Корисні солодощі: любов до солодкого - не вирок для шлунку

Той, хто дбає про власне здоровя, звичайно ж дотримується певних правил у харчуванні. І, рано чи пізно (частіше – рано:)), постає питання, чого б з'їсти “смачненького” до чаю чи кави? Адже людина за своєю природою – солодкоїжка: вуглеводи необхідні організму щонайменше для обігріву тіла та роботи мозку. Печиво, цукерки, тістечка, здоба, будь-які інші кондитерські вироби вже не вписуються у здоровий раціон. Чим же тоді поласувати на сніданок із кавою, під час обідньої перерви чи з близькими за чашкою чаю? Поговорімо про альтернативні корисні ласощі.

Перш за все, варто визначити, які складники солодощів зовсім не прийнятні для здорової дієти. Це маргарин, цукор, борошно. Тим, хто любить кондитерські експерименти, можна спробувати замінювати ці інгредієнти у класичних рецептах на більш здорові варіанти: замість маргарину використовувати рослинну олію або якісне вершкове масло; замість цукру – стевію, мед, кленовий сироп; звичайне борошно замінити на борошно грубого помолу, а ще краще – не використовувати його взагалі.

Ось декілька рецептів до вашої уваги.

Фруктове морозиво

 

Млинці без борошна

Пшеничне борошно замінюємо на мигдалеве.

  • 180 г мигдалевого борошна – продається готове, або можна змолоти мигдаль у кавомолці чи мельничці (варто уважно слідкувати за однорідністю помолу – обовязково просіяти перед змішуванням).

  • 2 яйця

  • 230мл молока/води

  • 1 ч.л. цукру

  • 1 ч.л. меленої кориці

Усі продукти змішати. Дати тісту набрякнути. Випікати млинціручніше – маленькі пухкі оладки) на рослинній олії.

Млинці із мигдалевого борошна

Якщо ж на “кухонну творчість” не вистачає ні часу, ні сил – є простіші варіанти ласощів, за принципом “купив і зїв”. До корисних ласощів належать фрукти, сухофрукти, мед, насіння, горішки (у сирому несоленому вигляді), а також усе інше, що не містить борошна й цукру. Напевне, помітно, що у цьому списку усі продукти мають максимально природне походження. Власне, від “природності” продуктів і варто відштовхуватись, обираючи для себе найбільш корисне.

Хочеться приготувати щось одночасно і корисне, і солоденьке? Це просто: увімкніть фантазію та комбінуйте у рецепті солодощів вищезазначені продукти на власний смак!

Сухофрукти та горіхи

Корисні цукерки

  • 3 столових ложок насіння льону – розмолоти в кавомолці.
  • 5 столових ложок насіння кунжуту – розмолоти в кавомолці.

  • 5 фініків – розмочити у теплій воді, почистити від кісточок та розімяти у блендері в пастоподібну солодку масу (без блендера такий самий ефект досягається при використанні часникодавки чи подрібнювання ножем).

Усі підготовані інгрідієнти змішати до отримання однорідної маси, виліпити із неї кульки та обваляти в кужуті. У кожну кульку можна “втиснути” половинку волоського горіха.

Їсти цукерки можна одразу, а можна залишити у холодильнику “на потім”.

Ще один приклад корисних смачних цукерок

  • 5-7 плодів сушеного абрикосу без кісточки (кураги) – розмочити у теплій воді та розімяти у блендері в пастоподібну солодку масу (або ж використовуйте часникодавку або ніж).

  • Жменька кешю – розмолоти в кавомолці чи блендері.

  • Мед за смаком.

  • Кокосова стружка для обвалювання.

Підготовані курагу та кешю змішати до однорідного “тіста”, покуштувати його та підсолодити медом за смаком (замість меду можна додати кілька фініків), виліпити цукерки будь-якої форми та обваляти у кокосовій стружці (найбільш зручно обвалювати цукерки у формі кульок).

Цукерки із горіхів та сухофруктів

Усі вищеописані рецепти піддаються вашій власній творчій обробці – так ласощі вийдуть навіть смачнішими, адже ви вкладете у них свою творчу енергію – найпотужнішу, найдобрішу й найбільш життєдайну.

А якщо ви життя не можете уявити без шоколаду, спробуйте приготувати веганський варіант десерту - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/korysnyy-shokolad-gotuyemo-vdoma.

Коли мова йде про корисні солодощі, часто забувається те, що лежить на поверхні – фрукти та ягоди! Що може бути смачнішим влітку за свіжий фруктовий салат під кунжутним соусом; чи за ягідний мус, посипаний горішками?... Так легко і природно почуваєшся, ласуючи такими “стравами” (якщо їх можна так назвати, адже це продукти у натуральному їх вигляді). Тож смакуймо природне із користю для здоровя!

Фруктовий салат



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.