Домашні напівфабрикати - якісно, смачно та економно

У сучасному ритмі життя, не завжди та не у всіх є час на довге приготування страв. У такому випадку на допомогу будь-якій господині прийдуть напівфабрикати, що дозволять приготувати страву просто, смачно і швидко.

Усі ми знаємо про сумнівну якість, а, також, невідповідність якості та вартості магазинних напівфабрикатів. Не відомо, із якого м'яса (та чи з нього взагалі) вони виготовляються, у яких умовах зберігаються на виробництві та у магазині. Не кажучи, що до складу таких продуктів входить багато барвників, ароматизаторів та консервантів. Водночас, ціни на напівфабрикати ніяк не можна назвати дешевими.
Найкращим рішенням у такому випадку є заготовка домашніх напівфабрикатів.

Широта вибору домашніх напівфабрикатів ніяк не поступається магазинним: це можуть бути і фрикадельки та котлети, і вареники та млинці, і, навіть, заморожений бульйон. А якщо включити уяву та не боятись пробувати можна заморожувати і заготовки для випічки, десертів, тощо.

Приготування домашніх напівфабрикатів

Чому домашні напівфабрикати?

Домашні напівфабркиати мають кілька переваг перед магазинними:

  • Користь. У більшість магазинних напівфабрикатів додають дуже багато солі, штучних добавок, консервантів та некорисних жирів. Роблячи заготовки власноруч, ви можете контролювати та змінювати їх склад та використовувати тільки якісні інгредієнти.

  • Ціна. Незважаючи на те, що магазинні напівфабрикати дешевше ресторанної їжі, вони все ж обійдуться дорожче, ніж приготовані вдома.

  • Економія часу. Домашнє приготування їжі не обов'язково повинне займати багато часу. Виділіть один день на тиждень для приготування заготовок та напівфабрикатів та забезпечте себе їжею на якийсь час наперед. До цього процесу можна, також, залучити усю сім'ю.

  • Екологічно. Заморожені напівфабрикати у магазині упаковані у пластикову та картонну тару, яка складає значну частину побутових відходів. Домашні напівфабрикати можна зберігати у багаторазових пластикових або скляних контейнерах — і, хоча, вам так може не здаватися, це немалий вклад у захист навколишнього середовища.

  • Різноманітність. Асортимент магазинних напівфабрикатів часто є досить обмеженим. Вам можуть подобатись одні інгредієнти і не задовольняти інші. А у домашні напівфабрикати ви кладете усе,що відповідає вашим вимогам та смаку.

Що треба знати

Не останнє, про що треба потурбуватись при заготовці домашніх напівфабрикатів — їх заморожування та зберігання — щоб ваші зусилля були успішними, у страви у результаті — смачними та корисними.

Посуд

Не забувайте приділити увагу посуду для заморозки домашніх напівфабрикатів. Котлети або пельмені можна відправити у морозилку навіть на дошці для нарізання, обтягнутій харчовою плівкою. А для заморозки бульйону запасіться пластиковими контейнерами або склянками потрібного об'єму — щоб зберігати бульйон порційно. Для заморозки зелені. Овочів та грибів можна використовувати поліетиленові пакети або контейнери.

Більше про посуд для заморожування і про сам процес заморожування продуктів читайте у статті - http://harchi.info/articles/zamorozhuvannya-produktiv.

Режим заморозки

Чим нижчою є температура у морозильній камері, тим швидше заморозяться продукти, і, відповідно, тим краще збережуться. У багатьох сучасних холодильниках існує, навіть, спеціальний режим для заготовки напівфабрикатів — режим “шокової” заморозки. Пам'ятайте, чим нижча температура при заморожуванні — тим більше смаку, аромату та властивостей продукту ви збережете.

Маркування

Не забувайте робити маркування на заморожених напівфабрикатів. Підписуйте дату заморожування та вміст контейнера, щоб завжди знати, коли і що використати.

Маркування та зберігання домашніх напівфабрикатів

Заготовка домашніх напівфабрикатів

Домашня заготовка напівфабрикатів однозначно перемагає над покупкою магазинних. Так, вам доведеться витратити трохи часу на процес заготовки. Але натомість ви отримаєте: впевненість у якості (адже ви не можете бути впевненими у тому, із чого та як саме готувалися магазинні напівфабрикати), економію часу при майбутньому приготуванні страв і, що є дуже важливим, економію грошей (інгредієнти для домашніх напівфабрикатів обійдуться значно дешевше, ніж готовий виріб).

Основний принцип напівфабрикатів: будь-яка страва доводиться до напівготовності, потім заморожується. Коли потрібно напівфабрикати дістаються із морозилки і допікаються/досмажуються/доварюються.

Перші страви

Звісно, легше приготувати бульйон наперед у великій каструлі. Можна скористатись і скороваркою. Адже при приготуванні перших страв варіння бульйону, переважно, найтриваліша частина роботи. Досить почистити 2-3 морквини та цибулини і залишити їх у холодильнику у пакетах. Плюс готовий напівфабрикат-бульйон. У такому випадку ввечері на приготування супу ви витратите хвилин 20. Також, можна відварювати і заморожувати спеціально для супів гриби. Не варто заморожувати хіба що картоплю.

М'ясні страви

Заготовки можуть бути найпростішими. Наперед можна розділити м'ясо на відбивні (тонкими шматочками), на гуляш (шматочки 3*3), фарш для котлет, фрикадельок, тощо, навіть, м'ясні рулети (начинка із грибів, овочів, зелені). Усе це розділити на порції та заморозити. Завдяки цьому приготування м'ясних страв займе, як мінімум, удвічі менше часу.

Риба

Рибні напівфабрикати можна зробити декількома способами: заморозити подрібнені шматочки, призначені для подальшого смаження; або перемелений фарш для котлеток. Або ж можна скласти у окремий пакет набір для рибного бульйону.

Десерти

Тут потрібно бути уважним. Якщо, скажімо, м'ясо та рибу можна заморозити практично завжди, то десерти є набагато вибагливішими до цього. Наприклад, деякі види кремів (сметанні, вершкові, молочні) просто непридатні для заморозки, оскільки втрачають свою структуру та смак. А ось більшість видів тіста — навпаки — повністю придатні для заморожування. Отже, якщо ви хочете заморозити десерт, то зверніть увагу на його склад.

Домашні напівфабрикати

Заморожені напівфабрикати домашнього приготування дуже зручно зберігати у морозилці — це завжди наявність декількох варіантів смачної вечері для усієї родини. Ви завжди будете впевнені у їх якості, і такі заготовки будуть не тільки кориснішими за магазинні,  а й дешевшими. Досить приділити усього декілька годин на місяць домашній заготовці напівфабрикатів, щоб потім зекономити і час, і гроші.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.