Чим замінити дорогі продукти

Часто у рецептах зустрічаються дорогі або екзотичні інгредієнти, які і коштують немало, і знайти їх непросто. Не кажучи про деякі основні продукти, наявність яких бажана у нашому раціоні, ціна на які зростає щодня. Проте, це не причина обмежувати своє меню або відмовлятись від приготування страви, адже більшість із них можна замінити іншими продуктами — які і обійдуться дешевше, за поживною цінністю є цілком конкурентними, а на смак та зовнішній вигляд страви не вплинуть.

М'ясо

Чим замінити: субпродукти.

М'ясо — джерело білка. Головного будівельного матеріалу для організму, а, також, вітамінів групи В. Яловичина вважається найякіснішим, із точки зору користі, м'ясом.

Проте, за вмістом білків та вітамінів групи В птиця, печінка та серце є цілком конкурентними. А безперечним плюсом, окрім усього іншого, є те. Що ці повноцінні замінники яловичини здатні зекономити значну частину сімейного бюджету.

Також, м'ясо можна замінити:

  • Квасоля, бобові — ідеальна для супів, салатів та рису.

  • Горіхи — додавайте у салати, смажені страви та до овочів.

  • Із яєць можна приготувати чудову вечерю — наприклад, омлет або фріттата. Можна, також, використовувати тільки білки .

  • Гриби забезпечать м'ясисту структуру соусів, запіканок, підливи, тощо.

  • Тофу — добре поєднується із овочами та смаженими стравами.

Червона риба

Чим замінити: оселедець та скумбрія.

Основна цінність червоної риби (лосось, сьомга, форель) — наявність у ній омега-3 ненасичених жирних кислот. Вони захищають від старіння, серцевих захворювань та позитивно впливають на судини.

Червона риба ніколи не була дешевим задоволенням, а останнім часом так і поготів.

Проте, це не проблема: потребу організму у омега-3 можна повністю задовольнити за рахунок оселедця та скумбрії. Вони не поступаються благородним рибам червоних порід за вмістом ненасичених жирних кислот, а коштують однозначно дешевше.

Також, рибу можна замінити:

Рибні консерви — коштують значно дешевше, а ось користі у них практично стільки ж. Є, навіть, невелика перевага: завдяки консервації рибні кістки стають м'якшими, а отже придатними у їжу, як і м'якоть. Позаяк, ви отримаєте подвійну порцію кальцію.

Червона риба та консерви

Сир

Сири малої жирності та розсільні

Чим замінити: тофу.

Якщо ви турбуєтесь про фігуру та боїтеся інфарктів, напевне, давно виключили жирні сири зі свого раціону. Частково це вірне рішення: молочні жири дійсно вважаються дуже шкідливими через високий вміст холестерину. Але, з іншого боку, сир є чи не найкращим джерелом кальцію та багатьох вітамінів. До того ж, він є ситним та смачним.

Соєвий сир тофу може похвалитись практично такими ж досягненнями. Кальцію у ньому, навіть, більше, ніж у молочному сирі, а жирів дуже мало — і то, рослинних. Ще одна перевага — це відмінне джерело білка. Правда, смак зовсім не схожий — його взагалі практично немає. Але це легко виправити: тофу “підхоплює” смак будь-яких продуктів, із якими готується.

Моцарелла

Яим замінити: сулугуні або адигейський сир.

Усі знають моцареллу — маленькі кульки сиру, що плавають у розсолі. Моцарелла часто використовується у приготуванні салатів та піци. Смак у цього молодого сиру нейтральний, структура волокниста.

Набагато дешевше використовувати такий самий нейтральний адигейський сир або сулугуні. Зрештою, сулугуні є солонуватим, на відміну від нейтральної та ніжної моцарелли, але багатьом смакам ця якість сиру піде тільки на користь.

Маскарпоне

Чим замінити: сирна вершкова маса.

Ще один продукт, який часто зустрічається у рецептах італійської кухні, переважно, у десертах. Яскравим прикладом є відомий та улюблений нам усім тірамісу.

Незважаючи на те, що маскарпоне — це сир, за консистенцією він більше подібний на щось середнє між сметаною, йогуртом та творогом. До того ж. Його часто споживають у вигляді пасти для бутербродів.

Основний секрет маскарпоне - у високій жирності — 30-40%. Продається він майже скрізь, але дешевим його назвати ніяк не можна. Проте, можна замінити.

Для цього потрібно змішати творог (високої жирності, не менше 15-18%), перетерти його через сито, щоб наблизити до структури оригіналу. Потім потрібно взяти вершки високої жирності (не менше 30-35%) та збити їх разом із творогом до однорідної густої маси. Звісно, це не вершковий сир із винним оцтом., але у десертах він “виглядає” чудово.

Пармезан

Чим замінити: тверді сири дешевших сортів.

У Італії тертий пармезан використовується, мабуть, так само часто, як у нас сіль та перець. Ним щедро посипають пасту, піцу, додають у супи та соуси. Смак у цього твердого сиру є настільки характерним та оригінальним, що замінити його чимось іншим. На жаль, дуже важко.

Наприклад, паста карбонара без пармезану має зовсім інший смак. Якщо ви хочете зекономити, то можете додати, наприклад, інший твердий сир, близький за властивостями до пармезану — є схожі дешевші сорти — але будьте готові до зміни смаку.

Сири та тофу

Цитрусові

Чим замінити: квашена капуста.

Апельсини. Мандарини, грейпфрути, лимони та солодкий перець — основні джерела вітаміну С у зимовий час. У яблуках він швидко руйнується, і до весни його практично уже немає.

Зате квашена капуста — відмінне джерело вітаміну. Це єдиний овоч, який при квашенні зберігає вітамін С протягом тривалого часу у стабільній концентрації. Окрім того, у квашеній капусті міститься ще один із надзвичайно корисних мікроелементів — калій, необхідний для нормально роботи серця. Та й для перистальтики кишечнику, квашена капуста — справжня знахідка.

Ще одна хороша заміна цитрусовим — чорна смородина, яка добре зберігається і у замороженому вигляді. Кущі цієї ягоди легко виростити практично на будь-якій земельній ділянці, тому і її вартість, відповідно, дозволить зекономити.

Свіжі ягоди

Чим замінити: заморожені ягоди.

У природі немає жодної ягоди, яка б не була корисною. Чорниця, наприклад, вважається незамінним помічником для хорошого зору, малина — захищає від інфекцій та підтримує шкіру у тонусі, вишня — чемпіон за вмістом антиоксидантів, а полуниця багата на такі мінерали, як цинк, марганець, мідь, фосфор та кальцій. Не дарма стверджують, що склянка ягід заряджає організм вітамінами на тиждень наперед.

Проте, взимку та навесні ціни на ягоди кусаються.

На щастя, свіжі ягоди можна замінити замороженими. Смак, звісно, буде не той, але більшість корисних речовин зберігаються при заморожуванні — на відміну від варення та компотів, термічна обробка яких залишає, переважно, тільки цукор.

Свіжі та заморожені ягоди

Шоколад

Чим замінити: сухофрукти.

Смакові якості справжнього шоколаду ставити під сумнів немає сенсу: смачний, із чудовим ароматом, до того ж, якщо вірити спеціалістам, сприяє утворенню “гормону щастя”.

Між іншим, отримати задоволення можна і замінивши висококалорійний та дорогий шоколад натуральними сухофруктами: родзинками, курагою, чорносливом, тощо. Сухофрукти не тільки дозволять зекономити, а й принесуть помітну користь для здоров'я, оскільки характеризуються високим вмістом мінеральних речовин та клітковини.

Родзинки, наприклад, багаті на калій, що позитивно впливає на серце та нервову систему. У куразі міститься фосфор, залізо, калій. Вона корисна при анемії та сприяє виведенню радіонуклідів із організму. Чорнослив завдяки багатому вмісту заліза дуже добре споживати для підвищення гемоглобіну та збагачення вітамінами.

Варто тільки пам'ятати, що калорійність сухофруктів є досить високою — 270-290 ккал/100 г — тому занадто захоплюватись ними не варто. Але це майже у 2 рази менше, ніж у шоколаду (554 ккал/100 г).

Кава

Чим замінити: цикорій.

Для багатьох кава — “палочка-виручалочка”, коли потрібно збадьоритись та активувати працездатність.

Кава приводить організм у тонус, в оптимальних дозах знижує втому та сонливість. Але безкінечне стимулювання організму таким чином може привести до виснаження нервових клітин, та й для серця надлишок кофеїну є зовсім не корисним. Не зважаючи не усе це, ціна кави зростає не по дням, а по годинам.

Замінити каву можна цикорієм. Він продається у магазинах у вигляді швидкорозчинного порошку або концентрованого напою. Цикорій, також, бадьорить та підвищує тонус організму, до того ж, містить цілий набір корисних речовин. Цикорій позитивно впливає на роботу серцево-судинної, нервової та травної систем. А коштує, до речі, у рази дешевше.

До речі. Збадьоритись допоможе не тільки кава, а й правильно заварений чай.

Оливкова олія

Чим замінити: соняшникова олія.

Оливковій олії останнім часом приділяють дуже багато уваги, позиціонуючи її як найціннішу із рослинних олій. А, між іншим, її унікальність явно перебільшена, як і ціна.

Згідно із твердженнями спеціалістів, на першому місці по користі стоїть кукурудзяна олія, на другому — лляна, а нахвалена оливкова — у одному ряду із звичайною соняшниковою олією.

Також, оливкову олію можна замінити:

Кукурудзяна олія. Єдина перевага оливкової олії — вміст фітостеролів, які блокують засвоєння холестерину, сприяючи таким чином зниженню його рівня у крові. У такому випадку, можна обрати кукурудзяну олію — у ній їх 1 4,5 разів більше.

Оливкова та соняшникова олії

"Заморські" делікатеси

Каперси

Чим замінити: мариновані огірки або оливки.

Маленькі суцвіття зеленого кольору, що продають у баночках і плавають у розсолі — ніщо інше, як каперси — а не дрібні мариновані огірочки. Смак вони мають трав'янистий, із кислинкою та гостротою. А чи знаєте ви, що у оригінальному рецепті олів'є використовуються саме каперси, а не мариновані огірки?

Хоча, якщо екзотичний рецепт хочеться втілити у життя негайно, а каперсів під рукою не виявилося, то замінити їх можна саме ними — соленими або маринованими огірочками. Ще один варіант заміни — зелені оливки.

Ансоуси

Чим замінити: кілька або мойва.

Справжні анчоуси коштують немало — це маленькі “оселедцеподібні” рибки, що маринуються особливим способом. Використовуються вони у піці, салатах та заправках до них, холодних закусках, паштетах, а, також, для декору страв.

Щоб не витрачати зайвих грошей, можна замінити анчоуси на кільку або мойву пряного посолу. Якщо здійснити покупку не на ринку, а у хорошому магазині — підміни ніхто не помітить.

Кокосове молоко

Чим замінити: вершки або молоко.

Не варто плутати цю рідину із рідиною, яка утворюється безпосередньо всередині кокосу. Те кокосове молоко, яке продається у супермаркетах, є результатом особливої обробки кокосової мякоті.

Кокосове молоко можна зустріти у рецептах коктейлів, десертів та супів. У соусах його можна замінити нежирними вершками, у десертах — звичайним молоком із незначною добавкою кокосової стружки для аромату. А ось у супах східної кухні замінити кокосове молоко не вийде, оскільки це, переважно, - один із основних інгредієнтів.

Екзотичні овочі та фрукти

Лайм легко можна замінити лимоном, а при потребі — взагалі лимонною кислотою. Свіжі артишоки — консервованими, а немає консервованих — на допомогу прийде консервований солодкий перець. Цибулю-порей, яку не завжди можна знайти у овочевому відділі — замініть ріпчастою. А папаю сміливо можна замінити динею.

Соуси та приправи

Орегано та майоран. Бальзамічний та винний оцет, ром та коньяк у рецептах легко замінюють місцями. Васабі можна замінити звичайною гірчицею або хроном. А якщо додати у гірчицю цукор — отримаєте ту саму діжонську гірчицю. Кленовий сироп можна замінити медом, а кокосове молоко — вершками або звичайним молоком.

Якщо для приготування соусу потрібне біле вино — замініть його 2 ложками цукру із невеликою кількістю оцту.

Папая та диня



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.