Краще менше, ніж більше - не переплачуйте за добавки

У наш час прилавки супермаркетів манять просто неймовірною кількістю продуктів. Окрім мінімального набору: хліб, молоко, м'ясо, овочі та фрукти, перед нами постає безліч яскравих упаковок та пляшечок — аж очі розбігаються. Акції, знижки, і головне — новий смак! І ми купуємось на це — ну як тут можна не спробувати, адже новий смак. Проте, не варто забувати, що найкраще для нас — усе натуральне. Найкраще і для здоров'я, і для гаманця.

Не забуваймо, що усе, що є у продукті і на продукті — інгредієнти, добавки, упаковка, реклама — усе входить у його остаточну ціну. Позаяк, чим більше туди напаковано, тим продукт буде дорожчим. А що казати про абсолютну відсутність користі для здоров'я.

Згідно із результатами досліджень, 90% українців важлива інформація, вказана на упаковці продукту. Проте, 60% населення не довіряють тому, що написано. Дані цього ж дослідження показують, що більше половини українців готові заплатити більше — від 5 до 30% — за натуральні продукти харчування без харчових добавок. Окрім того, більше 20% населення не можуть сказати впевнено, споживали вони харчові добавки або ні.

Полиця із молочною продукцією

"Легкі" продукти

Продукти із позначкою “light”, написами на упаковці “знежирений”, “легкий”, “не містить цукру” і т.д. уже не перший рік знаходяться на вершині популярності. І коштують вони, як мінімум на третину більше, за своїх звичайних товаришів. Проте. Це часто не є достатнім стимулом відмовитися від їх покупки.

А у цей час, дієтологи не рекомендують робити висновки про користь продукту, базуючись тільки на помітці його “легкості” на упаковці. Те, що жир і цукор є ворогами здоров'я та стрункої фігури — відомо. Однак, цукор є, окрім шкоди, є природним консервантом, а жир надає продукту приємного смаку та потрібної консистенції. Якщо, наприклад, низькокалорійний йогурт має щільну желеподібну консистенцію, характерну для продукту високої жирності, значить, у нього додали багато загусників — щоб не втрачав презентабельного вигляду. Для виробництва “легких” сирків, кефірів, морозива та інших молочних продуктів використовується знежирене молоко, а для покращення смаку - хімічні добавки, як, по суті, є вуглеводами (наприклад, модифікований крохмаль). А надлишок вуглеводів, як ми знаємо, також, негативно відображається на фігурі. Не кажучи вже про куди більшу шкоду добавок через їх “хімічність”. І після всього цього — зміни та доповнення складу продукту, щоб зробити його знежиреним — від його первинної користі та поживної цінності залишається пусте місце, і навіть гірше.

За такі “корисні” продукти ми, зазвичай, переплачуємо 30-50%. Замість того, щоб фанатично налягати на знежирені та “легкі” продукти, краще зменшіть порції споживаної їжі.

"Легкі" продукти

"Зі шматочками справжніх тропіків"

Таких прикладів у супермаркетах — повні полиці. Наприклад, згадаймо про мюслі. Реклама заявляє, що мюслі — універсальний та надзвичайно здоровий продукт. Там і злаки, і фрукти з горіхами. Одним словом, їж і насолоджуйся. Проте, коштує упаковка мюслі не так вже й дешево — звісно, там же ж стільки інгредієнтів. Давайте дивитись раціонально — якщо купити окремо цільнозернові вівсяні пластівці, сухофрукти або фрукти, горішки, приправити усе це медом. Отримаємо те саме, і, навіть, краще — напевне, у фабричних мюслі не обійшлося без консервантів та покращувачів смаку. А якщо порахувати вартість окремих інгредієнтів і те, що можна кожного разу змінювати склад пластівців — виходить однозначно вигідніше.

А тепер погляньмо на полицю із молочною продукцією. Як уже не раз говорилось, якщо ви хочете харчуватися здорово, економно, просто харчуватися для того, щоб насичувати свій організм поживними речовинами, а не забивати шлунок аби-чим — забудьте про усі ці “натуральні йогурти” за смаком манго-маракуйя. Купуйте або готуйте йогурти без добавок, і самостійно додавайте до них шматочки фруктів, сухофрукти, горішки, навіть, пластівці. Таким чином, ви не будете платити виробнику за наповнення йогурту ароматизаторами.

Вибір мюслі у мгазині

Вибір за вами

Це зрозуміло, що у міру особливостей людського характеру, чим незвичайніший продукт — тим більше нам хочеться його з'їсти, або, принаймні, спробувати. Але, що занадто, то нездорово. Усе, що продається у магазині “зі смаком”, можна розкласти на компоненти і приготувати самостійно — із здорових інгредієнтів. Звісно, чіпси зі смаком крабу ви навряд будете готувати — але чіпси просто як продукт повинні бути у вашому стоп-листі покупок.

Що стосується мюслі, йогуртів та сирків, навіть, морозива із будь-якими добавками або-що — робимо самі. Усе що потрібно - купити основний продукт і можливі добавки: фрукти, горішки, сухофрукти, цукати, шоколад, мед (хто що любить), і за допомогою декількох простих рухів поєднати це у порції вашої страви. Порахуйте вартість окремих інгредієнтів, кількість страви, яку ви з цього отримаєте і порівняйте із аналогічною кількістю готового магазинного продукту. До того ж, кожний із інгредієнтів ви можете використати і для інших страви, або просто з'їсти самостійно. І врешті-решт — згадайте, що усі ваші добавки натуральні, що не можна сказати із впевненістю про магазинний продукт. Хіба це не достатня мотивація?

Вибір натуральних добавок



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.