Голландська кухня

Азійською та грузинською кухнями в Україні вже нікого не здивуєш. Італійською - тим більше. Тепер приходить час для чогось нового.

Давайте більше дізнаємося про голландську кухню.

Голландські оладки

Про Голландію мало хто що знає, окрім того, що в Амстердамі є Квартал червоних ліхтарів і там можна добре покурити. Спитайте у будь-кого про голландську кухню - навряд чи хтось назве хоча б одну страву, окрім сиру та оселедця. І якщо про сир знають усі, то про оселедець в курсі тільки ті, хто особисто бував у Нідерландах та бачив, як самі голландці їдять мариновану рибу.

Тим часом своїх національних спеціалітетів там вистачає. Оладки, наприклад. Хоча “оладки” - це, мабуть, занадто грубе слово для цих крихітних - не більше мізинця - пухких кружалець з тіста.

Стропвафлі

Оладки у Голландії можна купити як у точках вуличної їжі, так і замовити у ресторані на сніданок. При подачі вам щедро приправлять їх цукровою пудрою, а при бажанні можуть полити рідким шоколадом, вершками, згущеним молоком і покласти зверху фрукти, ягоди та інші смачні додатки.

Вафлі на сніданок - також улюблена тема голландців. Голландці люблять як стропвафлі (класичний десерт із нідерландського міста Гауда - тонесенькі, хрусткі кружальця з шоколадом, горіхами, желейними ведмедиками, маршмелоу та іншими смачними штуками, які застигли на рифленій поверхні), так і пухкі бельгійські вафлі з різноманітними додатками (як солодкими, так і солоними). Чудово йдуть у якості десерту під каву або несолодкий чай, а також просто як легкий перекус.

Кіббелінг

Кіббелінг - це дуже популярна закуска, яку можна зустріти у кожному нідерландському кафе. Хрусткі шматочки смаженої риби голландці люблять подавати з маринованими корнішонами, майонезом або іншими соусами. Для ще більшої пікантності кіббелінг поливають соком лайму.

Традиційна для Голландії страва біттерболени з вигляду нагадують наші тефтелі, або, як модно зараз говорити, мітболи. Різниця тільки у тому, що готують їх у фритюрі у хрусткій паніровці. У Нідерландах такі м’ясні кульки, зазвичай, подають до пива, але страва також стане чудовою закускою і до інших алкогольних напоїв.

Біттерболен

Кульки у клярі - це взагалі окрема любов голландців. Вони називаються у Нідерландах крокети, і, окрім м’яса, їх роблять також із картоплі або сиру. Крокети можуть бути як самостійною стравою, так і закускою або гарніром.

Гороховий суп, мабуть, представлення не потребує - ця страва знайома усім нам з дитинства. Як, зрештою, і смажена картопля, від якої голландці буквально втрачають розум. Смажену картоплю, або, які її називають, frites, можна замовити як у ресторані, так і в точках з вуличною їжею, де її запаковують у паперовий конус, а зверху щедро поливають різними соусами.

Гороховий суп

А про болгарську кухню читайте у статті - https://harchi.info/articles/osoblyvosti-bolgarskoyi-kuhni.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.