більшої кількості клітковини до раціону поступово зменшує симптоми газоутворення, як стверджує International Foundation for Gastrointestinal Disorders.

Запечена броколі

Броколі зменшує запалення

Споживання броколі відіграє важливу роль у зниженні рівня CRP або С-реактивного білка у крові, який є маркером запалення. Лікарі часом призначають аналіз крові на CRP, щоб визначити ризик розвитку ішемічної хвороби серця, звуження артерій на основі результатів. Дослідження, опубліковане в Journal of Food Sciences and Nutrition, оцінювало вплив споживання броколі на групу молодих чоловіків-курців. Після 10 днів споживання 250 г порції броколі щодня, їх рівень CRP у плазмі знизився в середньому на 48%, а рівень корисних фолієвої кислоти та лютеїну підвищився на 17% і 29% відповідно.

Броколі з томатним соусом

Броколі сприяє захисту від захворювань кровоносних судин

Броколі та її товаришка брюссельська капуста можуть зберегти артерії та вени чистими. На основі даних 684 літніх австралійських жінок, дослідники з British Journal of Nutrition виявили, що більша кількість хрестоцвітих овочів у раціоні пов’язана з меншим ризиком захворювання кровоносних судин.

Ті жінки, які їли достатньо броколі та брюссельської капусти, мали меншу ймовірність накопичення кальцію в аортах, що є ключовою ознакою обширного структурного захворювання крові.

Запечений лосось і броколі

Броколі запобігає жировій хворобі печінки

Не обов’язково бути спеціалістом, щоб розуміти, що суцвіття броколі є набагато кращим вибором, ніж шматок пепероні чи тістечко. Слід розуміти, що чим більше у вашому раціоні жирів та цукру, тим більшим є ризик розвитку так званої неалкогольної жирової хвороби печінки, яка може прогресувати до цирозу та раку печінки.

Із достатньою кількістю броколі у раціоні, ви споживатимете менше солодкої та жирної їжі, яка становить небезпеку для печінки. До того ж, регулярне додавання броколі до меню знижує рівень тригліцеридів у печінці, що допомагає запобігти раку.

Крем-суп з броколі

Броколі знижує ризик раку

За даними National Cancer Institute, поки що не доведеними остаточно, але вже вивченими у дослідженнях, існує взаємозв’язок між щоденним споживанням хрестоцвітих овочів та меншим ризиком разу передміхурової залози, товстої кишки, легенів та грудей.

Броколі з квасолею та оливками

Броколі захищає мозок

У зелених овочах міститься вітамін K — потужний антиоксидант. Дослідження 2015 року, опубліковане в Nutrients, продемонструвало зв’язок між високим рівнем споживанням вітаміну K і когнітивними функціями у людей 65 років та старше. Інші дослідження показують, що антиоксидантні ефекти сполук сірки в броколі та інших хрестоцвітих овочах можуть захистити від деменції та інсульту.

Броколі з кунжутом

Броколі позитивно впливає на тривалість життя

Порція броколі є якісним джерелом низькокалорійних харчових волокон, приблизно 3 г на 30 ккал, позаяк споживання кількох суцвіть капусти, а також інших продуктів, багатих на клітковину, наближує вас до мети у 25 г щодня для жінок і 38 г для чоловіків.

Метааналіз обсерваційних досліджень у The Lancet виявив зниження смертності від поширених причин, пов’язаних зі здоров’ям, на 15-30%, а також зниження частоти серцевих захворювань, інсульту, діабету 2 типу і колоректального раку у людей, які їли більше клітковини, а не менше.

Нарізання броколі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.